Lasten akatemia
Lasten akatemian luentoja järjestetään kahdesti syyslukukaudella ja kahdesti kevätlukukaudella. Luentopäivä on aina lauantai.
Ensimmäisellä luentokerralla lapsi saa luentopassin. Ahkerille osallistujille myönnetään Lasten akatemian tutkinto: neljällä osallistumisleimalla saa kandidaatin, kahdeksalla maisterin ja kahdellatoista tohtorin tutkinnon. Jokaiseen näistä liittyy myös diplomi ja pieni palkinto.
Luennoille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Luennot järjestetään tiloissa, joihin on esteetön kulku. Luentojen kielenä on suomi.
Luennon kesto on 45 minuuttia ja luento alkaa tasalta.
Miltä nyt tuntuu?
Lauantai 16.11.2024 klo 11–12
Keskustakampus, Päätalo 2. kerros, sali A1 (pääaulan portaat ylös ja oikealle)
Me koemme monia erilaisia tunteita. Usein tunteet tulevat itsestään ja niitä on vaikea estää. Mutta mitä tunteet oikein ovat ja miksi meillä on tunteita? Ja miksi tunteet tuntuvat joltain? Monet ajatukset eivät tunnu oikein miltään, ainakaan samalla tapaa kuin tunteet. Mikä tekee tunteista erityisiä?
Näitä ja monia muita tunteisiin liittyviä kysymyksiä ihmetellään ja pohditaan yhdessä professori Jari Hietasen kanssa. Jari on ammatiltaan psykologian professori ja töissä Tampereen yliopistossa. Ja kun kerran tunteista on puhe, Jari kertoo, että hänet tekee iloiseksi se, että hän saa työssään tutkia tunteisiin liittyviä asioita ja puhua niistä muille – esimerkiksi Lasten akatemian lapsille.
Erilainen luokkakaveri
Lauantai 25.1.2025 kello 11–12
Tampere-talo, Duetto-sali, Yliopistonkatu 55
Luokkakaverin omanlainen tapa ajatella ja toimia voi kummastuttaa meitä. Nepsypiirteisen luokkakaverin lapsen keskittymiskyky koulutyössä voi olla lyhyttä. Hänellä voi olla myös erilaiset tavat olla kaverien kanssa. Emme voi aina tietää, mitä luokkakaverin mielessä liikkuu tai minkä vuoksi hän toimii niin kuin toimii. Tietämättömyys voi saada aikaan kaverin syrjintää ja jopa kiusaamista.
On hyvä tutustua erilaisiin tapoihin ajatella ja toimia. Se auttaa myös itsensä kokemiseen hyväksi juuri sellaisena kuin on. Luennolla mietitään yhdessä, miten voisi lisätä omaa erilaisuuden hyväksyntää.
Lasten erilaisista piirteistä tulee juttelemaan tutkija ja neuropsykologi Anneli Kylliäinen. Anneli on työssään tutkinut autismikirjon lapsia sekä lapsia, joilla on vaikeuksia keskittymisessä. Hän on erityisesti miettinyt, mitkä asiat voisivat auttaa näitä lapsia, ettei heillä olisi vaikeaa koulussa tai kotona.
Lapsi pakolaisena
Lauantai 12.4.2025 kello 11–12
Keskustakampus, Päätalo 2. kerros, sali A1 (pääaulan portaat ylös ja oikealle)
Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun olisi pakko muuttaa toiseen maahan, koska kotimaassasi ei olisi turvallista? Kun saapuisit uuteen maahan, alkaisit opetella uutta kieltä, etsiä uusia kavereita ja vanhempasi alkaisivat etsiä töitä. Olisit turvassa, mutta sinulla olisi paljon uutta opeteltavaa! Yhdistyneet Kansakunnat, joihin Suomikin kuuluu, on yhteisellä sopimuksella luvannut pitää pakolaisista huolta ja varmistaa, että pakolaislapset pääsevät kouluun. Tällä luennolla opetellaan, mitä pakolaisuus tarkoittaa ja kuullaan pakolaislapsilta, mitä he haluaisivat sinun heidän elämästään tietävän.
Tämän luennon pitää Mervi Kaukko. Mervi oli ennen luokanopettaja, mutta työskentelee nyt professorina Tampereen yliopistossa. Mervi on päässyt työssään tekemään kivoja tutkimuksia sellaisten lasten ja nuorten kanssa, jotka ovat joutuneet jättämään kotimaansa. Näistä tutkimuksessa on kirjoitettu esimerkiksi lasten kirja ja tehty piirrosanimaatio, jonka katsomme luennolla.
Millainen on terve mieli?
Lauantai 5.10.2024 klo 11–12
Keskustakampus, Päätalo 2. kerros, sali A1 (pääaulan portaat ylös ja oikealle)
Professori ja ylilääkäri Kaija Puura kertoo aivojen ja mielen kehityksestä lapsuuden aikana. Lisäksi mietimme yhdessä, mitä on mielenterveys lapsuudessa ja miten siitä voi pitää huolta.
Kaija Puura on sekä Tampereen yliopiston lastenpsykiatrian professori, TAYSin lastenpsykiatrian vastuualueen ylilääkäri että pienten lasten mielenterveystyön maailmanjärjestön WAIMHin toiminnan johtaja. Kaija on toiminut myös Pikku Kakkosen Jyrkin ja Neposen lastenohjelmien asiantuntijana. Hänen kirjoittamansa vanhemmille tarkoitettu kirja ”Miten kasvatat lapsestasi mukavan aikuisen” ilmestyi vuonna 2019 ja se on julkaistu myös Bulgariassa, Kroatiassa, Virossa, Puolassa ja Hollannissa.
Yhteystiedot
Lasten akatemian järjestävät yhteistyössä Tampereen yliopisto sekä Tampereen kaupungin kaupunkikulttuuriyksikkö.
Lisätietoja luennoista ja käytännön järjestelyistä antaa tapahtumatuottaja Kyösti Koskela, 050 318 6621, kyosti.koskela [at] tuni.fi.
Toivo aihetta tai ehdota uusintaa
Lasten akatemian luentoja on järjestetty jo vuodesta 2016 lähtien. Voitte yhdessä lapsen kanssa toivoa uusintaa jostain aiemmasta luennosta, tai ehdottaa uutta mielenkiintoista aihetta luennolle. Lähetä toiveet osoitteella kyosti.koskela [at] tuni.fi.
Aiempia luentoja
Mikä on tekoälyn lempikarkki? Pekka Abrahamsson, ohjelmistotekniikan professori
Kulttuuria etsimässä Jorma Uotinen, taiteilija
Mistä kaikki on syntynyt? Syksy Räsänen, kosmologi
Mitä voi tehdä, jos haluaa pelastaa maapallon? Anette Mansikka-aho, tutkija
Sarjakuvan sivuilta irti – harrastuksena cosplay Kyuu Eturautti ja Tiina "Chiina" Uusi-Rasi
Pitävätkö kaikki intiaanit sulkapäähinettä? Riku Hämäläinen, dosentti
Osaako kone lukea? Miten tietokone ymmärtää meidän kirjoituksiamme? Jaakko Peltonen, professori
Vaikuttaako musiikki aivoihin? Suvi Saarikallio, professori
Valokuvan voima Meeri Koutaniemi, valokuvaaja ja journalisti
Omin jaloin vai robotilla - miten tulevaisuuden kaupungissa liikutaan? Kalle Vaismaa, infra-alan digitalisaatioprofessori
Kuinka rikokset ratkaistaan? Tuomas Korhonen, vanhempi rikoskonstaapeli
Miksi olemme osa luontoa? Sami Keto, tietokirjailija ja tohtorikoulutettava
Mitä on rohkeus? Kaija Puura, professori
Ihmisen varaosat Heli Skottman, apulaisprofessori, FT
Vanhat ja uudet eläinsadut Maria Ihonen, FL, tutkija
Miten tehdas toimii? Minna Lanz, tuotantotekniikan professori
Miten Muumipeikko on syntynyt? Minna Honkasalo, museolehtori
Mitä tapahtuu törmäyksessä? Mikko Hokka, tekniikan tohtori
Lapsia pihaleikeissä ja rottajahdissa sekä muita tarinoita sadan vuoden takaa Pirjo Markkola, historian professori, Mervi Kaarninen, yliopistonlehtori ja Tiina Markkola, opettaja
Mitä ötökät tekevät öisin? Tomi Kumpulainen, filosofian tohtori
Miten taide tutkii? Raisa Foster, filosofian tohtori
Avaruuden ihmeitä Tomi Hyvönen, filosofian tohtori, DI
YÄK, jätettä! Olli Pyyhtinen, professori
Robotit vuonna 2016 ja tulevaisuudessa Joni Kämäräinen, professori
Korvat hörölle: äänimaisematutkijaksi tunnissa Meri Kytö, tutkijatohtori