Kriisi- ja traumatyön täydennyskoulutus antaa valmiudet vakavissa elämäntilanteissa auttamiseen
Tia-Maria Salmi työskentelee psykiatrisena sairaanhoitajana suljetulla osastolla Jyväskylän sairaala Novassa. Maarit Sorjonen toimii erityisen tuen asiantuntijana ammattiopisto Spesiassa. Spesia on ammatillinen erityisoppilaitos, joka koulutuksen lisäksi tarjoaa asiantuntijapalveluita muille oppilaitoksille, organisaatioille ja perheille.
Salmi osallistui kriisi- ja traumatyön täydennyskoulutukseen, koska tarvitsee työssään ymmärrystä traumojen synnystä ja niiden vaikutuksesta ihmiseen.
– Koulutuksen aihe oli todella kiinnostava, koska työssäni tulee vastaan kriisejä, traumoja ja kiperiä tilanteita. Kohtaan usein esimerkiksi väkivaltaa ja kuolemantapauksia, joten kriisi- ja traumatyön osaamisesta on paljon apua.
Maarit Sorjonen kouluttaa asiakkaitaan monikulttuurisuuteen liittyvistä aiheista, mikä oli hänen tärkein syynsä osallistua koulutukseen. Spesian erityisen tuen asiantuntijoita kannustetaan monipuoliseen kouluttautumiseen ja osaamiseen päivittämiseen, jotta he pystyvät vastaamaan työnsä moniin haasteisiin ja tukemaan asiakkaitaan parhaalla tavalla.
– Esimerkiksi pakolaisilla on taustallaan traumoja, jotka voivat liittyä sotaan, pakomatkaan, Suomeen saapumiseen tai tänne sopeutumiseen. Opettajat ja ohjaustyötä tekevät tarvitsevat arkeensa keinoja, joiden avulla kohdata maahanmuuttaneet oikein.
Täydennyskoulutus ylitti odotukset
Sekä Tia-Maria Salmi että Maarit Sorjonen kertovat saaneensa kriisi- ja traumatyön koulutuksesta paljon enemmän kuin osasivat odottaa.
– Koulutus oli paljon laajempi kuin ajattelin. Kouluttajat olivat alansa huippuja, joilla oli vahvaa tieto- ja kokemuspohjaa. Koulutuksen sisältö perustui tutkittuun tietoon, mikä on hoitotyössä merkityksellistä, Salmi sanoo.
– Olen osallistunut urallani moniin koulutuksiin, mutta tämä oli tähän mennessä paras ja tärkein. Sain käyttööni suuren tietovarannon, jota yhdistää aiemmin oppimaani. Pidin erityisesti vakauttamisharjoituksista, mikä tarkoittaa vireystilan säätelyä kehollisin harjoituksin ahdistavassa tilanteessa, Sorjonen kehuu.
Koulutus vaati vaivannäköä, eikä vakavien teemojen käsittely ollut aina helppoa.
– Koulutuspäivien jälkeen olin väsynyt, koska yritin imeä niin paljon tietoa kuin mahdollista ja aivot prosessoivat asioiden välisiä yhteyksiä, Salmi kertoo.
– Koulutuksessa kurkistetaan ihmismielen synkimpiin kerroksiin, mikä oli välillä rankkaa. Hyvä ryhmähenki ja huumori auttoivat jaksamaan, ja turvallinen ilmapiiri mahdollisti vaikeistakin asioista puhumisen, Sorjonen sanoo.
Uutta oppia kokeneellekin tekijälle
Tia-Maria Salmi on tyytyväinen etenkin siihen, että koulutus syvensi hänen aiempia tietojaan ja yhdisti asiat selkeäksi, perustelluksi kokonaisuudeksi. Maarit Sorjonen kiittelee ammattitaitoisia omaäänisiä kouluttajia sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Molemmat pitävät antoisana sitä, että ryhmässä opiskeli useiden eri alojen ammattilaisia.
– Eri ammattien ansiosta keskustelu oli todella rikasta ja monipuolista, Sorjonen sanoo.
Salmi ja Sorjonen suosittelevat kriisi- ja traumatyön täydennyskoulutusta kenelle tahansa, joka työskentelee aiheen parissa ja tarvitsee lisäosaamista.
– Koulutus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita aiheesta ja haluavat saada lisää ymmärrystä siitä. Sain työkaluja paitsi työhöni myös omaan elämääni. Vaikka tietoa ja osaamista olisi jo paljon, tämä koulutus antaa taatusti uutta oppia ja ajateltavaa, Salmi vakuuttaa.
Kriisi- ja traumatyön täydennyskoulutus
Seuraava kriisi- ja traumatyön täydennyskoulutus järjestetään 25.11.2024–11.3.2025.
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina, ja sen laajuus on 10 opintopistettä.
Haku on auki 13.10.2024 asti.
Teksti: Emmi Suominen
Kuva: Adobe Stock