Voiko samalla juoruta, kun pelaa Afrikan tähteä? Keski-ikää lähestyvien naisten lautapelaamisen suosio on laskussa. Tuoreimman Pelajaabarometrin mukaan aktiivisten (vähintään kerran viikossa pelaavien) 30-39 -vuotiaiden naisten lauta- ja seurapelaaminen on vähentynyt 6 % vuoteen 2011 verrattuna. Tässä artikkelissa kerrotaan havaintoja tämän ikäisten naisten Afrikan tähden pelihetkestä sekä pohditaan lautapeli-innon laskun syitä.
Afrikan tähti on ilostuttanut suomalaisia jo yli 60-vuoden ajan. Kari Mannerlan (1930-2006) kehittämä lautapeli julkaistiin vuonna 1951 ja se on yksi suosituimmista suomalaisista lautapeleistä. Sitä on myyty lähes neljä miljoonaa kappaletta, joista puolet Suomessa.
Koko perheelle sopivan pelin idea on melko yksinkertainen. Tavoitteena on löytää Afrikan tähti -pahvikiekko ja tuoda se kotipesään (Tanger tai Kairo). Pelaajat liikkuvat laudalla haluamallaan reitillä nopan heittolukujen mukaisesti vuorotellen. Eteen tulee pahvikiekkoja, mistä saa rahaa (timantit), rosvon (vie kaikki rahat), hevosenkengän tai tyhjän -kiekon. Voittaja on se, joka tuo löytämänsä Afrikan tähden tai hevosenkengän kotipesään. Pelin yksi suurin jännityshetki on kiekon kääntäminen, josta paljastuu joko lisää vaurautta ja sitä kautta mahdollisuuksia (mm. valita nopeampia lentoreittejä) tai köyhyyttä, jolloin eteneminen on hitaampaa ja voiton mahdollisuus pienenee.
Talvisena sunnuntaina peliä kokoontui pelaamaan neljän varhaiskeski-ikäisen (32-42 -vuotiaita) naisen seurue. Edellisistä pelihetkistä tämän pelin parissa oli jo aikaa, joten pelisessio alkoi sääntöjen kertaamisella. Mielenkiintoista oli se, että lähes jokainen muisti jonkun säännön eri tavalla kuin mitä sääntötekstissä kerrottiin. Kertonee Afrikan tähden sääntöjen soveltamisesta pelaajien (taitotason?) mukaan. Säännöistä päästiin melko nopeasti yksimielisyyteen ja peli alkoi.
Peli alkaa joko Tangerista tai Kairosta ja pelaaja saa itse valita kummasta aloittaa. Osa naisista kertoi lapsuudesta asti aina aloittavansa Kairosta. Perinteet ja rutiinit ovat selvästi tärkeitä joillekin pelaajille. Osalle ‘ihan sama’ eli he menevät tunteella ja hetken vietävänä.
Yksi naisista alkoi kysellä kuulumisia pelin alettua. Joku hätäisesti kertoi lyhyesti kuulumisia. Osa ärähti hieman tiukastikin, että nyt keskitytään peliin eikä kuulumisiin. ‘Pelataan nyt kunnolla, ei tässä kerkeä kuulumisia vaihtamaan.’ Selvästi siis peli otettiin tosissaan ja siihen haluttiin keskittyä eikä pelihetkellä haluta tehdä muuta kuin keskittyä omaan peliin. Pelin imuun haluttiin joutua ja keskittyä pelaamiseen.
Varhaiskeski-ikäisten aktiivinen naisten lauta- ja seurapelaaminen on siis vähentynyt viime vuosina, mutta aktiivinen mobiilipelaaminen on lisääntynyt naisten keskuudessa 16,1 %. Mobiilipelitkö syövät naisten lautapeli-intoa? Mobiilipelejä pelataan usein yksin, kun taas lautapeleihin tarvitaan vähintään yksi toveri. Afrikan tähden pelaamisessa kuitenkin selvästi innosti naisia yhdessä pelaaminen sekä kasvokkainen tapaaminen. Pelikavereiden saaminen vaatii ajan- ja paikan sopimista eli vaivannäköä, kun taas yksin pelaaminen onnistuu milloin vain.
Mobiilipelit ovat usein lyhyitä kestoltaan, kun taas lautapeli vaatii keskittymistä ja peli kestää yleensä vähintään 15 minuuttia. Tämän ikäryhmän naiset elävät usein elämän ruuhkavuosia ja pelaamiseen on harvoin muutamia minuutteja enempää. Kenties tämä myös selittää lautapeli-innon laskua. Huolimatta tästä kaikenikäiset naiset rakastavat aina timantteja eli vaurautta ja pelkäävät köyhyyttä eli rosvoja.
You might also like
More from Features
Unpacking: the puzzle game that might break your heart
Hidden within a game about unpacking boxes comes some of the greatest craftsmanship in design and storytelling. Unpacking is one …
The wonderful world of cosplay – TF2 arrives to Desucon Frostbite
A cosplay group showed me how fun cosplaying can be!
Elisa Masters Espoo 2023 was a Blast! – A devoted FURIA fan’s perspective
I went to see my favourite team play live in the final of the recent CS2 event hosted in Finland.