Etiikka ja yhteiskuntafilosofia I, 5 op
- Kuvaus
- Suoritustavat
Opintojakso muodostuu kahdesta osakokonaisuudesta: 1) Johdatus etiikkaan ja 2) Johdatus yhteiskuntafilosofiaan. Molemmat osakokonaisuudet pyritään luennoimaan vuosittain.
Johdatus etiikkaan: Opintojaksolla tarkastellaan erilaisia moraalin perustaa koskevia käsityksiä. Keskeisiä tarkasteltavia aiheita ovat hyvyyden ja hyvän elämän luonne (onko keskeistä koettu mielihyvä tai onnellisuus, onnistuminen tavoitteissa vai muut seikat kuten ystävyys, viisaus, hyveellisyys jne.), moraalisesti oikea ja väärä toiminta (erilaiset seurausetiikan, velvollisuusetiikan ja hyve-etiikan muodot) sekä se, onko näihin hyvää ja oikeaa koskeviin moraalisiin kysymyksiin oikeita vastauksia (erityisesti erilaiset objektivismin ja relativismin muodot). Näitä aiheita tarkastellaan soveltamalla niitä eettisesti haastaviin tapauksiin sekä tutustumalla keskeisiin moraalifilosofisiin teorioihin ja ajattelijoihin.
Johdatus yhteiskuntafilosofiaan: Yhteiskuntafilosofian osakokonaisuudessa tutustutaan yhteiskuntafilosofian klassikoihin, sekä kartoitetaan yhteiskuntafilosofian nykyisiä suuntauksia ja käsitteitä.