Opinto-opas 2015-2016

DEE-53010 Aurinkosähkön perusteet, 5 op
Foundations of Solar Power

Vastuuhenkilö

Seppo Valkealahti

Opetus

Toteutuskerta 1: DEE-53010 2015-01

Opetusmuoto P1 P2 P3 P4 Kesä
Luennot

 
 28 h/per

 

 

 

Luentoajat ja -paikat: Keskiviikko 10 - 12 SE203 , Perjantai 10 - 12 SE203

Suoritusvaatimukset

Hyväksytysti suoritettu harjoitustyö ja tentti.
Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Osaamistavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija pystyy kertomaan ja perustelemaan puolijohdeliitokseen perustuvan aurinkokennon toimintaperiaatteen eli miksi se voi toimia sähkötehoa tuottavana aurinkokennona. Lisäksi opiskelija osaa aiheeseen liittyvät luonnontieteelliset perusteet niin hyvin, että hän pystyy selittämään ja perustelemaan ulkoisten olosuhteiden muutosten vaikutukset aurinkokennon toimintaan. Opiskelija pystyy kertomaan myös sen, miten esim. ohutkalvokennot ja korkean hyötysuhteen moniliitosaurinkokennot poikkeavat toimintaperiaatteeltaan perinteisistä puolijohdeaurinkokennoista. Kurssin suoritettuaan opiskelija pystyy ottamaan perustellusti kantaa aurinkosähkön rooliin tulevaisuuden energiantuotannossa. Lisäksi opiskelija osaa yleistietotasolla aurinkokennojen valmistukseen liittyvät asiat ja voimaloiden toiminnan perusteet.

Sisältö

Sisältö Ydinsisältö Täydentävä tietämys Erityistietämys
1. Vuorovaikutus sähkömagneettisen säteilyn ja sähkövarausten välillä. Sähkömagneettisen säteilyn synty auringossa ja auringon säteilyintensiteetin mallintaminen mustan kappaleen säteilynä. Ilmakehän vaikutus säteilyintensiteettiin.  Puolijohdefysiikan perusteet.   
2. Piiaurinkokennon toimintaperiaate: valosähköisen ilmiön toteutuminen puolijohteessa, puolijohdeliitoksen rooli sähkötehon tuotannossa. Valosähköisen luonnonilmiön mallintaminen kiinteän olomuodon fysiikan keinoin. Aurinkokennon sähköinen toiminta ja siihen vaikuttavat ulkoiset parametrit kuten säteilyintensiteetti ja lämpötila.  Säteilyintensiteetti ja lämpötila sekä muiden ulkoisten parametrien taustalla olevat puolijohdefysiikan luonnontieteelliset ilmiöt..   
3. Ohutkalvoaurinkokennot, korkean hyötysuhteen moniliitosaurinkokennot sekä katsaus muihin kehitteillä oleviin aurinkokennomateriaaleihin.  Kytkentä TTY:n aurinkokennotutkimukseen.   
4. Aurinkosähkön tuotannon mahdollisuudet vaihtelevissa ilmasto-olosuhteissa sekä vuodenajan ja vuorokaudenajan vaikutukset tuotantoon ja huipunkäyttöaika.   Yleiskuva sähköntuotannon energialähteistä.   
5. Ilmastomuutos ja aurinkosähkön rooli sen ehkäisyssä.  Suomen ilmastostrategia, hiilidioksidipäästöjen vähentäminen sekä kytkentä TTY:n aurinkokennotutkimukseen.   

Ohjeita opiskelijalle osaamisen tasojen saavuttamiseksi

Opintojakson suoritusvaatimuksina ovat kirjallinen tenttit. Hyväksytty tenttisuoritus edellyttää ydinaineksen hallitsemista. Korkeammat arvosanat vaativat yleisempää hahmotusta aurinkosähkön taustalla olevista luonnonilmiöistä ja niiden mallintamisesta sekä aurinkosähköjärjestelmistä ja niiden merkityksestä sähkövoimajärjestelmille.

Arvosteluasteikko:

Opintojaksolla käytetään numeerista arviointiasteikkoa (1-5)

Osasuoritukset:

Osasuoritusten pitää liittyä samaan toteutuskertaan

Oppimateriaali

Tyyppi Nimi Tekijä ISBN URL Lisätiedot Tenttimateriaali
Kirja   Handbook of photovoltaic science and engineering   A. Lugue and S. Hegedus       Wiley 2002   Ei   
Kirja   Photovoltaics - system design and practice   Heinrich Häberlin       Wiley 2012   Ei   
Kirja   Planning and installing photovoltaic systems   German Solar Energy Society, Routledge 2013         Ei   
Kirja   Solar Cells: Operating Principles, Technology and System Applications   M. A. Green         Ei   
Luentokalvot     Seppo Valkealahti         Kyllä   
Muu verkkomateriaali     Seppo Valkealahti         Kyllä   



Vastaavuudet

Opintojakso Vastaa opintojaksoa  Selite 
DEE-53010 Aurinkosähkön perusteet, 5 op SMG-4450 Aurinkosähkö, 5 op  

Viimeksi muokattu 14.10.2015