Apua yksinäisyyteen -verkkotyökalun hyödyntämismahdollisuudet opetuksessa – Yhteistyöllä yksinäisyyttä vähentämässä: Osa 2

7 February 2025

Tässä kirjoituksessa annamme konkreettisen esimerkin yksinäisyysteeman käsittelystä osana opintoja. Sarjan ensimmäinen osa Opiskelijoiden yksinäisyysaiheiset oppitunnit – Yhteistyöllä yksinäisyyttä vähentämässä: Osa 1 julkaistiin TLC-blogissa tammikuussa 2025. Esimerkkinä toimii Nyyti ry:n ja HelsinkiMission yhteisen Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen (2022–2024) tuottama Apua yksinäisyyteen -verkkotyökalu ja sen käyttömahdollisuudet korkeakouluissa.

Verkkotyökalun valmiit sisällöt helpottavat yksinäisyyden käsittelyä opinnoissa

Yksinäisyyden teemoja on mahdollista sitoa resursseja säästävällä tavalla mukaan opetukseen hyödyntämällä opiskelijoille kehitettyä Apua yksinäisyyteen -verkkotyökalua osana opintojaksoja. TAMKissa tätä on testattu ottamalla työkalu osaksi Parven Vahvista opiskelutaitojasi ja opiskelukykyäsi TAMK Parvessa 1 op -kurssia. Moodleen on lisätty tutustumistehtäväksi linkitys verkkotyökaluun, jonka kautta opiskelija pääsee tutustumaan erilaisiin yksinäisyysaiheisiin sisältöihin.

Verkkotyökalu pitää sisällään ajankohtaista tietoa opiskelijoiden yksinäisyystilanteesta, tutkittua tietoa yksinäisyydestä sekä keinoista vaikuttaa siihen. Verkkotyökalussa keskeisessä roolissa ovat myös opiskelijoiden omakohtaiset kokemukset yksinäisyydestä ja keinoista vähentää sitä. Sisällöt koostuvat paitsi tekstistä ja harjoitteista, myös video- ja äänisisällöistä.

Verkkotyökalun sisällöt liittyvät esimerkiksi omien ajatusmallien tunnistamiseen ja työstämiseen, tunteiden käsittelytaitoihin, sosiaalisten tarpeiden tunnistamiseen, vuorovaikutustaitojen kehittämiseen sekä minäpystyyvyden ja itsetunnon vahvistamiseen. Läpileikkaavana teemana on itsetuntemuksen lisääminen ja toimijuuden vahvistaminen. Kenen tahansa opiskelijan on mahdollista poimia verkkotyökalusta sisältöjä, jotka tuntuvat relevanteilta juuri itselle – vaikka ei sillä hetkellä yksinäisyyttä kokisikaan.

Monipuolinen oppimiskokemus syventää opiskelijan osaamista

Erinomainen tapa yhdistää erilaisia oppimisen tapoja ja tuoda lisäsyvyyttä aiheen käsittelyyn, on yhdistää verkkotyökaluun tutustuminen, itsenäiset reflektiotehtävät ja ryhmätyö/-keskustelut omaksi alakokonaisuudekseen kurssin yhteyteen. Oppimiskokonaisuus voi laajuudesta riippuen sisältää esimerkiksi 6–8 verkkotyökalun harjoitusta, oppimispäiväkirjan sekä ryhmätyön/-keskustelut, joissa pohditaan teeman kytkeytymistä opiskelukykyyn, ammatillisen osaamisen ja työelämätaitojen kehittymiseen.

Opettajan näkökulmasta tematiikan mukaan ottaminen olemassa oleviin kursseihin on tehty helpoksi: sisällöt ja harjoitteet löytyvät verkkotyökalusta itsestään ja niiden ympärille voi pienin resurssein rakentaa kokonaisuuden, jossa itsenäistä työskentelyä reflektoidaan oman opiskelukyvyn ja ammatillisen osaamisen kehittymisen näkökulmista sekä vuorovaikutteisesti muiden ryhmäläisten kanssa.

Lopputuloksena voi ryhmäläisten oma opiskelukyky vahvistua, yhteisöllisyys lisääntyä ja tietoisuus yksinäisyyteen vaikuttamisen tavoista lisääntyä – puhumattakaan kehittyvistä taidoista ja osaamisesta, jota voi hyödyntää läpi opiskeluajan ja työelämässä.

Kun yksinäisyys tuodaan luontevaksi osaksi olemassa olevia kursseja, saadaan vaikutettua laajemmin myös niiden opiskelijoiden osaamisen vahvistamiseen, joilla on korkea kynnys muutoin hakeutua aihepiiriä koskeviin tilaisuuksiin. On paitsi opiskelijoiden itsensä, myös korkeakoulun etu, että yhä useampi opiskelija tunnistaa mistä yksinäisyydessä on kyse, miten siihen voi vaikuttaa ja miten aihe koskettaa meitä ihan kaikkia.

Olemme mielellämme sparrailu- ja pohdintatukena, mikäli kaipaat lisätukea tai yhteisiä pohdintoja teeman käsittelyyn osana opintoja.

Annina Lindberg, hankepäällikkö, Yksinäisyystyö Korkeakouluissa -hanke, Nyyti ry
Laura Sairanen, suunnittelija, Ohjauksen ja hyvinvoinnin tuki, TAMK

Lue myös aiempi kirjoituksemme aiheesta ja vaikuttamisen keinoista Nyyti ry:n blogista: Korkeakoulu- ja järjestötoimijoiden yhteistyö voimavarana yksinäisyyden ennaltaehkäisyssä ja vähentämisessä

Kirjoitus on kaksiosaisen yksinäisyysteemaa käsittelevän blogisarjan toinen osa. Ensimmäinen osa julkaistiin viikolla 4/2025.