Alumnimme Nicolas Kivilinna: Kaksikielinen kieltenopettaja, joka ei ollut kovin hyvä kielissä
Kieltenopiskelu on parhaimmillaan elävää ja omakohtaista
Kielten- ja luokanopettaja Nicolas Kivilinna työskentelee englannin kielen asiantuntijana kielten itseopiskeluun erikoistuneessa WordDivessa. Yritys tarjoaa kielikursseja, joita voi suorittaa itsenäisesti tietokoneen tai mobiilisovelluksen välityksellä haluamassaan tahdissa. Oppimateriaaleissa hyödynnetään muun muassa puheentunnistusta ja palautteenantoa sekä kirjoitustehtäviä.
Nicolaksen oma työkenttä sijaitsee tukevasti opettajien ja teknisen tiimin välissä. Vankan pohjan työlle antaa Nicolaksen koulutustausta, sillä hän on opiskellut Tampereen yliopistossa sekä tietotekniikkaa että englannin kieltä ja suorittanut lisäksi pedagogiset opinnot ja luokanopettajakoulutuksen.
– Minulle on luontevaa toimia humanistisen ja teknisen tiimin välissä. Olin aikanaan koulussa hyvä luonnontieteissä ja silloisen TTY:n lukiovierailu oli niin hyvä, että päätin sen pohjalta hakea opiskelemaan tietotekniikkaa. Myöhemmin huomasin haluavani liittää teknologian johonkin toiseen aihepiiriin, ja niin päädyin opiskelemaan englantia, Nicolas kertoo.
Englannin kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden opintojen lisäksi Nicolas hankki sekä kieltenopettajan että luokanopettajan pätevyyden. Vielä hänen omana peruskouluaikanaan tämä tilanne ei näyttänyt kovin todennäköiseltä, sillä Nicolas ei pärjännyt kielissä mainittavan hyvin.
– Arvosanani olivat kielissä aina huonompia kuin muissa aineissa. Koululuokka ei ollut minulle oppimisympäristönä kovin toimiva, en osannut oppia kieltä luokassa. Sittemmin oma opetusfilosofiani on ollut se, että pyrin tekemään kieltenopiskelusta elävää ja löytämään siihen jokaiselle oppijalle omakohtaisen näkökulman. Haluan aina muodostaa yhteyden koululuokassa opitun ja oikean maailman välille. Tärkeintä on ymmärretyksi tuleminen, Nicolas kuvailee.
Nicolas teki opiskeluaikanaan useita opettajan sijaisuuksia ja kielikylpyjä sekä joitakin vuosia myös freelance-pohjaisia litterointi- ja käännöstöitä oman toiminimen kautta. Polku on kuitenkin johtanut uuden ajan oppimisympäristöjen pariin, kehittämään kielten itseopiskeluun tarkoitettua sovellusta ja siinä käytettäviä oppimateriaaleja. Työnsä parhaaksi puoleksi Nicolas kokee sen laajan vaikutuspiirin ja merkittävyyden.
– Olemme Suomessa verrattain tunnettu toimija, mutta toimintamme ulottuu myös laajemmalle. Olen itse mukana kehittämässä englannin kielen kursseja muun muassa Latinalaisen Amerikan markkinoille. Sen sijaan että tavoittaisin koululuokassa 25 oppilasta kerrallaan, tässä työssä voin vaikuttaa potentiaalisesti jopa miljoonien ihmisten elämään. Tälle kohderyhmälle englannin kielen taito merkitsee mahdollisuutta parempaan elämänlaatuun.
Siltaihmisiä aina tarvitaan
Nicolas on taustaltaan suomalaiskanadalainen, ja hän puhuu äidinkielenään sekä suomea että englantia. Hän kertoo monen kuvitelleen, että englannin yliopisto-opinnot olisivat natiiville läpihuutojuttu. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan kieltenopiskelu vaati häneltä samanlaista pitkäjänteisyyttä kuin muiltakin.
– Yliopisto-opinnoissa mentiin syvälle kielen, kulttuurin ja kirjallisuuden eri osa-alueisiin, kuten kielioppiin ja historiaan. Kaksikielisyydestäni ei ollut niissä erityistä hyötyä. Ainoastaan ääntämisen kurssilla koen päässeeni helpolla. Englanti on myös iso ja aika sekavakin kieli. Vaikka se on toinen äidinkieleni, tunnen itseni edelleen nöyräksi sen edessä, Nicolas toteaa.
Nicolas valmistui filosofian maisteriksi vuonna 2020 ja aloitti samana vuonna täysipäiväisen työn WordDivella. Nicolas kokee opintojen antaneen paitsi muodollisen pätevyyden myös hyvän pohjan käytännön työhön.
– Opiskelu oli mukavaa ja opettajat olivat inspiroivia. Minusta tuntuu, että hyödynnän nykyisessä työssäni hyvin paljon siitä, mitä yliopiston kursseilla päähän kaadettiin. Jopa pääsykoekirjaani kaivelen välillä esiin tarkistaakseni tiettyjä asioita, hän kertoo.
Työtehtävät ovat ajan mittaan muovautuneet Nicolakselle omannäköisiksi, ja hän pääsee hyödyntämään niissä luontevasti sekä pedagogista että teknistä osaamistaan. Myös nykyopiskelijoita Nicolas kannustaa opiskelemaan rohkeasti eri oppiaineita oman pääaineen lisäksi – niistä kun voi aina löytyä uusia kiinnostuksenkohteita ja kimmokkeita.
– Laaja-alaiselle osaamiselle on kysyntää työelämässä. On aina hyödyllistä osata tehdä yhtä asiaa mutta ymmärtää samalla muustakin. Siltaihmisiä aina tarvitaan, Nicolas toteaa.
INFOLAATIKKO
Kuka: Nicolas Kivilinna
Työ: English Specialist, WordDive Group
Tutkinto: Filosofian maisteri (englannin kieli, kulttuuri ja kirjallisuus)
Muuta: Laulaja ja lauluntekijä, joka sanoittaa sekä suomeksi että englanniksi. Säveltänyt muun muassa Eino Leinon ja Lauri Viidan tekstejä ja kirjoittanut Star Trek- ja Tähtiportti-aiheisia lauluja. Tekee myös vapaaehtoistyötä opettamalla suomen kieltä Ukrainan pakolaisille.
Sitaatti: ”Olin käymässä Montrealissa vuonna 2018, kun päätin, että haluan oppia ranskaa. Aloin opiskella sitä sovellusten avulla ja hullaannuin siihen täysin! Oli mukava edetä omaan tahtiin ja ilman häpeän tunteita. Oli upea tunne oppia kieltä lopulta niin hyvin, että sillä pystyi aidosti käymään keskusteluja ranskankielisten kanssa. Hassua sinänsä, että pari vuotta myöhemmin päädyin itse työskentelemään juuri tällaisen sovelluksen parissa.”
Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall