Kestävä toiminta kampuksilla
Kampustilojen avoimuus
Tampereen korkeakouluyhteisön pääkampukset sijaitsevat Tampereella Hervannassa, Kaupissa sekä kaupungin keskustassa. Korkeakouluyhteisöllä on toimintaa myös Porin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa sekä muutamissa muissa toimipisteissä Tampereella ja ympäristökunnissa.
Kampusten yleiset tilat ovat normaalitilanteessa laajasti avoinna korkeakouluyhteisön opiskelijoille, tutkijoille ja henkilöstölle. Monet tiloista ovat yhteisön jäsenten käytettävissä kulkukortilla ympäri vuorokauden.
Kampusten tiloja voivat käyttää myös yhteisön ulkopuoliset toimijat, kuten yritykset, järjestöt ja yksittäiset kansalaiset. Myös korkeakouluyhteisön tarjoamat palvelut taipuvat monenlaisiin ympäröivän yhteiskunnan tarpeisiin, esimerkiksi kokousten ja tapahtumien järjestämiseen.
Tutustu korkeakouluyhteisön kampuksiin
Tampereen yliopiston kirjasto palvelee Tampereen yliopiston ja Tampereen ammattikorkeakoulun opiskelua, opetusta ja tutkimusta – ja toimii samalla myös kaikille muillekin avoimena tiedekirjastona.
Korkeakouluyhteisön Hervannan kampuksella sijaitsee myös vuonna 1965 perustettu Tampereen Teekkarimuseo, joka tarjoaa tilauksella ilmaisia, opastettuja museokierroksia.
Lue lisää Tampereen Teekkarimuseosta
Kaikille avoimet viheralueet
Tampereen korkeakouluyhteisön kampusten pihat ja viheralueet ovat pääosin kaikille avoimia kulkea ja nauttia sekä arkkitehtuurista että kaupunkiluonnosta.
Hervannan kampuksen Kampusareenalla sijaitseva viherkatto on suurin biodiversiteettialue kaikista Suomen viherkatoista. Rinnemäisellä viherkatolla on monimuotoisen kasvillisuuden lisäksi myös hyönteishotelleja.
Kestävän kehityksen edistämisestä vuonna 2021 palkittu Kampusareena on onnistunut tukemaan myös paikallisyhteisöjä. Kesällä viherkatto toimii tapaamispaikkana. Talvella opiskelijat ja lapset ovat käyttäneet kattoa esimerkiksi mäenlaskuun.
Tampereen yliopiston keskustakampuksella on kaksi kaikille avointa viherniittyä ja yksi viherkatto. Ne kylvettiin vuosina 2019–2020 osana Kampusluonto-hanketta, jonka tavoitteena oli lisätä luonnon monimuotoisuutta, yhteistoiminnallista elämää ja alueen virkistysmahdollisuuksia. Ratkaisut kehitettiin yhdessä yliopiston henkilökunnan, tutkijoiden, opiskelijoiden ja muiden alueen käyttäjien kanssa.
Lue lisää viherniityistä ja -katosta sekä Kampusluonto-hankkeesta
Jätehuolto ja kierrättäminen
Korkeakouluyhteisö haluaa edistää resurssiviisaita käytäntöjä kampuksilla. Käytössä on jo monia tapoja, joilla edistetään resurssien tehokasta käyttöä ja jakamista. Tällaisia ovat esimerkiksi kirjaston ja tietohallinnon tarjoamat palvelut. Kampuksilta myös löytyy paikkoja, joissa tavaroita voi lainata, vuokrata tai ne voivat vaihtaa omistajaa.
Kampusten jätehuollosta vastaavat kiinteistönomistajat ja korkeakouluyhteisön Tila- ja kiinteistöpalvelut. Kiinteistönomistajat vastaavat kiinteistön jätepisteistä ja yhdyskuntajätehuollon järjestämisestä. Tila- ja kiinteistöpalvelut vastaa jätehuollon järjestämisestä sisätiloissa, käyttäjien ohjeistamisesta sekä toiminnassa muodostuvan jätteen keräyksestä ja poiskuljetuksesta.