Hyppää pääsisältöön
Tutkinto-ohjelma, lukuvuosi 2024–2025

Materiaalitekniikan DI-ohjelma, 120 op

Tampereen yliopisto
Osaamistavoitteet

Tutkinnon suoritettuaan:

  • Opiskelija tuntee tärkeimmät tiedon ja datan etsimisen menetelmät, osaa soveltaa kerättyä tietoa ja dataa teknisen ongelman ratkaisemiseen sekä osaa valita oikeat tieteelliset menetelmät ongelman ratkaisemiseksi. Opiskelija osaa lisäksi käsitellä ja analysoida kerättyä tietoa kriittisesti ja alansa tutkimus- ja ammattieettisiä periaatteita seuraten. Tiedon tunnistamista, hankintaa, sekä hankitun tiedon soveltamista ongelman ratkaisuun opitaan tutkinnossa opinnäytetöissä, harjoitustöissä sekä moninaisissa laboratoriotöissä sekä niiden raportoinneissa. Tämä osaaminen korostaa materiaalitieteen tärkeyttä luonnontieteiden ja insinööritieteiden rajapinnalla.

  • Opiskelija osaa soveltaa materiaalitieteen ja luonnontieteiden uusimpia tutkimustuloksia nopeasti teollisuuden tuotteiden, palveluiden tai liiketoiminnan kehittämiseen. Tutkinnossa korostetaan uuden tiedon ja tieteellisten tutkimustulosten seuraamisen tärkeyttä erilaisissa tiedonhaun harjoituksissa, sekä uuden hankitun tiedon soveltamista nopeaan ongelmanratkaisuun erilaisilla soveltavilla harjoitustöillä ja harjoitustehtävillä.

  • Opiskelija osaa soveltaa monimuotoisia kommunikointikeinoja omien tulosten, päätelmien sekä oman asiantuntijuuden esittämiseen ja viestintään niin oman kuin muiden alojen suomalaisille sekä kansainvälisille asiantuntijoille. Opiskelija pystyy toimimaan työelämässä erilaisissa alan asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä osana työyhteisöä, ja osallistumaan materiaalitekniikkaa koskevien kysymysten yhteiskunnalliseen keskusteluun. Näitä työelämässä tarvittavia kommunikointitaitoja harjoitellaan koko tutkinnon ajan monipuolisissa poikkitieteellisisissä ryhmä- ja harjoitustöissä, joista osa tehdään myös kansainvälisten opiskelijoiden kanssa.

  • Opiskelija ymmärtää digitalisaation merkityksen alallaan ja osaa hyödyntää alansa digitaalisia toimintaympäristöjä. Tieto- ja viestintätekniikan taidot kehittyvät läpi tutkinnon erilaisissa harjoitustöissä ja raportoinneissa.

  • Opiskelija kykenee johtamaan omaa toimintaansa työelämässä tavoitteellisesti. Työelämätaidot karttuvat läpi tutkinnon.

Materiaalitekniikan DI-ohjelmassa kaikki opiskelijat perehtyvät materiaalien muutoksiin ajan ja ympäristön vaikutuksesta sekä kulumismekanismeihin, mikä mahdollistaa materiaalivalinnan ympäristövaikutusten arvioinnin eri sovelluskohteissa. Lisäksi opiskelijan valitsemat opintokokonaisuudet sisältävät syvällistä tietoutta liittyen eri materiaalien vaikutusta kestävän kehityksen tavoitteet huomioiden, kuten niiden prosessoinnin, suorituskyvyn, kestävyyden tai kierrätyksen näkökulmia.


Tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on edellytykset materiaalitekniikan jatkotutkintoon johtavaan koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen.

Lukuvuodet
2024–2025, 2025–2026, 2026–2027
Tutkinto­nimikkeet
Diplomi-insinööri
Laajuus
120 op
Tutkinto-ohjelman tyyppi
Ylempi tutkinto-ohjelma
Opetuskieli
suomi
Kampus
Hervannan kampus
Koulutusluokitus
751408 Dipl.ins., materiaalitekniikka, kalliotekniikka
Koulutusalat
  • Tekniikan alat
Vastuuhenkilö
Vastuuopettaja:
Essi Sarlin
Vastuuopettaja:
Kari Koskinen 1.1.2024 - 31.12.2028, tutkinto-ohjelmavastaava
Kestävän kehityksen tavoitteet
7 Edullista ja puhdasta energiaa
8 Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
9 Kestävää teollisuutta, innovaatioita ja infrastruktuureja
12 Vastuullista kuluttamista