Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Sami Borg: Yliopistossamme opiskelijan vaihtoehdot lisääntyvät entisestään

Julkaistu 3.3.2020
,
päivitetty 19.11.2021
Tampereen yliopisto
Sami Borg
Suomalaiset tuntevat Sami Borgin Yleisradion vaaliasiantuntijana. Tehtävän taakse kätkeytyy mittava tutkijan taival Tampereen yliopistossa, missä Sami tekee uraa uurtavaa tutkimustyötä poliittisesta osallistumisesta. Tekeillä on tällä hetkellä laaja vaalikonetutkimus sekä Suomen historian ensimmäinen perusteellinen kuntavaalitutkimus. Sami Borgin tehtäväkenttään mahtuu mukaan myös politiikan tutkimuksen opetusta yliopistossa. Vuosituhannen vaihteessa Borg perusti Suomeen Yhteiskunnallisen tietoarkiston, joka sijaitsee Tampereella. Sami ehti johtamaan tietoarkistoa lähes parinkymmentä vuotta ennen kuin palasi politiikan tutkijan uralle Tampereen yliopistoon.

- Olen kotoisin Tampereelta, mutta Tampereen yliopisto ei ollut mitenkään itsestään selvä vaihtoehto, kun aikoinaan lukion jälkeen mietin opiskeluja, Sami Borg pohtii.

- Täällä olivat kuitenkin kaikki harrastukset, pelikaverit ja tutut ympyrät. Minua kiinnostivat monet asiat, joten Tampereen yliopiston monipuolinen tarjonta ja laaja sivuaineoikeus lopulta houkuttelivat hakemaan tänne jo ennalta tuttuun paikkaan, miettii Sami, jonka isäkin toimi vuosikymmenet Tampereen yliopiston professorina.

Sami Borg opiskeli valtio-oppia ja laajoina sivuaineinaan tilastotiedettä sekä filosofiaa. Valmistuttuaan hän jatkoi politiikan tutkijana ja väitteli tohtoriksi vuonna 1996, väitöskirja käsitteli äänestysosallistumista ja eduskuntavaalien äänestysvilkkautta.

- Nyt tässä uudessa Tampereen yliopistossa opiskelijan vaihtoehdot vain lisääntyvät entisestään. Meillä on paljon liittymäkohtia ja yhteyksiä eri tieteenalojen välillä ja ne antavat paljon mahdollisuuksia sekä tutkimukselle että opetukselle, Sami Borg painottaa.

Kuntavaalien saama mediajulkisuus ei tuo esille paikallista merkitystä

- Olen parhaillaan tekemässä laajaa kuntavaalitutkimusta, joka on Suomen ensimmäinen nimenomaan kuntavaaleja käsittelevä tieteellinen tutkimus. Siinä meillä on mittavat tutkimusaineistot ja tulokset varmasti mielenkiintoisia ihan jo senkin vuoksi, että vastaavaa tutkimusta ei ole koskaan Suomessa vielä tehty, Sami Borg kertoo.

- Puolueet ja media käyttävät kuntavaalien tuloksia eduskuntavaalikauden keskellä kannatusmittauksena. Kuntavaalien perusteella on kutenkin harhaanjohtavaa laskea esimerkiksi sitä, mikä on Suomen suurin puolue. Kuntavaaleissa äänestetään ja otetaan kantaa aivan eri asioihin kuin valtakunnan vaaleissa. Mediassa ei ole osattu ottaa esille kuntavaalien kannalta tärkeitä ja oleellisia asioita, Sami Borg painottaa.

Sami Borgilla on parhaillaan työn alla myös iso vaalikonetutkimus. Kaikessa tutkimustyössään hän pohtii paljon poliittiseen osallistumiseen vaikuttavia tekijöitä, äänestysaktiivisuutta, galluppien ja erilaisten mielipidemittausten merkitystä ja demokratian toteutumista yleensä.

- Tekoälyllä voidaan vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen ja poliittiseen osallistumiseen laajasti, tästä on jo näyttöjä ja tutkimuksia olemassa. Tekoäly voi vaikuttaa siihen, mitkä asiat nousevat yhteiskunnalliseen keskusteluun, mielipiteitä voidaan näin manipuloida. Näen, että meille tutkijoille tilanne on tärkeä yhteistyön paikka, tarvitsemme erilaisia lähestymiskulmia tekoälyyn ja demokratian toteutumiseen. Tampereen yliopistossa on tähän erinomaiset valmiudet, Sami Borg painottaa.

Teksti Minna Puntila
Kuva Rami Hanafi

Tutustu muihin alumnitarinoihin