18.12.2023 Joulukalenteri: Pauline Harmange: Miksi vihaan miehiä
Pauline Harmangen pamfletti tuo raikkaan tuulahduksen ainakin minun keskiluokkaiseen ja keski-ikäiseen maailmaani. Vaikka kaikkia ajatuksia ei suoralta kädeltä allekirjoittaisikaan, mielestäni on hienoa, että nuori nainen uskaltaa kyseenalaistaa vallitsevia ajatuksia ja rakenteita senkin uhalla, että joutuu leimatuksi misandristiksi eli miesvihaajaksi.
Miesvihaajaksi syyttäminen onkin hiljentämisen väline. Hiljentäminen perustuu oletukselle, että miesvihaaja on yhtä vaarallinen miehille, kuin mies, joka vihaa naisia, naisille. Misandria tarkoittaa kuitenkin Harmangelle paitsi kielteistä suhtautumista koko miespuoliseen väestöön, myös varotoimenpidettä.
Hän esittää kirjassaan karuja tilastoja väkivallan tekijöistä. Vihan, pelon ja epäluulojen ydin onkin juuri siinä, että miltei kaikki naiset kokevat miesten tekemää väkivaltaa, mutta asetelma ei olekaan sama, kun se käännetään toisinpäin. ”Misandrian viha kohdistuu kyllä miehiin, mutta sillä ei ole mitään synkeää, kasvavaa uhrilukua”, kirjoittaa Harmange.
Harmange on naimisissa miehen kanssa, jota rakastaa kovasti, muttei siitä huolimatta juuri pidä miehiä arvossa. Hänen on vaikea kokea empatiaa niitä kohtaan, jotka valittavat, että ”#metoon ja kaiken feministisen hömpötyksen myötä on kuulemma vaikea olla mies”. Hän aikoo edelleen paitsi niputtaa kaikki miehet yhteen, myös jatkaa vihaamista, sillä hänen mukaansa ”maailma on monimutkainen paikka, ja voin kokea yhtä aikaa erityisiä ja yleisluontoisia asioita”.
On toki miehiä, jotka kuuntelevat ja ymmärtävät naisten kokemuksia. Mutta monet miehet myös sulkevat silmänsä väkivallalta, vaikka itse eivät siihen syyllistyisikään. Kaikki miehet eivät tietenkään ole pahantahtoisia, mutta mieliimme on iskostettu ajatus, että miesten mielipiteet ovat lähtökohtaisesti arvokkaampia. Yhteiskunta on epätasa-arvoinen, halusimmepa sitten nähdä sen tai emme.
Mihin naiset sitten tarvitsevat vihaa? Koska naiset on kasvatettu kyseenalaistamaan kykynsä, kontrolloimaan itseään ja suostumaan tekoihin, jotka eivät tunnu hyviltä. Taipumus miellyttää miehiä on juurtunut syvälle, ja rajojen vetäminen voi olla vaikeaa. Harmange peräänkuuluttaa kirjassaan naisten oikeutta olla sellainen kuin haluaa, pukeutua niin kuin tahtoo ja luottamaan itseensä, sekä nauttimaan elämästä tuntematta syyllisyyttä. Naisten on opittava ottamaan se tila, joka heille kuuluu, ja tämän mahdollistamisessa auttaa paitsi viha, myös muiden naisten tuki ja liittolaisuus.
Pamfletti aiheutti ilmestyessään Ranskassa vuonna 2020 suuren kohun, koska sen vetämistä myynnistä vaadittiin. Ranskan tasa-arvoministeriön neuvonantaja oli kertonut harkitsevansa lakitoimia kustantajaa vastaan edes teosta lukematta. Tasa-arvoministeriö sentään sanoutui irti työntekijänsä toimista.
Kohun ansiosta jo kirjan ensimmäiset painokset myytiin hetkessä loppuun ja teos on noussut kansainväliseksi myyntimenestykseksi. Sivumäärältään pieni feministinen pamfletti on vakavasta aiheestaan huolimatta nopealukuinen ja ilmaisutavaltaan sekä ajattelultaan virkistävä teos, josta löytyy myös paljon huumoria ja itseironiaa.
Tätä kirjaa voi suositella ihan jokaiselle sukupuolesta riippumatta.
Teksti: Maarit Cederberg, tietoasiantuntija
Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta
Linkki teoksen sijaintitietoihin Andorissa.