Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Kalle Einola: Energiatehokkuus ja kestävä kehitys esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin

Julkaistu 27.12.2021
,
päivitetty 12.1.2022
Tampereen yliopisto
Ponsse Kalle Einola alumnitarina
Tampereen Aitolahdesta kotoisin olevalle Kalle Einolalle tekniikan opinnot lukion jälkeen olivat selvä ja luonteva vaihtoehto. Kiinnostus liikkuviin työkoneisiin suuntasi opinnot konetekniikkaan ja erityisesti hydrauliikkaan ja automaatiotekniikkaan. Opiskeluaikana vuosituhannen vaihteessa Kalle toimi hydrauliikan ammattiainekerho Kavitaation puheenjohtajana. Opiskelijatoiminta oli vilkasta ja aktiviteetteihin kuului hydrauliikkaprojektien lisäksi erilaisia teekkaritapahtumia ja -matkoja. Kallelle muodostui opiskeluaikoina ystäväpiiri, joka on myös sijoittunut varsin vahvasti kotimaiseen liikkuvia työkoneita valmistavaan vientiteollisuuteen. Metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj:n Tampereen tuotekehitysyksikön vetäjänä ja tuotekehityspäällikkönä Kallen yhteys myös yliopistoon ja tieteeseen on säilynyt kiinteänä.

 Kyllä minulle oli selvä valinta lukion jälkeen hakeutua silloiseen Tampereen teknilliseen korkeakouluun Hervantaan opiskelemaan. Keskityin hydrauliikan ja automaatiotekniikan opintoihin. Ala vei mukanaan ja minulle tarjoutui mahdollisuus tehdä diplomityö Ponsselle osana Tekes-rahoitteista tutkimusprojektia. Diplomityössä tutkittiin hakkuukoneen hydrauliikan hyötysuhteen kehittämismahdollisuuksia mittausten ja simulointien kautta, Kalle Einola kertaa.

Valmistumisen jälkeen Kallelle tarjottiin töitä Ponssella ja työura alkoi yrityksen päätoimipaikalla Pohjois-Savossa Vieremällä.

– Vieremällä sain alkuun vastuulleni innovaatio- ja teollisoikeusasiat eli työnkuvaani kuului immateriaalioikeudet eli IPR-asiat kuten esimerkiksi patentit. Tätä patentti-insinöörin työtä tein useamman vuoden. Tämän pestin jälkeen vastuualueeni laajeni kattamaan Ponsse-tuotteiden tuoteturvallisuuteen ja vaatimustenmukaisuuteen liittyviä asioita.

– Edelleen työura toi mukanaan laajennusta vastuisiini tutkimus- ja teknologiahankkeiden ohjaamisen myötä. Yhteistyö yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa on ollut työssäni tärkeässä roolissa. Oman tiimin johtaminen ja kehitys sekä tuotekehityksen alkupään tekemisestä vastaaminen on ollut IPR:n ja vaatimustenmukaisuuden lisäksi työn pääsisältönä nyt jo toistakymmentä vuotta.

Takaisin kampukselle

Vuonna 2017 Kalle palasi tutulle kampukselle, kun Ponsse Oyj ja tytäryhtiö Epec Oy perustivat Hervannan kampukselle tuotekehitysyksikön. Kalle on toiminut tuotekehitysyksikön vetäjänä sen perustamisesta lähtien. Työtä tehdään tiiviisti yliopiston ja alueen muiden teknologiayritysten kanssa. Saumattomien yliopistoyhteyksien lisäksi Tampereen seutu ja Kampusareena ovat osoittautuneet ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden kannalta onnistuneeksi valinnaksi. Yksikkö on kasvanut nopeasti yli 50 hengen toimistoksi.

– Tampere on luonteva paikka yrityksellemme. Täällä tuotekehityksellämme on kiinteä yhteys yliopistoon ja tieteeseen sekä muihin saman alan yrityksiin. Sijoittuminen keskelle kampusta luo yliopistoyhteistyölle luontevat puitteet. Sijaintimme antaa meille myös etulyöntiaseman nuorten teknologiaosaajien rekrytoinneissa.

– Tampereella käynnistyi liikkuvien työkoneiden SIX Mobile Work Machines -klusteri, joka on Ponsselle tärkeä verkosto. Tässä ryhmässä jaamme paljon samoja teknologisia haasteita ja on tehokasta ratkaista niitä yhdessä ankkuriyritysten ja Tampereen yliopiston kanssa.

Kallen työ teknologia-alalla on jatkuvaa muutosta, uuden oppimista ja kehittämistä. On kyettävä yhdistämään uudet digitalisaation, automaation ja tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet oikealla tavalla metsäkoneiden kehitykseen. Energiatehokkuus ja kestävä kehitys ovat teemoina esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

– Kestävä kehitys asettaa metsä- ja työkoneille kovat vaatimukset tulevaisuudessa. Tällä hetkellä valtaosa elinkaaripäästöistä aiheutuu metsäkoneen käyttämän dieselpolttoaineen kulutuksesta. On hienoa olla tekemisisissä toimialan kanssa, joka elää täysin uusiutuvasta ja hiiltä tehokkaasti sitovasta raaka-aineesta. Puulla voidaan korvata valtavia määriä esimerkiksi betonia, terästä ja muovia, Suomi on tässä kehityksessä suunnannäyttäjä muulle maailmalle.

– Olen työn ohella edistänyt myös omia jatko-opintojani Tampereen yliopistossa. Tutkimukseni käsittelee hakkuukoneen hydraulista hybridijärjestelmää, jossa koneen työsykli huomioiden käytetään varastoitua energiaa oikea-aikaisesti.

– Metsäkoneiden voimansiirto perustuu nykyisin pääosin hydrauliikkaan, mutta tulevaisuudessa energiatehokkuus näyttelee yhä merkittävämpää roolia ja rinnalle tulee varmasti muitakin voimalinjaratkaisuja.

Opiskelukaverit kollegoina

– Olen kotoisin Aitolahdesta maa- ja metsätilalta Näsijärven rannalta. Kotimaille Aitolahteen rakensin aikanaan omankin taloni.

– Erilaiset koneet ja ajoneuvot ja toisaalta luonto ja metsä ympäristönä ovat kiinnostaneet minua lapsesta saakka. Vapaa-ajalla lähden mielelläni maastopyörällä metsäpoluille ja luontoon. Myös kalastus ja veneily Näsijärvellä on mieluista puuhaa, Kalle miettii.

Tärkeäksi opiskeluvuosein anniksi Kalle laskee hyvän ystäväpiirin, joka toimii samalla alalla.

– Tampereen seudulla on todella vahva työkoneteollisuus. Teollisuusyrityksissä työskentelee paljon kavereitani opiskeluajoilta ja monet heistä ovat tuttuja ammattiainekerho Kavitaation kuvioista. Toimin aikanaan kerhon puheenjohtajana. Kavitaatio-kerhon aika oli mukavaa, julkaisimme muun muassa verkkolehteä, jonka tuotoilla teimme parikin matkaa Formula 1 -osakilpailuihin. Teimme myös tutustumisretkiä eli excursioita mielenkiintoisiin koneenrakennusalan yrityksiin, Kalle muistelee.

Tutustu muihin alumnitarinoihin

Kuva Ponsse Oyj
Teksti Minna Puntila