Arcade Mania-kirja esittelee Japanin pelihalleja, niiden pelejä sekä pelaajia. Kirja on jaettu yhdeksään eri lukuun, joista jokainen käsittelee yhtä pelihallipelien osa-aluetta. Jokaisessa luvussa esille on nostettu myös yksi tai useampi pelaaja, joka on innostunut kyseisestä aihealueesta. Mukana on lisäksi pelintekijöiden haastatteluja sekä katsauksia peligenrejen ja yksittäisten pelien historiaan. Teos on kooltaan aika pieni, vain A5 kokoinen. Sivuja on 185 ja kannet ovat pehmeät. Kirjassa on vuorotellen värillisiä ja mustavalkoisia aukeamia ja kuvia on paljon. Taitto on söpöä, värikästä, levotonta ja hyvin teemaan sopivaa.
Ensimmäinen luku esittelee “ufo-catcher”-kabinetit, joista yritetään saada palkintoja mekaanisten kourien avulla. Luvun pelaaja on Yuka Nakajima, jonka tavoite on pelastaa mahdollisimman monta Rilakkuma-pehmonallea pelihallien kabineteista.
Toinen luku kertoo japanilaisten teinityttöjen suosikkiharrastuksesta, tarrakuvaposeerauksesta. Vaikka tarrakuvakoneita ei mitenkään voi laskea peleiksi, ovat ne niin tärkeä osa pelihallikulttuuria, että ne ansaitsevat oman lukunsa. Kyseessä ovat siis valokuvauskopit, jotka tulostavat kuvat tarra-arkeille. Mutta asiaan kuuluu myös kuvien koristelu ja parantelu. Kopeissa on lcd-näytöt, joiden avulla poseeraajat voivat valita kuville tietokoneella tehtyjä taustoja, kirjoittaa kuviin viestejä sekä valita niihin muitakin koristeita. Kamera ei myöskään ota vain tylsiä naamakuvia, vaan kokovartalokuvat ja puolivartalokuvat ovat myös mahdollisia. Jotkut kamerat jopa tekevät poseeraajan kasvoista söpömmät suurentamalla silmiä ja tasoittamalla ihoa.
Kolmas luku keskittyy rytmipeleihin, eli peleihin jossa tanssitaan tai soitetaan instrumentteja. Tanssipeli Dance Dance Revolution, dj-peli Beatmania ja rumpupeli Taiko no Tatsujin saavat eniten palstatilaa, mutta myös länsimaissa vähemmän tunnettuja pelejä sivutaan. Neljäs luku kertoo bullet hell-ampumispeleistä, jossa pelaajan ohjaama alus joutuu navigoimaan luotisateen läpi kuolematta. Näissä peleissä pelaajalta vaaditaan nopeita hoksottimia, nopeita reaktioita ja uskallusta.
Viidennen luvun teema on tappelupelit. Niissä pelaaja taistelee joko tietokonetta tai toista pelaajaa vastaan ja tavoitteena on piestä vastustajan hahmo perusteellisesti. Japanissa pelikabinetit on sijoitettu yleensä vastakkain ja yksinpeli tietokonetta vastaan voi muuttua missä vaiheessa tahansa taisteluksi ihmispelaajaa vastaan. Pelietikettiin kuuluu, että vastustajan kasvoja ei kurkita ja kaksinpeli on näin anonyymiä.
Kuudes luku keskittyy peleihin, joissa onnella on suuri merkitys. Näihin kuuluvat muun muassa pachinko-peliautomaatit ja erilaisista tiilistä koostuva mahjong. Seitsemäs luku käsittelee erikoiskabinetteja, jotka on muotoiltu näyttämään esimerkiksi moottoripyöriltä tai autoilta. Toiseksi viimeinen luku esittelee retropelejä, joiksi kirjassa on määritelty pelit 1970-luvulta 1990-luvun alkuun. Viimeinen luku keskittyy peleihin, jotka yhdistävät keräilykortteja ja elektronisia pelilaitteita.
Kirja on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja mukaansatempaavasti ja sitä lukiessa oppii paljon hauskaa nippelitietoa pelien historiasta. Lyhyen sivumääränsä takia mitään ei ehditä käsitellä kovin syvällisesti, mutta lukija saa silti hyvän käsityksen aiheista. Japanissa pelihallikulttuuri elää ja voi hyvin ja Arcade Mania tarjoaa hauskan katsauksen erilaiseen pelaamiseen kuin mihin itse on tottunut. Minusta oli mielenkiintoisinta huomata esiteltyjen pelaajien erilaisuus: Japanissa pelien pelaaminen ei ole rajoittunut tiettyyn sukupolveen tai tiettyyn sukupuoleen. Pelejä pelaavat lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset. Pelaajia löytyy miehistä ja naisista, opiskelijoista ja pukumiehistä. Pelaajia onyhtä paljon kuin on erilaisia pelejäkin.
Suosittelen kirjaa kaikille pelikulttuurista kiinnostuneille. Siitä löytyy hauskaa ajanvietettä sekä täysin ummikolle, että tietävämmällekin harrastajalle!
Nimi: Arcade Mania! The Turbo-Charged World of Japan’s Game Centers
Tekijä: Brian Ashcraft & Jean Snow
Julkaisija: Kodansha International Ltd.
Julkaisuvuosi: 2008
More from Features
Unpacking: the puzzle game that might break your heart
Hidden within a game about unpacking boxes comes some of the greatest craftsmanship in design and storytelling. Unpacking is one …
The wonderful world of cosplay – TF2 arrives to Desucon Frostbite
A cosplay group showed me how fun cosplaying can be!
Elisa Masters Espoo 2023 was a Blast! – A devoted FURIA fan’s perspective
I went to see my favourite team play live in the final of the recent CS2 event hosted in Finland.