Historiakulttuuri ja historian popularisointi, 5 op
- Kuvaus
- Suoritustavat
Menneisyyttä koskevia tulkintoja ja kuvauksia tuotetaan jatkuvasti yhteiskunnan eri osa-alueilla, hyvin monenlaisissa yhteyksissä ja moniin käyttötarkoituksiin. Ihmisten historiakuvaa muovaavat monet asiat alkaen kouluopetuksesta, historiallisista elokuvista, peleistä ja eri yhteisöissä jaetuista historiaa koskevista selonteoista.
Tällä kurssilla perehdytään historiakulttuuriksi kutsuttuun ilmiöön ja sen eri ilmenemismuotoihin erityisesti historiallisen tiedon popularisoinnin näkökulmasta. Historiakulttuurin ja historian käytön ajankohtaisten tematiikkojen lisäksi kurssin aikana perehdytään erilaisiin tiedon popularisoinnin muotoihin ja mahdollisuuksiin (esim. Podcast, Instagram, kotisivut, historian dramatisoinnit) konkreettisten esimerkkien avulla ja ohjatun yhdessä tekemisen kautta. Kurssilla vierailevat tutkijat jakavat myös omakohtaisia kokemuksiaan muun muassa siitä, minkälaista käytännön työtä yhden podcast-jakson tekeminen vaatii.
Historia on myös monenlaisten identiteettiprojektien ja poliittisten kamppailujen areena. Esimerkiksi oman lapsuuden muisteleminen on jokapäiväinen tapa tuottaa historiakuvaa, johon liittyy kuitenkin nostalgisointia, unohtamista ja muistojen valikointia. Julkiset historiasta käydyt keskustelut ja kiistat voivat olla monin eri tavoin politisoituneita tai ideologisesti värittyneitä. Kurssin tarkoituksena onkin antaa opiskelijoille valmiuksia osallistua historiaa ja menneisyyttä koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun myös eettisesti ja yhteiskunnallisesti kestävällä tavalla.