On aika työntää vene vesille
Tampereen yliopiston normaalikoulun 9D:n oppilaat Ali Al-Azzawi ja Yaser Rahim ovat veneensä jo vesille työntäneet. Eikä se ole mikä tahansa vene, vaan poikien itsensä tekemä koulun valinnaisella pitkällä käsityön kurssilla.
– Idea tuli vuonna 2017 joulukuussa, kun kolmosjakso oli alkanut ja oli vielä kaksi viikkoa joululoman alkuun, Yaser sanoo.
– Halusimme tehdä jotain muuta, jotain vähän isompaa juttua, kun kaikki tekivät jakkaroita ja pöytiä, Ali jatkaa.
Pojat etsivät netistä ideoita ja löysivät lopulta sopivan mallin. Aluksi veneenteko näytti vaikealta, mutta pojat ottivat haasteen vastaan.
– Joulukuusta toukokuuhun sitä teimme ja kyllä ensimmäinen vesillelasku vähän jännitti, pysyykö pinnalla, Yaser ja Ali myöntävät.
Mutta pinnalla pysyi ja hyvin.
Apuna ja tukena oli 9D:n luokanohjaa ja käsityön opettaja Erno Saarikko.
Haikeata ja mukavaa
Perusopetus on kohta 9.-luokkalaisilla takana.
– Sanoisin, että puoliksi tuntuu haikealta ja puoliksi mukavalta, kun peruskoulu loppuu. Uudet kuviot odottavat, Ali sanoo.
– Haikeata jättää opettajat ja kaverit, mutta toisaalta mukava jatkaa opintoja eteenpäin. Kaikki kiva loppuu aikanaan, Yaser jatkaa.
Opiskelun ilo ja vaikeus
Mikä on ollut kouluvuosissa parasta?
– Erityisopet. He ovat auttaneet paljon, Ali sanoo.
Hän muutti Suomeen viisi vuotta sitten ja aloitti suomalaisen peruskoulun 6. –luokalla. Suomen kieli sujuu jo hyvin – samoin sopeutuminen kulttuuriin.
– Pisimmillään koulupäiväni on ollut kello 8-18. Ensin koulua kahdeksasta neljään ja sitten arabian tunnit vielä kuuteen asti, Ali jatkaa ja toteaa, että oman äidinkielen taidon ylläpitäminen on oppimisen A ja O.
Entä Yaser – mikä on ollut parasta?
– Opetus. Tämä on yliopistollinen koulu ja sen huomaa, sanoo Yaser, joka on käynyt suomalaista koulua aina 1. –luokasta alkaen.
kuvateksti: Viimeisellä viikolla jo lomatunnelmissa Iidesjärvellä. Yaser Rahim (vas), poikien luokanohjaaja Erno Saarikko ja Ali Al-Azzawi.