Kuvaus
Opintokokonaisuus on johdatus kestävään kehitykseen eri näkökulmista. Käsiteltävinä aiheina ovat muun muassa kestävän kehityksen idea, kestävän kehityksen politiikka, kestävän kehityksen luonnontieteellinen tausta, kestävä yhdyskunta, kestävä hyvinvointi, ilmastonmuutos, kiertotalous, kestävä liiketoiminta, ympäristöhistoria. Opintokokonaisuudessa rakennetaan monitieteistä vuoropuhelua opiskelijoiden kesken.
Tampereen yliopisto on sitoutunut kestävään kehitykseen ja kestävän kehityksen periaate on taustalla kaikessa Tampereen yliopiston tekemisessä. (https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/miksi-opiskella-meilla).
Tavoitteet
Kestävän kehityksen monitieteiset suoritettuaan opiskelija ymmärtää nykypäivän ja tulevaisuuden ihmisen hyvinvoinnin, talouden ja ympäristön yhteydet sekä tunnistaa niihin liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä. Hän tuntee kestävän kehityksen kansallista ja kansainvälistä tieteellistä ja poliittista keskustelua, eettisiä piirteitä sekä keskeisiä ristiriitoja. Hän osaa tarkastella yhteiskuntaa kestävän kehityksen näkökulmasta, ja omaa valmiudet soveltaa ajattelua omalla tieteenalallaan.
Kestävän kehityksen opinnot suoritettuaan opiskelija ymmärtää ihmisen hyvinvoinnin, talouden, yhdyskuntasuunnittelun, tekniikan ja ympäristönsuojelun yhteydet sekä tunnistaa niihin liittyviä paikallisia ja globaaleja kysymyksiä. Opiskelija tunnistaa kestävän kehityksen kysymysten taustalla olevat päätökset ja valinnat sekä osaa arvioida niitä kriittisesti. Hän ymmärtää erilaisten instituutioiden, järjestelmien ja organisaatioiden toimintaa sekä tuntee eri tieteenalojen kestävän kehityksen kysymyksiä. Opiskelija myös osaa toimia tavoitteellisesti kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen löytämiseksi ja toteuttamiseksi.
Kestävän kehityksen opintojen tavoitteena on, että opiskelijassa syntyy kiinnostus kestävään elämäntapaan sekä valmius osallistua, vaikuttaa ja toimia yhdessä erilaisten ihmisten kanssa myös monikulttuurisissa yhteisöissä. Opiskelija ymmärtää myös, miten Tampereen korkeakoulut toimivat kestävän kehityksen edistämiseksi. Opintojen lopulliset osaamistavoitteet muodostuvat kunkin opiskelijan tekemistä opintojaksovalinnoista.
Opintoihin sisältyy opintojaksoja eri tieteenaloilta ja opinnoissa käytetään kestävää kehitystä edistäviä opetus- ja oppimismenetelmiä.
Kestävän kehityksen opintokokonaisuudessa edistetään kestävää kehitystä myös yliopistolla mahdollisuuksien mukaan kehittämällä:
- kestävästi tuotetun sähkön käyttöä
- eettisiä hankintoja
- pyöräilyn ja joukkoliikenteen mahdollisuuksia
- materiaalien ja välineiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä