Joustavaa osaamisen tunnistamista ja tunnustamista kehitetään parhaillaan niin korkeakoulutuksessa kuin eurooppalaisessa kontekstissa. Tämän hetken kehittämiseen linkittyy myös pienet osaamiskokonaisuudet (micro-credentials) ja digitaaliset osaamismerkit (digital open badges).
Digitaalinen osaamismerkki on sähköinen todiste osaamisesta, joka on tunnistettu ja tunnustettu. Digitaalisen osaamismerkin avulla on tarkoitus tehdä oma osaaminen näkyväksi myös muille, joten on tärkeää, että merkki on visuaalisesti kiinnostava ja selkeä. Itse merkin rakenteessa ja sisällössä kuvataan
- osaamistavoitteet
- arviointikriteerit
- osaamisen osoittamisen tavat
- mahdollinen sähköinen todiste osaamisesta (liite)
- merkin myöntäjä
Osaamismerkkejä voidaan myöntää automaattisesti eri järjestelmiin integroituna, esimerkiksi erilaisiin suorituksiin sitoen. Käytetyin tapa on myöntää osaamismerkki vaadittua osaamista osoittavan hakemukseen perustuen. Osaamismerkit tukevat eri tavoin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, joten merkin myöntäjä voi olla oppilaitoksen lisäksi myös yritys tai järjestö.
On myös huomioitava, että kaikki digitaaliset merkit eivät ole osaamismerkkejä. Digitaalisen osallistumista kuvaavan osallistumismerkin voi ansaita automaattisesti esimerkiksi osallistumalla johonkin tapahtumaan tai koulutukseen.
Digitaaliset osaamismerkit tarvitsevat käyttöönottoon teknisen järjestelmän. Osaamismerkki-järjestelmiä on olemassa erilaisia, mutta Suomessa käytetyin on Open Badge Factory (OBF). Järjestelmä perustuu Open Badges -standardiin, joka mahdollistaa merkkien joustavan liittämisen esimerkiksi erilaisiin opintohallinnon järjestelmiin. Lisäksi digitaalisten osaamismerkkien henkilökohtaiseen tallentamiseen on kehitetty Open Badge Passport -sovellus.
Parhaimmillaan digitaalisilla osaamismerkeillä voidaan vaikuttaa opiskelijan motivaatioon sekä uudella tavalla ohjata ja arvioida osaamisen kehittymistä. Keskiössä on osaamisperusteisuus ja joustavat osaamisen saavuttamisen tavat. Vuonna 2019 lanseeratun digitaalisin osaamismerkein ohjautuvan oppimisprosessin (Brauer, 2019) perusta on osaamismerkkijärjestelmä.
Tampereen korkeakouluyhteisössä on käytössä Open Badge Factory.
Aineistolinkit
Brauer, S. (2019). Digital Open Badge-driven Learning –Competence-based Professional Development for Vocational Teachers [Väitöskirja, Lapin yliopisto]. Acta Universitatis Lapponiensis 380. Rovaniemi: Lapin yliopistopaino.
Brauer, S. (2020). Osaamismerkit ja osaamismerkein ohjautuva oppiminen – videosarja.
Brauer, S., Ruhalahti, S. & Hallikainen, V. (2018). Digital professional learning triggers: in an online badge driven process. Education in the North, 25(1-2).
Brauer, S., Siklander, P., Impiö, N., & Vuopala, E. (2020). Osaamismerkit arvioinnin menetelmänä – uutta ajattelua opetussuunnitelmiin. Teoksessa A. Virtanen, J. Helin ja P. Tynjälä. Työelämäpedagogiikka korkeakoulutuksessa (ss. 119–123). Jyväskylän yliopistopaino: Jyväskylä.
Brauer, S., Kettunen, J., & Hallikainen, V. (2018). “Learning Online” for vocational teachers – visualisation of competence-based-approach in digital open badge-driven learning. Ammattikasvatuksen aikakauskirja, 20(2), 13–29.
Brauer, S., Korhonen, A-M., & Siklander, P. (2019). Online scaffolding in digital open badge-driven learning. Educational Research, 61(1), 53–69.
Korhonen, A-M., Ruhalahti, S. & Niinimäki, J. (2020). Finnish Vocational Teachers’ Competences Made Visible by Open Badges. Journal of Higher Education Theory and Practice, 20(6).
Leikomaa, M.. Ruhalahti, S. & Sintonen, S. (2020). Osaamismerkkejä jatkuvan opiskelun tukemiseen ja ohjaamiseen. TAMK-blogi.
Digivisio 2023 Digipedagogiikan koulutussarja: Mikro-oppiminen ja pelillistäminen (2 videota):
- Digivisio 2023 digipedagogiikkakoulutus, Mikro-oppiminen ja pelillistäminen: Mikro-oppiminen (video, 8:58 min)
- Digivisio 2023 digipedagogiikkakoulutus, Mikro-oppiminen ja pelillistäminen: Pelillistäminen (video, 7:33 min)