Marjaana Aurasen isoäiti menehtyi, kun Auranen oli kolmikymppinen. Silloin Auranen havahtui siihen, kuinka paljon hiljaista tietoa ja kulttuuriperintöä on vaarassa kadota vahingossa. Auranen muutti 11-vuotiaana Kittilästä Pohjois-Savoon, ja samalla yhteys saamelaisuuteen hiipui.
Aurasessa heräsi tarve ymmärtää omaa sukuhistoriaa – ja samalla koko saamelaisuuden väkivaltaista menneisyyttä.
Aurasta hävetti se, että hän ei tunne juuriaan: ei puhu saamen kieltä, ei osaa tehdä käsitöitä, ei edes osaa solmia huivia oikein. Toisaalta Aurasen mukaan kyse on yhteisestä häpeästä. Puhumattomuus ja perinteiden katkeaminen johtuu siitä, että saamelaisuutta on pyritty kitkemään suomalaisesta yhteiskunnasta.
Auranen alkoi aktiivisesti ottamaan haltuun niin tietoa kuin perinnetaitojakin. Hän ilmoittautui saamen kielen kurssille ja hakeutui mukaan Bárbmu ry:n toimintaan, jonka kautta hän on opetellut kädentaitoja ja tutustunut muihin alueen saamelaisiin. Kyse ei ole pelkästään menneisyyteen tutustumisesta, vaan nykyhetkessä elävänä hengittävästä kulttuurista.
Kuvasarja on tehty osana Visuaalisen journalismin maisteriohjelman Journalistisen henkilökuvan työpajaa syksyllä 2020. Valokuvaaja Liisa Takalan vetämän lopputyön teema oli ”koti”.