19.12.2022 Rick Pastoor: Grip - Miten hallitset viikkoasi, vuottasi, elämääsi
Kirja on jaettu kolmeen osaan, ja käsittelyssä ovat viikon, vuoden ja elämänhallinta. Tämän tyyppistä kirjaahan ei mielestäni kannata lukea virheitä tai toimimattomuuksia etsien, vaan käyttöönsä voi poimia omaan työhönsä tai elämäänsä sopivat niksit. Parhaan käsityksen systeemistä saa kuitenkin lukemalla koko kirjan. Teoksen arvo on runsaissa yksityiskohdissa ja riittävän simppeleissä esimerkeissä.
Itse sain uutta evästystä esim. Eisenhowerin kuuluisan priorisointimatriisin tulkintaan. Eisenhowerin nelijako on ollut käytössäni jo aiemminkin, mutta kirjassa tuli tähänkin uusi, soveltavampi kulma. Viikon hallinnan vinkeistä itselleni jäi mieleen perjantain yhteenveto. Sitä aion kokeilla. Kirja on kirjoitettu hauskasti ja elävästi: ”Sähköposti on kuin kutina. Raapiminen vain pahentaa sitä.” Kalenterin ja tehtävälistojen merkitystä ei voi korostaa liiaksi, mutta vaikka ne ovat tuttuja työkaluja, tässä teoksessa avataan tarkemmin niiden käyttöä, ja tehtävät ryhmitellään ja puretaan konkreettisiksi toimiksi. Ajankohtaista on esimerkiksi ryhmittely etänä tehtävän ja toimistolla tehtävän työn perusteella.
Vuoden hallinta liittyy laajempiin tavoitteisiin, mikä on kirjoittajan mukaan kytköksissä motivaatioon ja henkilökohtaisiin, itseä kehittäviin tavoitteisiin. Tavoitteita asettamalla päämäärämme on selkeämpi ja saamme usein enemmän aikaan. Tavoitteet voivat olla myös pieniä! Haastetavoitteet ovat erityistä uskallusta vaativia tavoitteita. Tehtävien pilkkominen riittävän pieniksi askeleiksi on olennaista.
Kirjoittaja ehdottaa yritysmaailmasta tuttuja neljännesvuositavoitteita sekä henkilökohtaiseen elämään että oman työn kehittämiseen. Vuositavoitteisiin kannattaa tekijän mukaan palata viikoittain ja ne voivat olla myös muokattavia. Tärkeää on tarkastella niitä organisaation tavoitteita ja omaa ydintehtävää vasten. Tavoitteiden jakaminen muiden kanssa on kirjan mukaan hyvä tapa saada niitä toteutettua! Vuosikatsausta voi käyttää henkilökohtaisellakin tasolla: ”kuin kehityskeskustelu – ilman pomoa” tai jonkinlainen ideariihi itsensä kanssa.
Kirjan kolmas osa on hyvin erilainen: siinä keskitytään henkilökohtaiseen kehittymiseen, minäkuvaan, käytökseen ja tunteisiin. Myös ammattilaisapua, kuten toimintaterapeutin tai psykologin apua voi hyödyntää. Tärkeä rooli on yhteistyön, kuuntelemisen ja kysymisen taidoilla. Pastoor kannustaa keskustelemaan säännöllisesti luottohenkilöiden ja asiantuntijoiden kanssa. Kirjailija muistuttaa, että tilanteiden kanssa ollaan harvoin yksin: ”Maailmassa on harvoja uusia ongelmia”.
Joulun ja ansaitun työtauon jälkeen koittaa taas arki. Uskon, että moni voisi parantaa työarkeaan ja muutenkin elämässä viihtymistään luomalla kriittisen ja luovankin katseen omaan ajankäyttöönsä tai toimintamalleihinsa. Löytyvätpä bonusluvusta vinkit lomalle jäämiseen ja lomalta palaamiseenkin. Pastoor kirjoittaa osittain esihenkilön näkökulmasta, mutta sain irti kirjasta ajatuksia myös oman asiantuntijatyöni tueksi. Suvi Kauppilan suomennos on sujuvaa kieltä. Tätä teosta ei kannata pitää pelkästään kevyenä self-help -kirjana, vaan siitä voi olla analyyttistäkin hyötyä. Kirjan lopussa on lukukohtaiset lähteet tietokirjoihin ja podcasteihin, joista kirjailija on ammentanut.
Kirjan saatavuustiedot löydät Andor-hakupalvelusta. Kirjaa löytyy painettuna ja tuni-tunnuksilla myös e-kirjana.
Teksti: Janika Asplund, tietoasiantuntija.
Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta