ASE-1251 Järjestelmien ohjaus, 4 op
Control of Dynamic Systems

Lisätiedot

Opintojakso ei ole sopiva opiskelijalle, jolla on jo suoritus vastaavan sisältöiseltä yliopistotasoiselta opintojaksolta (kuten ASE-1130, ASE-1230, ASE-1250, ASE-1256, ASE-1257, ACI-20010, ACI-20016, 76331, 760330, 76330).

Vastuuhenkilö

Terho Jussila

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
ASE-1251 2016-01 1 - 2 Terho Jussila
Mikko Laurikkala
Tenttiminen, laboratoriotyö 1-2h ja Matlab-työt 6h.
ASE-1251 2016-02 5 Veli-Pekka Pyrhönen
PC-työt ja LAB-työ. Hyväksytysti suotitetut välikokeet tai lopputentti.

Osaamistavoitteet

Opintojakson suorittanut tuntee tavallisimmat ohjausrakenteet ja säätökytkennät; osajärjestelmien roolit ja luonteen; eri ohjaustapojen mahdollisuudet, vahvuudet, heikkoudet/rajoitukset. Hän osaa johtaa yksinkertaisia matemaattisia malleja fysiikan lakien avulla tai muista malliesityksistä; tuntee systeemien terminologian ja suunnitteluspesifikaatiot, kykenee kuvailemaan ja analysoimaan dynaamisia systeemejä stabiiliuden, vaimennuksen, nopeuden, tarkkuuden ja näiden piirteiden pysyvyyden osalta Matlab-ohjelmiston ja sen keskeisten Toolbox:ien avulla. Hän kykenee myös rajoitetusti näiden piirteiden suunnitteluun Matlabin avulla.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Ohjaustekniikan johdanto ja speksit käsitteineen. Etukompensointi, myötäkytkennät, takaisinkytkentä. Lohkokaavio.      
2. Mallinnus, simulointi, tasapaino, linearisointi, epävarmuus ja herkkyys. Lineaarisen tilaesityksen matriisien muodostaminen, vaste, ominaisarvot, ohjattavuus ja tarkkailtavuus.      
3. Laplace-muunnos ja Laplace-käänteismuunnos. Siirtofunktiomalli ja polynomimalli. Lohkokaaviosievennykset. Navat ja nollat.   Matlab, Control System Toolbox, Symbolic Toolbox.   
4. Värähtelyilmiöiden käsitteet ja analyysi taajuusvasteen avulla. Nyquistin, Boden ja Nicholsin diagrammit.  Matlab, Control System Toolbox, Symbolic Toolbox.   
5. Stabiiliuden ja sen pysyvyyden käsitteet sekä analyysi ja mitoitus Routh-testin ja Nyquist-, Bode- ja Nichols-diagrammien avulla.  Matlab, Control System Toolbox, Symbolic Toolbox.   
6. Askelvaste ja sen loppuarvo. Mittauksen ja säädön lopputarkkuus ja niiden yhteys. Tarkkuuden pysyvyys Transienttivasteen luonne ja pysyvyys sekä tunnusluvut. Kompensaattorien, säätimien ja suotimien toteutustekniikoita. Takaisinkytkennän käytön edut ja haitat.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Kertaa esitiedoiksi mainitut matemaattiset käsitteet ja osallistu tarvittaessa niitä kertaaviin lisäaikaistuntoihin. Kysy neuvoa henkilökunnalta aina kun et ymmärä jotakin asiaa. Opiskele kunkin luennon aihetta yhteensä 8-10h sis. lähiopetus. Valmistaudu LAB-työhön ja PC-töihin ohjeistuksen mukaan. Osallistu mahdollisiin pikkukokeisiin ja tarvittaessa osatentteihin ja niiden valmennustilaisuuksiin.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Feedback Systems   K. J. Åström & R. M. Murray       Sivustolla painokset 1 ja 2. PC1-työn sovellus on kirjan esittelemä Cruise Control, joka tentitään. Kirjasta poimitaan myös ei-tentittävää tietoa.   Kyllä   
Kirja   Mechatronics   W. Bolton       Motivointiin, esimerkkejä, tiiviseen kertaukseen.   Ei   
Kirja   Modern Control Systems   R. C. Dorf & R. H. Bishop   9780131457331     Tentitään Kappaleet 1.0, 1.1, 1.5, 1.8, 1.10, 1.11, 1.13 ja Terms and Concepts sivulta 36.   Kyllä   
Luentokalvot     Terho Jussila       Saattavat sisältää asioita, joita ei ole luentomonisteessa.   Kyllä   
Muu kirjallisuus     Laskuharjoitustehtävät         Kyllä   
Muu kirjallisuus     Terho Jussila       Luentomoniste   Kyllä   
Muu kirjallisuus     Terho Jussila & NN       Bonustöiden työohjeet   Ei   
Muu kirjallisuus     Työohjeet (LAB, PCA, PCB, PCC)         Kyllä   

Tietoa esitietovaatimuksista
Esitietoja: raja-arvo, derivaatta, integraali, kompleksiluku, vektori, matriisi, ominaisarvo, transpoosi, rank, determinantti, matriisin inverssi. Näistä aiheista on tarjolla kertausta lisäajalla.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
ASE-1251 Järjestelmien ohjaus, 4 op ASE-1250 Järjestelmien ohjaus, 5 op  
ASE-1251 Järjestelmien ohjaus, 4 op ACI-20010 Automaatiotekniikan perusteet, 5 op  

Päivittäjä: Jokinen Heikki, 11.04.2016