The Boxer- kaupunkipakopeli oli hauskaa pulmanratkontaa ulkoilmassa mutta ongelmilta ei vältytty.
Vuoden 2017 elokuussa pakohuonepeleihin keskittynyt WayOut Tampere järjesti ilmaisen The Boxer-pelin, jota he kutsuivat kaupunkipakopeliksi. Se siis koostui pakohuonepeleistä tutuista aivopähkinöistä ja tehtävistä, joita ratkottiin ympäri Tampereen keskusta-aluetta maksimissaan viiden henkilön joukkueissa. Peliä pystyi pelaamaan Tampereella kahden viikon ajan, mutta läpäisemään sen pystyi yhden päivän aikana. Ensimmäisenä pelin läpäissyt joukkue sai 250 euron arvoisen palkintopaketin ja kaikkien pelanneiden kesken arvottiin pari pienempää palkintoa. Itse olin matkassa vain avomieheni kera, mutta välillä teimme yhteistyötä kaverijoukkueen kanssa.
Tarinan pääosassa oli nyrkkeilijä nimeltä Koura the Boxer, joka oli huomannut nyrkkeilysalillaan hämäriä tyyppejä. Hän pyysi pelaajilta apua tapauksen selvittelyyn, sillä hän itse oli joutunut pakenemaan maan alle. Ensimmäinen tehtävä tapauksesta ilmestyi pelin Facebook-sivulle videomuodossa ja siitä selvisi, että aloituspiste olisi Pyynikin munkkikahvilassa. Paikan päältä löytyi laminoitu paperi, jossa on Kouran blogin osoite.
Blogin kommenteissa oleva numero-ja kirjainsarja herättää huomiomme. Nämä koordinaatit johdattaisivat meidät eteenpäin! Aurinko paistaa lämpimästi, kun kiiruhdamme mutaista metsäpolkua kohti rantaa. Puiset portaat vauhdilla alas ja eteenpäin. Tuolla on upeannäköinen puu, sen iso juurakko olisi täydellinen piilopaikka. Sieltä löytyykin jotain jännittävää. Nyt vaadittaisiin koodinpurkutaitoja!
Oli mahtavaa, että peli käytti monipuolisesti hyväkseen kaupunkia. Reitti ei ollut suoraviivainen, vaan tehtävät veivät pelaajia edestakaisin kaupunginosien välillä. Tämä oli hyvää suunnittelua, sillä se pitkitti peliä eikä reittiä pystynyt etukäteen arvaamaan. Hauskaa ja yllättävää oli myös se, että yksi etappi oli Majava Baarissa ja viimeinen pulma löytyi Dream Hostelin sisältä aulatiloista. Pulmat olivat myös virkistävän erilaisia keskenään ja niissä käytettiin teknologiaa moninaisin tavoin. Eräässä tehtävässä piti käyttää puhelimen QR-koodinlukijaa, toisessa löytää mustavalotaskulampulla nettiosoite. Kummatkin avasivat nettiselaimeen sivuston, jossa varsinainen matemaattista ja loogista ajattelua vaativa aivopähkinä oli. Puhelinta käytettiin myös puhelinvastaajaan soittamiseen ja valokuvan ottamiseen.
Valokuva piti joko postata Instagramiin tai lähettää Facebookin yksityisviestillä WayOutille ja odottaa vastausta. Tähänkin liittyi nokkela pelisuunnittelullinen puoli: viesteihin vastattiin vain kahdesti päivässä tiettyihin kellonaikoihin. Tämä hidasti johdossa olevia joukkueita ja antoi hieman myöhemminkin aloittaneille mahdollisuuden voittoon. Ratkaistavat tehtävät eivät kaikki olleet digitaalisessa muodossa ja ne olivatkin omia suosikkejani. Pulmalaatikon aukaiseminen, koordinaattien seuraaminen ja numerolukon koodin ratkaiseminen olivat jännittäviä ja hauskoja suorittaa.
Saavumme hikisinä puolityhjään baariin ja tilaamme tiskiltä kylmän colan sekä Kouran nimikkojuoman, Täystyrmäyksen. Kapakoitsija sujauttaa käteen käyntikortin, jossa on ilmeisesti Kouran managerin nimi ja puhelinnumero. Istumme sohvalle levähtämään hetkeksi, nautimme kylmästä juomasta ja valmistaudumme puheluun.
Ongelmiakin toteutuksessa oli. Sinänsä mainiolta vihjesivustolta pystyi katsomaan apuja kinkkisiin tehtäviin. Yksi vihje oli kuitenkin numeroitu väärin ja se hidasti ratkaisua huomattavasti. Eräässä annetussa laskentakaavassa taas oli useita tunteja virhe, joten oikeita koordinaatteja oli mahdotonta laskea ennen virheen korjaamista. Tietyssä pulmassa arvoituksen avain oli Aamulehti, joka asetti pelaajat erilaiseen asemaan toisiinsa nähden. Pulmaan pääsi aloituspäivänä käsiksi vasta kuuden jälkeen, joten kirjasto ei ollut enää auki ja nopeimmat pelaajat ostivat läheiset kioskit ja kaupat tyhjiksi lehdistä. Lehden numero ei ilmeisesti muuttunut koko kahden viikon aikana, joten kirjaston aukioloajat asettivat vielä enemmän rajoituksia pelaajille.
Pelin kesto ja muiden joukkueiden eteneminen olivat hämärän peitossa ja se vaikeutti arviota voitontavoittelun todennäköisyydestä. WayOutin mukaan peli oli pelattavissa kahden päivän aikana ja sen jälkeen omaan tahtiin, joten oletimme pelin kestävän kaksi päivää. Ensimmäiseksi tullut, pyörillä liikkeellä ollut joukkue ratkaisi kuitenkin pelin ajassa 6 h 23 minuuttia ja mekin saimme jalkapatikassa pelin läpi iltayhteentoista mennessä. Seuraavassa kaupunkipakopelissä voisikin olla esimerkiksi reaaliajassa päivittyvä tulostaulukko, jotta omaa ja toisten tilannetta olisi helpompi seurata.
Astumme pimeästä illasta hämärään eteiseen. Paikalla on kolme muutakin joukkuetta jotka yrittävät ratkoa lukitun laatikon koodia. Lukko ratisee tämän tästä, kun ratkaisuja testataan mutta laatikko ei aukea. Onnistumme ensimmäisenä ja toimimme laatikosta löytyvien ohjeiden mukaan. Saamme sähköpostin. Peli on meidän osaltamme päättynyt.
You might also like
More from Features
The wonderful world of cosplay – TF2 arrives to Desucon Frostbite
A cosplay group showed me how fun cosplaying can be!
Elisa Masters Espoo 2023 was a Blast! – A devoted FURIA fan’s perspective
I went to see my favourite team play live in the final of the recent CS2 event hosted in Finland.
A Frozen Lake Whereupon / Something Fishy Is Going On – A ProPilkki 2 Poem
A northern pastime, where you sit still / Waiting patiently, what a thrill