Hanna Nikkanen palasi syksyllä Suomeen Ruotsista, jossa hän oli syventämässä ilmastojournalistista osaamistaan Stockholm Resilience Centressä. Nikkanen kokee saaneensa monitieteisestä maisteriohjelmasta runsaasti tarvittavia eväitä tutkivan ilmastojournalismin tekemiseen.
Toimittaja, tietokirjailija ja yksi tutkivaan journalismiin keskittyvän Long Play -julkaisun perustajäsenistä on asettunut perheineen Kemiönsaaressa sijaitsevaan n. 1700 asukkaan Taalintehtaan kylään.
Parhaillaan Nikkanen luotsaa Long Playn ilmastotoimitusta. Tämä tarkoittaa sekä juttujen kirjoittamista että tuottamista. Tämän lisäksi hän vetää koulutuksia ympäristöjournalismista, kirjoittamisesta ja digitaalisesta tiedonhankinnasta, sekä pyrkii irrottamaan viikossa ainakin yhden päivän tutkimuksen tekoon. Nikkanen työskentelee pääosin Taalintehtaalta käsin, mutta yrittää käydä Helsingissä tapaamassa kollegoita vähintään kerran parissa viikossa.
Suomessa ei Nikkasen mukaan tehdä tarpeeksi tutkivaa ilmastojournalismia. Hän haluaakin olla mukana kouluttamassa sekä tuoreita tekijöitä, että jo pidempään alalla toimineita ammattilaisia.
Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvauksen työpajaa syksyllä 2021. Tämän kurssinosan aiheena oli YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman Ilmastotekoja-teeman tavoitteet.
Hanna Maunuksela ja Anni Savolainen: Mörkö selän takana (2022)
”Mä ajattelen, että tietynlainen ilonpilaajana oleminen edustaa toivoa”, palkittu tietokirjailija ja toimittaja Hanna Nikkanen toteaa. Hän kirjoittaa teksteissään muun muassa ilmastoasioista ja teknologiasta.
Nikkanen on huomannut, että sekä päättäjillä, yrityksillä että myös toimittajilla on houkutus tarjota helppoja ratkaisuja ilmastokriisiin ja luontokatoon. Tällöin hän kokee tarpeelliseksi olla hankala ja sanoa, että tämä ei nyt riitä. Mörkö selän takana -videossa Nikkanen pohtii toivoa journalismissa.
Video on tehty osana visuaalisen journalismin maisteriopintojen Narratiivisen videon kurssia keväällä 2022. Videoiden teemana oli kestävä kehitys. Kurssitöitä ohjasi ja videotyöskentelyä opetti videojournalisti Riina Kokko, editointiohjelmistojen käyttöä ja työnkulkua opetti yliopisto-opettaja Ilari Kellokoski, tuottaja oli yliopistonlehtori Anssi Männistö.