Tutkittua ja eettistä koulutusta eläinkouluttajille
Käyttäytymisanalyysissa yleisesti on tutkimuksen kohteena minkä tahansa organismin käyttäytyminen. Tieteenalana käyttäytymisanalyysi on hyvin laaja, mutta eläinkouluttajien koulutuksessa keskitytään erityisesti aktiiviseen käyttäytymiseen, eli siihen, mitä ihmiset ja eläimet aktiivisesti tekevät.
- Käytännössä koulutamme ihmisiä kohtelemaan eläimiä oikein ja opettamaan niitä parhaalla mahdollisella tavalla, tiivistää psykologian professori Martti Tuomisto, yksi koulutusohjelman asiantuntijoista.
Koulutusohjelma luotiin täyttämään tyhjiö, joka yliopistopohjaisen eläinkoulutuksen tarjonnassa oli. Koulutusohjelma on Suomessa ainoa laatuaan, ja se järjestetään jo kolmannen kerran. Arvoja ja sisältöä ohjaa eläinten kunnioittava ja eettinen kohtelu.
- Käyttäytymisanalyysiperusteisen koulutuksen pohja-ajatus on hyvin eettinen ja eläintä kunnioittava. Koulutuksillamme haluamme myös omalta osaltamme rakentaa hyvää yhteiskuntaa, Tuomisto korostaa.
Tieteellinen, oppimispsykologinen pohja yhdistettynä kouluttajan omaan kokemukseen on paras lähtökohta eläimen kouluttamiseen. Käyttäytymisanalyysiin perustuva koulutus sopii kaikille eläimille aina tuotantoeläimistä lemmikkeihin.
- Käytämme koulutusmenetelmiä, jotka perustuvat vapaaehtoisuuteen ja muihin positiivisiin vaikutustapoihin. Niistä hyötyy niin eläin kuin ihminenkin, Tuomisto kertoo.
Terminologian yhtenäistämisestä apua alan opetukseen ja keskusteluun
Myös kokenut eläintenkouluttaja ja asiantuntija Tuire Kaimio on suorittanut käyttäytymisanalyysiperusteisen eläinkouluttajakoulutuksen vuonna 2019.
- Hakeuduin koulutukseen, sillä halusin oppia lisää ja kehittää itseäni, Kaimio kertoo.
Kaimio näkee opinnoista olevan itselleen hyötyä erityisesti koulutuksen vaikuttavuuden seuraamisessa ja sen todistamisessa. Koulutuksen aikana hänelle avautui yhä lisää asioita eläinten oppimisesta, ja monimutkaiselta vaikuttavien ilmiöiden taustalta paljastui yksinkertaisia perusasioita.
- Tämä toi levollisuutta työhöni. Ymmärsin, että havainnoimalla, analysoimalla ja kirjaamalla monet kohtaamani ongelmat ratkeavat, Kaimio kertoo.
Professori Martti Tuomiston mukaan käyttäytymisanalyysiin perustuva eläinkoulutus nojautuu pitkälti oppimisen tutkimukseen: taustalla on siis tutkittua tietoa vuosisadan ajalta. Vaikka eläinten oppimiskyvystä on ollut tietoa jo aiemmin, on oppimisen teoriaa alettu aktiivisesti soveltaa eläintenkoulutukseen vasta viime vuosikymmeninä. Alan termistö on ollut kirjavaa ja englanninkielistä, mutta koulutusohjelman myötä Martti Tuomisto ja muut Tampereen yliopiston asiantuntijat ovat määritelleet terminologian nyt myös suomeksi.
- Työnkuvaani on kuulunut perehtyä eläinten käyttäytymiseen liittyvään tutkimukseen, josta suurin osa on englanniksi. Oppimiseen liittyvissä termeissä ei ole tätä ennen ollut yhdenmukaista suomennosta, joka on haitannut ilmiöistä keskustelua ja edelleen opettamista, Tuire Kaimio kertoo.
Koulutuksessa käsitellään laajasti eläinten oppimista sekä niiden käyttäytymisen arviointia, mittaamista ja sen muuttamista. Koulutus toteutetaan lähiopetuksena, minkä lisäksi osallistujat suorittavat etätehtäviä omien eläintensä kanssa. Osallistujilta vaaditaan erityisesti motivaatiota ja mahdollisuutta kouluttaa eläimiä omien projektiensa puitteissa. Koulutus on ollut laajalti suosittu, ja myös Tuire Kaimio on hyvin suunniteltuun kokonaisuuteen tyytyväinen.
- Suosittelen koulutusta kaikille, joilla on todellinen halu ymmärtää oppimiseen liittyviä ilmiöitä ja kouluttaa eläimiä myös käytännössä. Aito kiinnostus aiheeseen on löydyttävä, Kaimio tiivistää.
Teksti: Anna Vättö
Palaa Käyttäytymisanalyysiperusteinen eläinkouluttajien koulutus -sivulle