Hyppää pääsisältöön

Sosiologia

Käyntiosoite: Keskustakampus: Linna-rakennus 5. krs., Kalevantie 5, 33100, TAMPERE

Sosiologia tutkii yhteiskunnallisia ilmiöitä niiden kaikissa mittakaavoissa. Sosiologinen mielikuvitus avaa analyyttisiä ja kriittisiä näkökulmia siihen, mistä elämäntavassamme on olennaisesti kysymys: mikä meitä yhdistää, mitä ja keitä keskuudestamme suljetaan ulos ja mikä on muuttumassa juuri nyt?

Tampereen yliopiston sosiologit tutkivat esimerkiksi poliittista vallankäyttöä, eurooppalaisten instituutioiden hallintaa, suomalaisen työelämän muuttumista, kulttuurista eriarvoisuutta, globaalia vuorovaikutusta ja arkikäytäntöjä kotitalouksissa, erilaisissa organisaatioissa ja laboratorioissa.

Tampereen yliopistolla on pitkä perinne kouluttaa yhteiskunnallisia osaajia, jotka kykenevät havainnoimaan tarkasti ajankohtaisia tapahtumia mutta jotka myös osaavat käsitteellistää ilmiöiden laajoja yhteyksiä. Ensimmäinen sosiologian professori nimettiin yliopistoon vuonna 1947. Nykyään oppialaan kiinnittyy vakituisena henkilökuntana 12 tutkijaopettajaa, joista kahden toimipiste on Tampereen yliopiston Porin yksikkö. Lisäksi yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa työskentelee toistakymmentä sosiologian oppialaan kiinnittyvää tohtorintutkinnon tehnyttä tutkijaa.

Tampereen yliopistossa sosiologian opettajat ovat kaikki myös tutkijoita. Oppiala tuottaa kandidaatti-, maisteri- ja tohtoritason koulutusta. Yhdessä viiden muun oppiaineen kanssa toteutetaan yhteiskuntatutkimuksen kandidaattiohjelma, josta valmistuu yhteensä vuosittain 80–100 henkilöä. Maisterivaiheessa sosiologiaa voi lukea pääaineena, ja pääaineopiskelijoita on vuosittain noin 25. Lisäksi Tampereen sosiologia on eläväinen ja kunnianhimoinen tutkijakoulutuksen yhteisö, jossa on parhaillaan noin 30 aktiivista jatko-opiskelijaa.

Sosiologian oppiainevastaavana toimii 1.8.2024 alkaen yliopistonlehtori Hanna Rautajoki.