PLA-11320 Matematiikka P2, 4 op
Engineering Mathematics P2

Lisätiedot

Kurssi koostuu luennoista, ohjatuista laskuharjoituksista ja Matlab-harjoituksesta. Luennot ovat katsottavissa videotallenteina kurssin Moodlen kautta. Laskuharjoitusten tehtäväpaperit jaetaan opiskelijoille kurssin Moodlen kautta. Laskuharjoituksen aikana opiskelija voi esittää opettajalle niitä kysymyksiä, joita tehtävien tekemisessä on tullut esiin, näyttää omia ratkaisujaan opettajalle, saada opettajalta konsulttiapua tehtävien tekemiseen, saada opettajalta tukea kurssin matemaattisen sisällön ja siihen liittyvien ajatustapojen omaksumiseen sekä keskustella ja ratkoa tehtäviä yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Opiskelija voi suorittaa kurssin paikan päällä ohjattujen laskuharjoitusten yhteydessä pidettävillä laskuharjoituskokeilla. Laskuharjoituskokeita pidetään joka toisen laskuharjoituksen yhteydessä kahden viikon sykleissä. Opiskelija voi suorittaa kurssin paikan päällä pidettävällä lopputentillä. Lopputentin tehtävät voivat tulla mistä tahansa kurssin aikana käsitellystä aiheesta. Lopputenttiin osallistuminen edellyttää tenttioikeuden hankkimista kurssin edetessä palautettavilla harjoitustehtävillä. Tarkemmat tiedot löytyvät erillisestä kurssikuvauksesta. Kurssi järjestetään yhteisesti Avoimen yliopiston kanssa.

Vastuuhenkilö

Juha Tanttu, Tanja Palmroth, Timo Ranta, Frank Cameron

Opetus

Toteutuskerta Periodi Vastuuhenkilö Suoritusvaatimukset
PLA-11320 2018-01 3 - 4 Frank Cameron
Tanja Palmroth
Timo Ranta
Juha Tanttu
Hyväksytysti suoritetut laskuharjoituskokeet tai hyväksytysti suoritettu lopputentti.

Osaamistavoitteet

Opintokokonaisuuden Matematiikka P1 ja Matematiikka P2 tavoitteena on antaa opiskelijalle muiden matematiikan kurssien ja ammattiaineiden kurssien edellyttämät matemaattiset valmiudet. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija - tuntee vektoriavaruuden ja aliavaruuden käsitteet - tuntee matriisin nolla-avaruuden ja sarakeavaruuden käsitteet - osaa muodostaa aliavaruuden kannan ja määrittää aliavaruuden dimension - osaa laskea kompleksiluvuilla - osaa laskea neliömatriisin determinantin - ymmärtää ominaisarvojen ja ominaisavaruuden käsitteet - osaa laskea matriisin ominaisarvot ja ominaisvektorit sekä diagonalisoida matriisin - osaa laskea vektorin ortogonaaliprojektion aliavaruudelle - osaa laskea pienimmän neliösumman ratkaisun lineaariselle yhtälöryhmälle - osaa hyödyntää Matlab-ohjelmistoa - osaa esittää ratkaisunsa sekä suullisesti että kirjallisesti

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vektoriavaruus ja aliavaruus     
2. Matriisin sarakeavaruus ja nolla-avaruus     
3. Determinantti     
4. Kompleksiluvut     
5. Ominaisarvot ja ominaisvektorit     
6. Ortogonaalisuus     
7. Pienimmän neliösumman menetelmä     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Hyväksytysti suoritetut laskuharjoituskokeet tai hyväksytysti suoritettu lopputentti. Arvosanan määräytyminen on esitetty erillisessä kurssikuvauksessa.

Arvosteluasteikko:

Arvosteluasteikko on numeerinen (0-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Linear Algebra and Its Applications   David Lay   ISBN-13: 9780321385178       Kyllä   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
PLA-11011 Johdatus yliopistomatematiikkaan Suositeltava    
PLA-11310 Matematiikka P1 Pakollinen    

Tietoa esitietovaatimuksista
Suoritusmerkintää ei tarvitse olla, mutta asiat on osattava. Kurssi PLA-11011 Johdatus yliopistomatematiikkaan tarjoaa opiskelijalle erinomaisen tilaisuuden esitietojen hankkimiseen ja täydentämiseen. Kurssi Johdatus yliopistomatematiikkaan on suunniteltu suoritettavaksi yhtä aikaa opintokokonaisuuden Matematiikka P1 ja Matematiikka P2 kanssa.



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
PLA-11320 Matematiikka P2, 4 op MATP-1321 Matematiikka P2, 4 op  
PLA-11320 Matematiikka P2, 4 op PLA-11321 Matematiikka P2, 5 op  

Päivittäjä: Baggström Minna, 09.03.2018