Alumnimme Mikko Kuitunen: Vincitin liikeidea kirjattiin lasinaluselle Näsinneulan kahvilassa
Rubber ducking ja muita työntekijätarinoita
Mikko Kuitunen kertoo katsovansa maailmaa mahdollisuuksien lasien läpi ja työskentelevänsä ennen kaikkea paremman huomisen puolesta. Nämä lähtökohdat olivat vahvasti läsnä jo vuonna 2007, jolloin Mikko perusti ohjelmistoyhtiö Vincitin ex-kollegansa, toisen TTY-alumni Pekka Virtasen kanssa.
– Päätin 26-vuotiaana aloittaa uuden polun, jolla saisin olla itse ohjaksissa. Kirjoitimme Pekan kanssa Vincitin liikeidean lasinaluselle Näsinneulan silloisessa alakahvilassa. Olisi kai hauskempi tarina, että laseissa olisi ollut jotain muuta, mutta kyllä siellä limpparia taisi olla, Mikko virnistää.
Uuden yrityksen johtoajatukseksi kirjattiin, että maanantaina ei saa harmittaa mennä töihin, ja kaikki muut valinnat tehtiin sille alisteisina. Mikko arvelee Vincitin menestyksessä olleen suuri merkitys juuri sillä, että se rakennettiin alusta pitäen hyväksi työpaikaksi. Sittemmin Vincit on myös palkittu useampaan otteeseen sellaisena – niin Suomessa kuin Yhdysvalloissakin.
– Halusimme pystyä rekrytoimaan oikeat osaajat, ja etenkin alkuvuosina tällä tavoitteella oli iso merkitys koko yrityksen muotoilussa ja johtamisrakenteessa. Kaikkea peilattiin ikään kuin tämän tavoitteen kautta. Kun henkilöstön viihtyvyys ja asiakaspuoli ovat tasapainossa, nämä säteilevät myös hyvää takaisin toisiinsa.
Rekrytointiin liittyy myös musta kylpyankka, josta tuli Vincitin tunnusmerkki jo varhaisessa vaiheessa. Ajatuksellinen yhteys ohjelmistokehityksen ja kumiankan välillä ei ole niin kaukainen kuin äkkiseltään ajattelisi. Koodauksessa tunnetaan nimittäin termi ”rubber ducking” menetelmänä, jossa kirjoitettua koodia selitetään tarkistusvaiheessa vianetsintätarkoituksessa rivi riviltä kuvitteelliselle henkilölle – tai tässä tapauksessa kumiankalle. Näytön päälle nostettu kylpyankka toimii samalla työkavereille merkkinä siitä, että menossa on työrauhaa vaativa työvaihe.
– Oman kumiankkamme historia liittyy itse asiassa läheisesti Tampereen yliopistoon. Olimme vasta hiljattain perustaneet Vincitin, ja olimme aikeissa osallistua yliopiston Yrityspäiville. Halusimme hankkia tapahtumaan jotain kävijöille jaettavaa, joten kävin yrityslahjaliikkeessä. Siellä sattui olemaan poistolaarissa kylpyankkoja, jotka ostin siitä saman tien ja painatimme niihin vielä Vincitin logon. Ankkojen väriksi valikoitui musta ihan vaan siksi, että ne olivat kaikkein halvimpia, Mikko paljastaa.
Dotting the connections
Vuosi 2007 oli Mikko Kuituselle merkityksellinen paitsi Vincitin perustamisvuotena myös siksi, että hän valmistui diplomi-insinööriksi silloiselta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Toijalassa ylioppilaaksi kirjoittanut Mikko oli ollut jo lukiossa kiinnostunut matemaattisista ja luonnontieteellisistä aineista ja tuli hyvän opintomenestyksensä ansiosta valituksi TTY:lle suoraan papereilla. Opinnot painottuivat ennen kaikkea tuotantotalouteen ja teollisuustalouteen.
– Tuotantotalous opetti minusta ennen kaikkea oppimaan ja miettimään esimerkiksi syitä ja seurauksia, sen sijaan että se olisi suunnannut meitä suoraan tiettyyn ammattiin. Opiskeluaikojen opit ovat myös myöhemmin näkyneet työssäni ja johtaneet muun muassa siihen, ettei minun ole tarvinnut valita tehtäväkenttääni kovin tarkasti, Mikko toteaa.
Lisäksi noista ajoista on jäänyt Mikolle laaja verkosto entisiä opiskelukavereita, joista monen kanssa polut ovat kohdanneet myöhemmin myös töiden merkeissä. Verkostoa karttui paitsi kursseilla myös vapaa-ajalla – Mikko toimi monipuolisena ainejärjestöaktiivina ja on ylpeästi muun muassa jäynäämisen Suomen mestari.
– Aika perinteistä ja vähän stereotyyppistäkin taisi oma opiskelijaelämäni olla. Paljon tuli hengailtua kiltahuoneella ja olin aikanaan muun muassa ainejärjestö Indecsin puheenjohtajana. Ajoittain jäi opiskelut vähän pienemmälle, mutta hyvin nekin lopulta meni. Opiskeluaika on kaikkiaan ollut oman elämäni tärkeimpiä merkkipaaluja, Mikko summaa.
Mikko on ollut aktiivisesti mukana vaikuttamassa yliopiston asioihin myös valmistumisen jälkeen, ja kertoo tehneensä sen hyvin mielellään. Hän on ollut muun muassa TTY:n talouden ja rakentamisen tiedekunnan neuvottelukunnan jäsen. Lisäksi hän antoi oman tukensa Tampere ICT -hankkeelle, jolla edistettiin mm. pätevien ICT-alan hakijoiden löytämistä sekä sitä, että alan koulutus valmentaisi mahdollisimman hyvin käytännön töihin.
Punaiseksi langaksi opiskeluajoista Vincitin kautta nykypäivään Mikko tunnistaa yleisen uteliaisuuden ja kiinnostuksen oppia uutta. Jättäydyttyään vuoden 2021 elokuussa pois Vincitin toimitusjohtajan paikalta hänelle vapautui arkeen uudenlaista tilaa ja ilmavuutta. Vaikka Vincitin hallituksen puheenjohtajuus ja muut hallitus-, sijoittaja- ja neuvonantajapestit vaativat edelleen paljon panostusta, hän kertoo nauttivansa siitä, että ajankäytöstä pystyy nyt itse päättämään vapaammin.
– Tykkään ajatella tunnettua ”Connecting the dots” -fraasia vähän toisella tapaa. Vaikka yrityksissä on paljon keskinäisiä eroja, niissä on myös paljon samaa. Katson mielelläni eri yritysten kontekstia, etsin yhteneväisyyksiä ja samankaltaisuuksia, ja mietin korrelaatioita. Ajatus muuttuukin siten muotoon ”Dotting the connections”. Kyse on samankaltaisuuksien hyödyntämisestä ja siten pyörän jalostamisesta, ei sen uudelleen keksimisestä, Mikko toteaa.
INFOLAATIKKO
Kuka: Mikko Kuitunen
Tutkinto: Diplomi-insinööri (teollisuustalous ja tuotantotalous), TTY, 2000–2007
Työ: Vincit Oyj:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja, hallituksen puheenjohtaja OffiStoressa ja Happeossa, hallituksen jäsen Robitissa, SoilFoodissa, Tylkossa, Integratassa ja LähiTapiola Pirkanmaassa.
Sitaatti: ”Olen pyrkinyt hankkiutumaan sellaisten asioiden äärelle, joista en vielä valtavasti tiedä valmiiksi. Tämä mahdollistaa henkilökohtaisen oppimisen ja omien kokemusten kerryttämisen. Paljon oppimista tapahtuu, kun altistaa itsensä mahdollisuudelle oppia. Samalla täytyy toisaalta tottua siihenkin, että on välillä ihan pihalla.”
Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Mikko Ovaska