Opinto-opas 2015-2016

MAT-80100 Informaatioarkkitehtuurin suunnittelu, 7 op
Information Architecture Design

Vastuuhenkilö

Anne-Maritta Tervakari

Opetus

Toteutuskerta 1: MAT-80100 2015-01

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä
Luennot
Harjoitustyöt
Seminaari
Verkkotyöskentely




 




 
 2 h/per
 34 h/per
 1 h/per
 40 h/per

+40 h/per
+2 h/per
+52 h/per




 

Luentoajat ja -paikat: Keskiviikko 10 - 12 TB111

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu kirjallinen harjoitustyö sekä toteutuskerralla erikseen määritellyt harjoitukset tai muut tehtävät.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tunnistaa eri tyyppiset verkkopalvelut ja osaa ottaa huomioon niiden erityispiirteet informaatioarkkitehtuurin suunnittelutyössä. Opiskelija osaa määritellä informaatioarkkitehtuurin peruskomponentit ja pystyy soveltamaan informaatioarkkitehtuurin teoriaa käytännön suunnittelutyössä. Opiskelija tuntee informaatioarkkitehtuurin suunnittelutyön keskeiset vaiheet, osaa hyödyntää suunnittelumalleja ja -menetelmiä suunnittelutyön tukena sekä pystyy dokumentoimaan suunnitteluratkaisut tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi opiskelija osaa hyödyntää tarkoituksenmukaisia menetelmiä sidosryhmien tunnistamisessa ja käyttäjien tarpeiden määrittelyssä. Opiskelija tuntee informaatiosisältöjen perustyypit sekä osaa valita kulloinkin tarkoituksenmukaisen informaation esitystavan. Lisäksi opiskelija tuntee huomioon otettavat keskeisimmät säädökset.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Digitaalinen viestintä ja verkkopalvelutyypit. Verkkopalvelun määrittely.  Viestintäkanavien konvergenssi. Sosiaalinen media.  Verkkopalvelujen määritelmät eri (tieteen)aloilla. Verkkopalveluiden trendejä. 
2. Informaatioarkkitehtuurin suunnittelutyön eri vaiheet ja suunnittelutyön eritasoiset tavoitteet. Suunnittelumallit ja -menetelmät suunnittelutyön tukena. Suunnittelutyön perusdokumentit.  Dokumentoinnin merkitys. Verkkopalveluprojektin riskit ja haasteet.  Suunnittelu- ja toteutusmallien jaottelu ja vertailu. 
3. Sidosryhmien tunnistaminen ja käyttäjätarpeiden määrittely. Käyttäjien prosessit.  Tiedonhankinta ja analysointi määrittelytyössä.  Ansaintalogiikka. Käyttäjäkokemus ja esteettinen kokemus informaatioarkkitehtuurin suunnittelussa.  
4. Informaatioarkkitehtuurin peruskomponentit ja niiden ominaispiirteet.  Informaatioarkkitehtuurin vaihtoehtoiset suunnitteluratkaisut.  Värisuunnittelun ja sommittelun perusperiaatteet. Informaation visualisointi. 
5. Informaatiosisältöjen perustyypit. Mediaelementit. Käyttäjien tuottamat sisällöt. Laadukas informaatiosisältö.  Dual coding ja sen perusperiaatteet.   Viestintä ja vaikuttaminen, kotoistaminen ja kansainvälistäminen. 
6. Perustietoa huomioon otettavista säädöksistä.  Tekijänoikeuksista sopiminen.  Säädöksien asettamat vastuut palveluntarjoajalle ja sisällöntuottajille. 

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson kokonaisarvosana (0-5) muodostuu henkilökohtaisen työskentelyn (0-5) ja ryhmässä laadittavan harjoitustyön (0-5) arvosanojen keskiarvosta. Henkilökohtainen työskentely sisältää oppimispäiväkirjan laatimisen ja osallistumisen verkkotyöskentelyyn. Bonustehtäviä tekemällä on mahdollista korottaa opintojakson kokonaisarvosanaa. Hylättyä arvosanaa ei voi korottaa aktiivisella osallistumisella.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Verkkokirja   Informaatioarkkitehtuurin suunnittelu   Tervakari, A., Silius, K., Koro, J. & Kailanto, M.         Ei   

Esitietovaatimukset

Opintojakso P/S Selite
MAT-80000 Johdatus hypermediaan Suositeltava    



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
MAT-80100 Informaatioarkkitehtuurin suunnittelu, 7 op MATHM-47250 Verkkopalvelun sisällöntuotanto, 5 op  

Viimeksi muokattu 26.05.2015