Elokapinallinen

32-vuotias Johanna Lamminen on kokenut ilmastohuolta 2000-luvun alusta asti. Silloin hän näki dokumentin The Inconvenient Truth, jossa Al Gore, entinen Yhdysvaltain varapresidentti, kertoo ilmastonmuutoksesta. Lamminen ei muista, että ilmastonmuutosta olisi käsitelty koulussa vielä silloin missään muodossa.

Ilmastoaktivismin pariin Lamminen löysi tiensä vasta myöhemmin. Lamminen on tehnyt aiemmin vapaaehtoistöitä, mutta koki, ettei se vielä ”täyttänyt hänen sydäntään”.

Kuullessaan ensi kerran Extinction Rebellionista Lamminen koki, että hänen toiveeseensa oli vastattu. Elokapinan toiminta oli juuri sellaista, mitä hän oli toivonut.

”Jokainen ihminen, joka jakaa samat arvot ja tavoitteet, voi sanoa olevansa elokapinallinen ja näin ollen toimia elokapinalaisena yhtä tärkeässä roolissa kuin kuka tahansa muu.”

Extinction rebellion -liike perustettiin vuonna 2018 Britanniassa, josta se on levinnyt maailmanlaajuiseksi ympäristöliikkeeksi. Suomessa Elokapina-nimen saanut liike käyttää esimerkiksi väkivallatonta suoraa toimintaa ja kansalaistottelemattomuutta kiinnittääkseen huomiota ilmasto- ja ympäristökriisin seurauksiin, joita ovat muun muassa kuudes massasukupuutto ja kriiseistä seuraava sosiaalisen romahduksen riski. 

”Ilmastoasiat kiteyttävät kaikkien hyvinvoinnin,” Lamminen sanoo.

Kuvassa ollaan metsässä. Henkilö istuu suuren kaatuneen puun vieressä. Puu on katkennut keskeltä runkoa, ja kaatunut osa nojaa vielä ystyssä olevaan. On hieman hämärää.
Lamminen kokee, ettei toiminta ilmastokriisin torjumiseksi esimerkiksi kansalaisaloitteiden kautta ole tarpeeksi nopeaa.
Henkilö seisoo järven rannassa. Taustalla näkyy rantakalliota, jonka jälkeen avautuu järvenselkä. Henkilö katsoo olkansa yli ja tuuli on heittänyt hiuksia hänen kasvoilleen. Taivas on pilvinen.
Elokapinan sisällä ei ole hierarkiota, minkä Lamminen kokee upeaksi tekemisen tavaksi.
Henkilö on kuvattu alaviistosta. Takana näkyy metsää ja taivasta. On pilvistä.
”Kaikkea on koetettu ja mikään ei ole edennyt. Historia on näyttänyt, että suora väkivallaton toiminta on toimivaa.”
Henkilö on kuvattu kaukaa. Hän seisoo rantakalliolla. Takana avautuu järvenselkä ja pilvinen taivas.
Lamminen pitää Elokapinassa NVDA (Nonviolent direct action) eli suoran väkivallattoman toiminnan koulutuksia. Hän kokee tärkeäksi, että ihmiset uskaltautuvat tekemään kansalaistottelemattomuutta, ja tekevät sen turvalliseksi itselleen ja muille.
Pitkähiuksinen henkilö on pipo ja huppu päässä. Hän koskee kädelään takkinsa kaulusta. Takana näkyy metsää.
Lamminen kouluttautuu luonto-ohjaajaksi. Ammatti on melko uusi ja mahdollisuudet ovat moninaiset. Häntä kiinnostaa luonnonsuojelullinen puoli sekä hyvinvoinnin tuottaminen luonnon kautta.
Taustalla näkyy aava järvi. Aivan rannassa on kivikkoa ja puita. Henkilö kuvan keskellä nojaa puun runkoon koko kehollaan ja katsoo ylöspäin.
Suomen Elokapina-liike täytti joulukuussa 2020 kaksi vuotta. Lamminen on ollut toiminnassa mukana noin vuoden.

Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2020. Tämän kurssinosan teemana oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman ”Eriarvoisuuden vähentäminen” -kohdan tavoitteet.