Alumnimme Tomi Äijö: Omassa yrityksessä saa edistää kestävää ohjelmistokehitystä ja rakentaa itsellekin mieluisaa työpaikkaa
Ohjelmistokehitys on ennen kaikkea ongelmanratkaisua
Tomi Äijön työtehtävät omassa ohjelmistoalan yrityksessä ovat vaihdelleet vuosien mittaan laidasta laitaan, mutta henkilöstömäärän kasvettua tehtäväkenttä on hiljalleen selkeytynyt ja asettunut nykyiselleen. Tomi käyttää nyt työaikaansa pääasiassa yritystoiminnan kokonaisuuden ohjaamiseen ja tiettyjen asiakasprojektien vetämiseen. Lisäksi hän pitää tärkeänä pysyä mukana käytännön ohjelmointityössä.
– Muiden tehtävieni ohella haluan edelleen pitää kiinni käytännön ohjelmointityöstä, josta alkuperäinen intohimoni tälle alalle on lähtöisin. Parasta softatyössä on laajalla skaalalla vaihtelevien ongelmien ratkaiseminen, Tomi sanoo.
Ennen oman yrityksen perustamista Tomi työskenteli muun muassa projektipäällikkönä ja suunnitteluinsinöörinä toisessa tamperelaisessa ohjelmistotalossa sekä tutkimusassistenttina silloisella Tampereen teknillisellä yliopistolla. Hän näkee ohjelmoinnin osaajille riittävän Tampereella monenlaisia uramahdollisuuksia.
– Tampere on Suomessa alamme toinen merkittävä keskus Helsingin ohella. Tänne on perustettu isoja ohjelmointitaloja Bitwisesta Vincitiin, ja täällä on käytännössä vastaavat työmahdollisuudet kuin pääkaupunkiseudullakin. Töiden takia ei ole tarpeen muuttaa Tampereelta pois, hän toteaa.
Tampere on Suomessa alamme toinen merkittävä keskus Helsingin ohella. Tänne on perustettu isoja ohjelmointitaloja Bitwisesta Vincitiin, ja täällä on käytännössä vastaavat työmahdollisuudet kuin pääkaupunkiseudullakin. Töiden takia ei ole tarpeen muuttaa Tampereelta pois.
Tomi Äijö, perustaja ja ohjelmistokehittäjä, Monad Oy
Tomin omaa opinto- ja urapolkua on ohjannut jo pienestä pitäen matemaattinen kiinnostus ja lahjakkuus. Hän kertoo kasvaneensa kotona tietokoneiden ympäröimänä ja harrastaneensa ohjelmointia jo lapsena. Tietä viitoitti eteenpäin myös Hervannan lukio, jossa tehtiin tiivistä yritysyhteistyötä ja jossa Tomi suoritti myös ensimmäiset TTY:n kurssinsa.
Hakeutuminen TTY:lle oli ollut Tomille selvää jo lukiosta asti. Hän aloitti opinnot tuotantotalouden pääaineessa vuonna 2009 mutta vaihtoi vuotta myöhemmin ohjelmistotieteeseen, joka toimi tuolloin matematiikan laitoksen alla. Tomi teki myös diplomityönsä matemaattiseen optimointiin liittyvästä aiheesta.
– Minusta on hienoa, että omasta kotikaupungista löytyi sopiva opiskelupaikka eikä tarvinnut sen takia lähteä muualle. Valmistuin kandiksi parissa vuodessa ja dippainssiksi viidessä. Jälkikäteen ajateltuna saatoin hoitaa opinnot ehkä liiankin nopeasti. Mihin mahtoi silloin olla niin kova kiire, Tomi nauraa.
Teknologiat vaihtuvat mutta pohja pysyy
Kun Tomi perusti ohjelmistotalo Monadin aiemman uran varrelta tutuksi tulleiden kollegojensa Mikael von Bonsdorffin ja Aki Haapamäen kanssa vuonna 2017, kantava ideologia oli heti selvä: tarjottavat ohjelmistoratkaisut haluttiin rakentaa kestävälle pohjalle. Nyt yrityksen kehittämiä ratkaisuja hyödynnetään laajalla skaalalla varsin merkittävissä asiakasyrityksissä muun muassa terveydenhuollossa ja teollisuudessa.
– Alamme haasteena on edelleen se, että ohjelmistoratkaisuja tehdään lyhytjänteisesti halvan hinnan toivossa ja sitten kokonaisuus meneekin uusiksi viiden vuoden välein. Pitkällä aikavälillä on edullisempaa katsoa heti alussa tulevaisuuteen ja tehdä kerralla kestäviä ratkaisuja. Pidän tätä viestinnällisenä haasteena, joka meidän alalla toimivien on osattava kommunikoida myös asiakkaille, Tomi sanoo.
Tomi kuvaa omia työpäiviään erittäin vaihteleviksi. Arkeen mahtuu sekä sosiaalista puolta asiakasrajapinnassa ja henkilöstön kesken että itsenäistä työskentelyä esimerkiksi hallinnollisissa tehtävissä. Omassa firmassa työskentelemisessä isona plussana on myös yrittäjän vapaus – voi lähteä halutessaan vaikka viikoksi pariksi Lapin erämaahan. Tällä tietoa yrittäjyys on Tomille loppuelämän valinta, ja hän rakentaa mielellään eteenpäin parasta mahdollista työpaikkaa alan uusillekin osaajille.
Oman työnkuvansa Tomi kokee edelleen vastaavan yliopistolta saamaansa koulutusta ja hän tuntee saaneensa yliopistolta hyvät ja riittävät eväät työelämään. Nopeasti muuttuvalla alalla on kuitenkin koko ajan opeteltava myös uutta työnteon ohessa. Tällä hetkellä tapetilla on isosti muun muassa tekoälyn ja koneoppimisen hyödyntäminen.
Yliopistolla oli opetus mietitty viisaasti niin, että kävimme yksittäisten tekniikoiden sijaan enemmän läpi fundamentaalimpia aiheita. Softat ja tekniikat kun vaihtuvat ajan mittaan nopeastikin, mutta pohja pysyy samana. Pidän hyvänä, ettei opinnoissa juostu viimeisimpien juttujen perässä.
Tomi Äijö, perustaja ja ohjelmistokehittäjä, Monad Oy
– Yliopistolla oli opetus mietitty viisaasti niin, että kävimme yksittäisten tekniikoiden sijaan enemmän läpi fundamentaalimpia aiheita. Softat ja tekniikat kun vaihtuvat ajan mittaan nopeastikin, mutta pohja pysyy samana. Pidän hyvänä, ettei opinnoissa juostu viimeisimpien juttujen perässä, Tomi sanoo.
Samasta syystä Tomi kannustaa myös nykyisiä, ohjelmointityöhön tähtääviä opiskelijoita asennoitumaan jo valmiiksi nopeisiin ja jatkuviin muutoksiin. Muutoksia ei kannata pelätä, vaan ennemminkin opetella itselle sopivia tapoja pysyä hektisessä menossa mukana.
– On hyvä tunnistaa omat tavat opetella uusia asioita. Sen sijaan, että jämähtää tiettyihin tekniikoihin ja opettelee vaikkapa vain tiettyä ohjelmointikieltä, kannattaa ammentaa menetelmiä, joilla pystyy opettamaan itselleen uutta. On alamme rikkaus, että työssä pääsee näkemään monenlaista, Tomi toteaa.
INFOLAATIKKO
Kuka: Tomi Äijö
Työ: Perustaja ja ohjelmistokehittäjä, Monad Oy
Tutkinto: Diplomi-insinööri (ohjelmistotiede) 2009–2014
Hauska tieto: Monadin 33 työntekijästä jopa 30 on Tampereen korkeakouluyhteisön alumneja.
Sitaatti: ”Insinööriammateissa käy monelle niin, että uran edetessä omaan erikoisosaamiseen liittyvät käytännön työt putoavat hiljalleen pois, kun muut työtehtävät alkavat viedä enemmän aikaa. Itse haluan edelleen pitää kiinni myös käytännön ohjelmointityöstä, josta alkuperäinen intohimoni tälle alalle on lähtöisin.”
Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Monad Oy / Karri Harju