Alan Wake’s American Nightmare jatkaa hyvän ja pahan taistelua Night Springsin #pulp -maailmassa. #AlanWake
Alan Wake’s American Nightmare ei varsinaisesti ole täysiverinen jatko-osa upealle Alan Wake -pelille, vaan lisäseikkailu. Se jakautuu kahteen eri osaan, tarinatilaan ja arcadetilaan. Arcadetilassa Alan taistelee tietyn ajan vihollisaaltoja vastaan erilaisissa kentissä, saaden pisteitä onnistuneista väistöistä ja tapoista. Siinä ei ole mitään erityisen mullistavaa, joten keskityn arviossani tarinatilaan.
Tarina jatkuu siitä mihin alkuperäinen peli loppui. Alan on päässyt pahuuden vallasta, mutta ei silti ole päässyt takaisin oikeaan maailmaan. Riesana hänellä on ilkeä kaksoisolentonsa Mr. Scratch, jonka julmat suunnitelmat täytyy estää. Siispä Alan kirjoittaa itsensä outoja tapauksia esittelevän Night Springs -sarjan jaksoon, jossa hän pystyy taistelemaan kaksoisolentoaan vastaan. Tapahtumapaikkana on hämyisten metsien sijaan Arizonan aavikkoinen yö ja kolme amerikkalaisen fiktion ikonista paikkaa: tienvarsimotelli, observatorio sekä drive-in-elokuvateatteri.
Taistelu pahojen Taken-olioiden kanssa seuraa tuttua kaavaa: ensin taskulampun valolla poistetaan heidän pimeyden suojansa, sitten ammutaan aseilla. Vastassa on kuitenkin uusia ja voimakkaampia olentoja ja arsenaalissa uusia tappovälineitä. Tunnelma on mukavan ahdistava ja jännittävä, pimeät ja hämyiset paikat ovat täynnä vihollisia. Matkan varrelta voi löytää käsikirjoituksen sivuja, radio-ohjelmia ja televisioita. Kaksi ensimmäistä avaavat tarinaa enemmän, jälkimmäisistä voi nähdä kuinka Mr. Scratch pilkkaa ja kiusaa Alania. Pahantahtoista iloa ja vaarallista hurmaavuutta tihkuva kaksoisolento tuo mukanaan ilahduttavaa mustaa huumoria. Erityisesti Poets of the Fall -yhtyeen Happy Songin tahtiin pyllyä heiluttava Scratch on jäänyt peruuttamattomasti mieleeni. Pahiksilla on aina hauskempaa!
Pelin naiskuva on hämmentävä. Kaikissa kolmessa tapahtumapaikassa Alan tapaa yhden henkilön, joka antaa tehtäviä suoritettavaksi ja kertoo kaksoisolennon edesottamuksista. Mekaanikko, tutkija ja kuraattori ovat kaikki naisia ja ammattilaisia alallaan. Mutta he ovat myös kaikki nuoria, kauniita ja yliseksualisoituja. Kahdessa tapauksessa heidän ulkonäkönsä on vahvassa kontrastissa heidän käytöksensä sekä käsikirjoituksesta löytyvän kuvauksensa kanssa. Kuraattori on kuitenkin joutunut pahuuden pauloihin ja kiehnää Alania voihkien, kunnes valo polttaa pimeyden vaikutuksen hänestä. Kahdessa aiemmassa tapauksessa on mahdollista nähdä mielenkiintoinen vastakkainasettelu pulp -henkisen pornahtavan naiskuvan ja pätevän ammattilaisen välillä, mutta kuraattorin käytös vetää siltä maton alta.
Naiskuvan outoudesta huolimatta Alan Wake’s American Nightmare on mukaansatempaava jännäri, joka saa kädet hikoamaan ja sydämen pamppailemaan. Vaikka loppu jää tulkinnanvaraiseksi, on se sinällään tyydyttävä lopetus Alanin tarinalle, jos lisää ei koskaan saada. Vahva suositus erityisesti alkuperäisen pelin faneille!
Kehittäjä: Remedy Entertainment
Julkaisija: Microsoft Studios
Alustat: Microsoft Windows, Xbox 360, pelattavissa myös Xbox Onen kautta taaksepäin yhteensopivuuden takia
Julkaistu: 22.2.2012
Pegi: 18
Kuvakaappaukset kirjoittajan ottamia.
You might also like
More from Game Reviews
The Heartbreaking Story of Little Misfortune
Little Misfortune is a game with adorable art, cute characters and an extremely dark and heavy story. #Horror #InteractiveStorytelling #Adventure
A Classic Tale Unfolds from a Twenty-Year Console – Paper Mario: The Thousand-Year Door Review
In an age filled with remasters and rehashing old ideas, Paper Mario: The Thousand-Year Door still feels fresh. Whether you’re …