Demokratiakasvatukseen kannattaa panostaa
Tampereen yliopiston normaalikoulun yläkoulu on panostanut kevään 2019 eduskuntavaalien ja EU-vaalien alla demokratiakasvatukseen. Yläkoulun oppilaskunnan erityispiirteenä voi pitää aktiivista yhteiskunnallista otetta. Oppilaskunta on vahvasti mukana mm. Tampereen kaupungin nuorisovaltuuston toiminnassa.
Oppilaskunta järjesti 8. huhtikuuta eduskuntavaalipaneelin, jonne kutsuttiin kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat. Paneeli oli suunnattu 9. –luokkalaisille, mutta osin siihen osallistuivat myös koulun 8. –luokkalaiset. Oppilaskunnan hallitus suunnitteli, teki ja toteutti – jopa juontamista myöten. Koulun aikuiset saivat istua penkissä muun yleisön mukana.
Miten oppilaskunnan hallitus mielestäsi onnistui paneelin järjestämisessä, oppilaskunnan puheenjohtaja Maria Markkula (8d)?
– Pääsimme kuulemaan eduskuntavaaliehdokkaita livenä, mikä oli hienoa! Usein näkee sitä, miten politiikkakeskeiset keskustelut muuttuvat aika rumiksi, mutta meillä paneeli pysyi kasassa eikä tullut suurempaa kinastelua, mikä oli mukavaa vaihtelua muihin paneeleihin verrattuna
Näetkö tärkeänä järjestää eduskuntavaalien alla vaalipaneeli ja nuorisovaalit 8.- ja 9. -luokkalaisille, jotka eivät kuitenkaan ikänsä puolesta pääse äänestämään?
– Se on tärkeää, sillä tällä tavalla nuoret oppivat ottamaan selvää politiikasta ja muodostamaan omia mielipiteitä. Myöskin jos nuoret oppivat äänestämään, he äänestävät oikeissa vaaleissa täytettyään 18. Se on todella tärkeätä, sillä vain siten saadaan nuorten äänestysprosentti ylös, Markkula jatkaa.
Paneelia seuraavana päivänä oppilaskunta järjesti varjovaalit, jotka oli suunnattu sekä 8.- että 9.- luokkalaisille. Kaupungilta saimme lainaksi äänestyskopit, vaaliuurnan ja ehdokaslistojen yhdistelmät.
Vaaliliput leimattiin koulun vanhalla Unesco-koulu –leimasimella. Hallitus oli valinnut vaalitoimitsijat, jotka vuorottelivat eri tehtävissä aina puheenjohtajasta vaaliavustajan tehtävään.
Äänestystilanne oli järjestetty mahdollisimman aidoksi. Vain henkkarit ja vapaaehtoinen hyväntekeväisyyskeräys puuttuivat.
Yläkoulun varjovaali ei ollut mukana valtakunnallisessa nuorisovaalissa, koska halusimme pitää vaalit vasta koulun oman paneelin jälkeen. Sen sijaan normaalikoulun lukion opiskelijakunnan varjovaalit olivat osa valtakunnallista Allianssi –nuorisovaalia.
Mitä mieltä olet itse yhteiskunnallisista asioista ja niiden seuraamisesta, Maria Markkula?
– Seuraan aika paljonkin, sillä kyseessä on yhteiskunta, jossa me kaikki eletään. On kiinnostavaa seurata, mihin suuntaan yhteiskunta on menossa ja miten voin siihen itse vaikuttaa. Toivoisinkin, että pääsisin enemmän mukaan politiikkaan ja yhteiskunnallisiin asioihin.
Demokratia ei ole itsestäänselvyys. Politiikassa ei puhalla tällä hetkellä kaikkein vakaimmat ja helpoimmin ennustettavimmat tuulet, joten on tärkeä saada nuoret näkemään, ymmärtämään ja kokemaan demokratian ja kansalaisyhteiskunnan idea ja miten toimia osana demokraattista kansalaisyhteiskuntaa.
Norssin nuoret haluavat olla tulevaisuuden vaikuttajia.
Janne Mäkinen
yläkoulun oppilaskunnan
ohjaava opettaja