Opinto-opas 2015-2016

KEB-63150 Polymeerikemian työt, 5 op
Polymer Chemistry, Laboratory

Lisätiedot

Laboratoriotyöryhmiin ilmoittaudutaan POPissa. Ryhmissä on paikkoja rajoitetusti (12). Työt on tarkoitettu vain niille opiskelijoille, joille ne on lueteltu pakollisissa, täydentävissä tai vapaavalintaisissa opinnoissa. Esitietovaatimusten tulee olla kunnossa. Jos Orgaanisen kemian työt 1 on suorittamatta, opiskelijan tulee ilmoittautua kevään 2016 ensimmäiseen (1.) Orgaanisen kemian työt 1 -opintojakson laboratorioryhmään ja suorittaa työt ennen polymeerikemian töihin (Ryhmään 2 tai 3) osallistumista. Opiskelija on velvollinen perumaan ilmoittautumisensa laboratorioryhmiin hyvissä ajoin, ellei aio osallistua töihin tai tehdä työselostuksia - töihin ei saa osallistua, ellei aio tehdä työselostuksia! Opintojaksolla on käytössä Moodle2-oppimisalusta, jonne tulee rekisteröityä oppintojakson alussa. Siellä on lisäinformaatiota opintojakson suorittamisesta.

Vastuuhenkilö

Terttu Hukka

Opetus

Toteutuskerta 1: KEB-63150 2015-01

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä
Luennot
Harjoitukset
Laboratoriotyö



 
 10 h/per




 56 h/per

 7 h/per




 

Luentoajat ja -paikat: Tiistai 14 - 16 F PIENI SALI 2 , Keskiviikko 12 - 14 FA133/ F-PIENI SALI 2 , Torstai 10 - 12 FA133/ F-PIENI SALI 2 , Torstai 14 - 16 F PIENI SALI 2 , Perjantai 12 - 14 FA133/ F-PIENI SALI 2

Suoritusvaatimukset

Läsnäolo kaikilla työluennoilla, hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt ja niistä laaditut kirjalliset selostukset, jotka palautetaan yhtenä raporttina viimeistään kuukauden kuluessa töiden päättymisestä.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa syntetisoida kesto- ja kertamuoveissa käytettäviä polymeerejä ketju- ja askelpolymeraatiolla ja valmistaa solumuovia. Materiaalien kierrätykseen ja kestävään kehitykseen tutustutaan depolymeroimalla kaupallisen tuotteen sisältämä polymeeri takaisin lähtöainemonomeeriksi. Opiskelija perehtyy differentiaaliseen pyyhkäisykalorimetriin (DSC) analysoimalla polymeerien termisiä ominaisuuksia ja määrittämällä hartsin kovettumiskinetiikkaa. Opiskelija osaa käyttää FTIR-spektroskopiaa ja molekyylien laskennallista mallintamista yhdisteiden tunnistamisessa ja kemiallisen rakenteen selvittämisessä. Lisäksi opiskelija osaa määrittää polymeerien moolimassoja liuosviskositeettimittauksilla.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Polymeerisynteesejä ketju- ja askelpolymeraatiomekanismeilla (PVAC, PA 610, PF), solumuovin (PUR) valmistus, depolymeraatio (PA 66). Emulsio-, liuos-, rajapinta- ja massapolymeraatiomenetelmät.     
2. Syntetisoitujen polymeerien, tuntemattoman muovinäytteen ja depolymeraatiotuotteiden analysointi ja tunnistaminen sidosvärähdysten (IR-spektroskopia), molekyylimallinnuksen ja termisten ominaisuuksien (DSC) avulla. Polymeerin moolimassan määritys liuosviskositeettimittauksilla.     
3. Syntetisoidun PF-hartsin kovettumiskinetiikan tutkiminen ja kovettumisen konversioasteen ennustaminen DSC:llä.      
4. Kemikaalien käyttöturvallisuus, käyttöturvallisuustiedotteisiin perehtyminen ja ohjeiden noudattaminen. Jätteiden oikea käsittely.     

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Esitetään yksityiskohtaisesti työtapaluennoilla.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Opintomoniste   Polymeerikemian työt 2015   Raija Mikkonen - 2012, Terttu Hukka 2013 -       Jaetaan luennolla.   Ei   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
KEB-62150 Orgaanisen kemian työt 1 Pakollinen    
KEB-63100 Polymeerikemia Pakollinen    
KEB-64256 IR Spectroscopy Suositeltava    



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
KEB-63150 Polymeerikemian työt, 5 op KEM-3150 Polymeerikemian työt, 5 op  
KEB-63150 Polymeerikemian työt, 5 op 3500700 Polymeerikemian työt, 3 ov  

Viimeksi muokattu 23.05.2016