Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Seppo Orsila: Tamperelaisella laserteknologialla hoidetaan syöpää ja silmäsairauksia ympäri maailmaa

Julkaistu 11.11.2021
,
päivitetty 18.11.2021
Tampereen yliopisto
Seppo Orsila
Toimitusjohtaja Seppo Orsila perusti laserteknologiayritys Modulightin vuosituhannen vaihteessa yhdessä puolijohdefysiikkaa tutkivien kollegoidensa kanssa. Silloisessa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa Hervannassa elettiin 2000-luvun alussa vahvaa kansainvälistymisen aikaa. Vuosien varrella monien kehitysvaiheiden kautta Seppo Orsilan yrityksestä on kasvanut yksi maailman johtavista lääketieteellisen laserteknologian kehittäjistä. Yritys sijaitsee Tampereen yliopiston Hervannan kampuksen naapurissa.

 Valmistuin diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1999. Pääaineena opiskelin fysiikkaa, joka opiskeluaikanani sijoittui sähköosastolle. Jatkoin diplomi-insinööriksi valmistumisen jälkeen työtäni tutkijana optoelektroniikan ja puolijohdefysiikan ryhmissä, muistelee Seppo Orsila.

Oman yrityksen perustamisaikoja ja alkuvuosia 2000-luvun alussa Orsila muistelee erilaisten liiketoimintamallien ja perusteknologian kehittämisen aikana, jolloin mukana oli paljon epävarmuutta ja kokeiluja.

 Toimintamme oli usein veitsen terällä, oli vaikeuksia, kokeilimme erilaisia malleja ja haimme suuntaa. Vuonna 2014 palasin Nokialta Modulightiin ja uudistimme strategian. Keskityimme myymään ja markkinoimaan vain USA:ssa ja vain isoille asiakkaille. Aloitimme tuottamaan laitteita, jotka on kytketty omaan pilvipalveluun ja keskityimme erityisesti syöpä- ja silmälääketieteen sovelluksiin, kertaa Seppo Orsila.

 Yrittäjyyden ohella työskentelin Nokia Oyj:llä myynnin ja talouden johtotehtävissä vuodesta 2006 vuoteen 2014. Nyt viimeiset vuodet olen keskittynyt täysin vain oman yritykseni kehittämiseen.

Monialainen tieteenaloja yhdistävä tutkimus luo ratkaisuja

 Itse olen kotoisin Tampereelta, samaa voi sanoa myös yrityksestäni. Tampereelle ja Hervantaan puolijohdetutkimuksen toi kolmisenkymmentä vuotta sitten professori Markus Pessa. Hänen työllään ja verkostoillaan on ollut valtava merkitys alan tutkimukselle ja tutkimukseen pohjautuville teknologioille.

Modulightissa sovellamme laserteknologiaa erityisesti syöpä- ja silmäsairauksien hoitomenetelmissä.

Tällä hetkellä Tampere on maailman mittakaavassa merkittävä lasereiden tutkimus- ja tuotantokeskus.

Alan tutkimus Tampereen yliopistossa on jo pitkään ollut maailman kärkitasoa, asioita on tehty oikein. Maailman johtavat tutkimuslaitokset ja sairaalat käyttävät teknologioitamme, se on vahvan tieteen ansiota, Orsila korostaa.

 Tampereen yliopiston uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle perustuva toiminta-ajatus on minusta loistava, uskon siihen vahvasti. Omakin alani vaatii hyvin monitieteisen lähestymisen. Mukana on muun muassa molekyylibiologiaa, ohjelmistotekniikkaa, lääketiedettä, fysiikkaa, käytettävyystiedettä, elektroniikkaa, puolijohdefysiikka ja optiikkaa, Orsila luettelee

Kannattaa opiskella sellaista, mistä todella on kiinnostunut

 Nuorille opiskelupaikkaa harkitseville sanoisin, että kannattaa keskittyä ja opiskella sellaisia asioita, mitkä todella kiinnostavat.

 Loppujen lopuksi tutkinto tai opiskeluala ei kuitenkaan vaikuta ammattiin tai työtehtäviin niin paljon kuin perinteisesti ehkä ajatellaan. Ura ja käytännön kokemus voivat viedä yllättäviinkin paikkoihin ja osaamista karttuu kokemuksen myötä.

Koulutuksesta saadaan pohja, jota pitää jatkuvasti kehittää. Elämämme todella jatkuvan oppimisen aikaa, Seppo Orsila korostaa.

Yrittäjän ja toimitusjohtajan kansainväliseen ja paljon matkapäiviä sisältävään työkuvaan korona-aika on tuonut muutoksia.

 En ole viimeisen puolentoista vuoden aikana juurikaan tehnyt työmatkoja ulkomaille. Tilanne muuttuu matkustusrajoitusten mukaan ja matkapäiviä alkaa varmasti kertymään.

Orsilan päivittäinen työmatka Ylöjärveltä Hervantaan taittuu usein sähköpyörällä. Muuten hän tunnustautuu talviurheilun ystäväksi.

 Tuen sponsorina tamperelaista kiekkoilua, mutta itse lähden talvella mieluummin laduille hiihtämää tai laskettelemaan rinteeseen.

 

Kuva Modulight Oy
Teksti Minna Puntila