Hyppää pääsisältöön
Selaat menneen lukuvuoden (2019–2020) opintotietoja.
Haluatko vaihtaa kuluvaan lukuvuoteen?
Opintojakso, lukuvuosi 2019–2020
YKTA03K

Valta, rakenteet ja eriarvoisuus, 5 op

Tampereen yliopisto

Valta, rakenteet ja eriarvoisuus (Osallistuminen opetukseen); suomi, englanti

Tyyppi
Osallistuminen opetukseen
Opetuskieli
suomi, englanti
Laajuus
5 op
Arvosteluasteikko
Yleinen asteikko, 0-5
Vastuuorganisaatio
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 100 %

Ohjelmassa oleva opetus

Toteutus

Social Scientific Perspectives on Consumption, Verkko-opetus

Verkko-opetus (englanti)
16.9.2019 – 1.12.2019
Aktiivinen periodissa 1 (1.8.2019–20.10.2019)
Aktiivinen periodissa 2 (21.10.2019–31.12.2019)
Toteutus

Yhteiskunnallinen muutos, Luento-opetus (Tampere)

Luento-opetus (suomi)
21.1.2020 – 19.5.2020
Aktiivinen periodissa 3 (1.1.2020–1.3.2020)
Aktiivinen periodissa 4 (2.3.2020–31.5.2020)

Kurssikuvaus: Yhteiskunnallisen muutoksen on sanottu olevan sosiologian haasteellisin ja tärkein tutkimusalue. Ajallisen muutoksen näkökulmaa voidaan soveltaa niin kaikkien tunnettujen yhteiskuntien kuin sosiaalisten ilmiöidenkin tarkasteluun. Erilaiset tavat ymmärtää muutosta myös määrittävät keskeisesti yhteiskuntatieteiden itseymmärrystä. Lisäksi puhe yhteiskunnallisesta muutoksesta läpäisee julkisen keskustelun erilaisista media- ja mainosteksteistä aina yliopistojen ja yritysten strategialuonnostelmiin.

Yhteiskunnallisen muutoksen kaiken kattavuudesta ja näkökulman lähes rajattomista sovellusmahdollisuuksista huolimatta on tärkeää pysähtyä pohtimaan ja erittelemään, mitä yhteiskunnallinen muutos on ja miten sitä voi ja kannattaa tutkia. Tämä luentosarja tarjoaa systemaattisen johdatuksen yhteiskunnallisen muutoksen tutkimukseen. Luentosarjan ensimmäinen osa käsittelee yhteiskunnallisen muutoksen näkökulmia, teorioita ja tarkastelutapoja, sitä, miten yhteiskunnallista muutosta on selitetty ja miten muutosta käytetään toisten ilmiöiden selittämisessä. Luentosarjan jälkimmäinen osa käsittelee yhteiskunnallisen muutoksen ilmenemistä valikoitujen teemojen, analyysien ja tutkimusesimerkkien avulla (esim. eriarvoisuuden muutos, kulttuuristen hierarkioiden muutos, globalisaatio).

Osaamistavoitteet: Opiskelija tuntee yhteiskunnallisen muutoksen tutkimuksen perusproblematiikan sekä keskeiset teoriat ja tarkastelutavat. Hän osaa kriittisesti arvioida yhteiskunnallista muutosta koskevien teoreettisten ja empiiristen tarkastelutapojen yhdenmukaisuuksia ja eroja ja jäsentää niiden avulla tuotettavan tiedon luonnetta.

Opiskelijoilta edellytetään kurssilla: kiinnostusta yhteiskunnallisen muutoksen tematiikkaan, aktiivisuutta luennoilla ja toisten kurssille osallistuvien kunnioittamista ja työrauhan takaamista, hyvän tieteellisen- ja opintokäytännön noudattamista kirjallisissa tehtävissä (ml. plagioinnin eli luvattoman lainaamisen välttäminen).

Poissaolot: Hyvästä syystä kurssilla on mahdollisuus enintään kahteen poissaoloon. Poissaolosta ilmoitetaan sähköpostitse opettajalle viimeistään ao. päivänä ja tehdään opettajan antama korvaava tehtävä määräaikaan mennessä. Tarkemmat ohjeet poissaolojen korvaavista tehtävistä annetaan ensimmäisellä luennolla ja Moodlessa.

Työskentelytavat

Valintajoukko

Luennot
Opettajat
Sijainti