Hyppää pääsisältöön

Sanni Hujanen: ”Rakennusarkkitehtikoulutus on mainio ponnahduslauta rakennusalalle”

Julkaistu 25.11.2019
,
päivitetty 25.11.2019
Tampereen ammattikorkeakoulu
Sanni Hujanen_opiskelijatarina
Sanni Hujanen valmistui TAMKista rakennusarkkitehdiksi vuonna 2018. Koulutukseen hakemista miettiviä hän suosittelee katselemaan ympärille: ”Fiilistelkää mielestänne onnistuneita rakennuksia ja tiloja ja niiden aikaansaamia tunteita ja kokemuksia, selailkaa arkkitehtuurijulkaisuja, muodostakaa rohkeasti omia mielipiteitänne”, hän sanoo.

Kuka olet?

Olen TAMKista valmistunut, melko tuore rakennusarkkitehti. Olen intohimoinen muotoilun sekä rakennus-, kuva- ja näyttämötaiteen ystävä. Tällä hetkellä työskentelen eräässä tamperelaisessa arkkitehtitoimistossa, johon tulin jo viimeisenä opiskeluvuotenani töihin.

Mistä sait kipinän hakea opiskelemaan rakennusarkkitehdiksi TAMKiin?

Tähän ei liity mitään suurta narratiivia kutsumusammatista, vaikka arkkitehtuurista usein kuulee siihen sävyyn puhuttavan. Lukiossa olin vielä hyvinkin hukassa ammatinvalinnan kanssa, kunnes opinto-ohjauskurssilla täytyi lähes pakon edessä valita jokin mahdollinen tuleva ammatti.

Ammatinvalintatesteissä arkkitehtuuri pomppi kohdallani listojen kärkisijoille useasti ja huomasin, että tässähän voisi olla ala, jossa pääsen hyödyntämään taiteellista ja matemaattista lahjakkuuttani. Olen hyvä piirtämään ja hyvä matikassa, siitä innostus sitten lähti. Rakennusarkkitehdin koulutus oli sinä vuonna, eli 2014, ensimmäistä kertaa yhteishaussa. Ehkä juuri siksi se kiinnitti erityisesti huomioni; jotakin uutta, josta tietoa oli silloin saatavissa hyvin vähän. Päätin lähteä ottamaan siitä itse selvää. Osittain omaksi yllätykseksenikin opiskelupaikka aukesi ensiyrittämällä, enkä epäröinyt ottaa paikkaa vastaan.

Millaista opiskelu oli?

Rakennusarkkitehtikoulutus päivätoteutuksena oli paljon läsnäoloa vaativaa. Koululla tuli vietettyä aikaa päivittäin luennoilla, labroissa ja ohjatuissa harjoitustyöworkshopeissa, mikä poikkesi aiemmista käsityksistäni hyvin itsenäisestä korkeakouluopinnoissa. Tällä oli puolensa, opintopisteet muun muassa karttuivat täyteen määräajassa. Koulunkäynti toki oli aivan erilaista lukioon verrattuna ja vaati totuttelua, mutta sen omaksui kyllä alkukankeuden jälkeen nopeasti.

Koulutus tähtää ammattilaisuuteen, joten osa kursseista keskittyy hyvin spesifisti pieniin aihealueisiin, olematta kuitenkaan sisällöltään suppeita. Osa kursseista on taas luovaa suunnittelutyötä, joiden arviointiperusteet ja työskentelytavat poikkeavat luonnollisesti teoriakursseista. Näiden erilaisten kurssien samanaikainen läpiluoviminen oli välillä haastavaa, kun täytyi lennosta orientoitua niin erilaisiin näkökulmiin.

Parasta oli ehdottomasti, luovat kurssit, kuten suunnittelukurssit ja kuvallisen ilmaisun kurssit, sekä lukuisat excursiot, opintomatkat ja kohdekäynnit, joissa pääsi katsomaan rakennettua ympäristöä peilaten niitä juuri koulussa oppimaansa. Henkilökohtaista ohjausta oli paljon, etenkin suunnittelukursseilla. Sen tärkeyttä voi tuskin liikaa korostaa. Myös opiskelijajärjestöjen toiminnassa mukana oleminen on ollut erittäin antoisaa ja opettavaista.

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on? 


Vaikka olen tällä hetkellä päätoimisesti työssäkäyvä, olen vielä niin nuori, että uran rakentaminen tuntuu utopistiselta ajatukselta. Olen oppinut töissä ollessani valtavasti, mutta haaveilen vielä syventäväni oppimistani ylemmällä korkeakoulututkinnolla, eli hakemalla arkkitehtuurin maisteritutkintoon Suomeen tai ulkomaille. Oma vahva arvopohja; ekologisuus, kestävyys, esteettisyys ja tasa-arvo ohjaavat valintojani työtä ja koulutusta miettiessäni.

Näen itseni opiskelemassa kestävää kaupunkikehitystä ja -rakentamista, ehkä jopa kulttuurien tutkimusta ja sosiologiaa sosiaalisen kestävyyden ollessa tärkeänä osana kestävyyden viitekehyksessä. Oman visuaalisen näkemyksen kehittäminen on myös tähtäimessä, sitä oppinee parhaiten suunnittelutehtävien parissa.


Mitä voit sanoa niille, jotka miettivät juuri tähän koulutukseen hakemista?

Rakennusarkkitehtikoulutus on mainio ponnahduslauta rakennusalalle ja suunnittelijan työhön. Arkkitehdin työnkuva on erittäin laaja, arkkitehdit ovatkin rakennusalan generalisteja.

Koulutukseen hakeville tai hakemista puntaroiville; katselkaa ympärillenne, fiilistelkää mielestänne onnistuneita rakennuksia ja tiloja ja niiden aikaansaamia tunteita ja kokemuksia, selailkaa arkkitehtuurijulkaisuja, muodostakaa rohkeasti omia mielipiteitänne, uskaltakaa tehdä omaa näkemystänne tukevia valintoja, olkaa uteliaita ja kyselkää paljon sekä ottakaa huoletta vaikutteita esteettistä silmäänne miellyttävistä jutuista. Näillä konsteilla olette varmasti kiinni opiskelupaikassa ja matkalla kohti rakennusarkkitehdin ammattia.

Tutustu rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmaan