Hyvissä peleissä perussäännöt ovat helposti omaksuttavissa, mutta syvälliseen hallintaan tarvitaan enemmän harjoitusta. Menolippu-lautapeli on juuri tällainen, koska junareittiratkaisujaan voi aina hioa entistä ovelimmiksi.
Yli kymmenvuotiaalle Menolipulle (Ticket to Ride) on julkaistu lukuisia itsenäisiä lisäosia ja myös lisäkarttoja, joita pelatakseen täytyy olla olemassa Menolippu tai Menolippu Eurooppa. Menolippu on saanut lukuisia palkintoja, esimerkiksi saksalaisen Spiel des Jahresin vuonna 2004 ja suomalaisen Vuoden pelin vuonna 2005.
Pelilauta esittää Pohjois-Amerikan karttaa, jolla mutkittelee monen värisiä junareittien aihioita. Alussa pelaajille jaetaan kullekin omat matkalippukortit, joiden reittejä ei paljasteta muille. Pelaajien tehtävä on sopivan värisiä vaunukortteja keräämällä rakentaa näitä reittejä omiksi rautateikseen. Jokainen pelaaja sijoittaa omia vaunujaan pelilaudalle salamyhkäisesti ja toivoo, että kukaan muu ei rakentaisi hänen havittelemaansa junareittiä tukkoon.
Testasin peliä viidellä pelaajalla eli maksimimäärällä pelaajia. Pelilaudan junareiteille tuli melkoisesti ruuhkaa, jolloin peli muuttui jännittävämmäksi kuin esimerkiksi kaksinpelinä. Valtaosa pelaajista pelasi tätä peliä ensimmäistä kertaa, mutta he omaksuivat säännöt nopeasti. Olen pelannut peliä jo useita kertoja, joten pystyin keskittymään aika paljon reittivalintojeni optimointiin.
Yksi pelikerta kestää vähän alle tunnin, joten peli on loistava valinta vaikkapa illanistujaisiin. Pelaajien mielenkiinto pysyi yllä koko ajan ja pelikokemus oli todella onnistunut. Strategisella ajattelulla on merkitystä, mutta sattuma lisää jännitystä peliin. Nokkelimmatkin suunnitelmat voivat mutkistua yllättäen, jos nostaa reittipakasta hankalia kortteja.
Alustat: lautapeli (digitaalinen Ticket to Ride -versio saatavilla myös: PC, iOS, Android ja Kindle)
Kehittäjä: Alan R. Moon
Julkaisija: Days of Wonder
Julkaisuvuosi: Englanninkielinen versio 2004, Lautapelit.fi:n suomenkielinen versio 2004
Ikäsuositus: 8+
Pelaajia: 2—5
Testattu: lautapeli
You might also like
More from Game Reviews
The Heartbreaking Story of Little Misfortune
Little Misfortune is a game with adorable art, cute characters and an extremely dark and heavy story. #Horror #InteractiveStorytelling #Adventure
A Classic Tale Unfolds from a Twenty-Year Console – Paper Mario: The Thousand-Year Door Review
In an age filled with remasters and rehashing old ideas, Paper Mario: The Thousand-Year Door still feels fresh. Whether you’re …