Sosiaalialan erityisasiantuntija suuntaa haastaviin tehtäviin
Vaativaan asiantuntija- tai asiakastyöhön
Palveluohjaus on kasvava sosiaali- ja terveysalan asiakastyön muoto, jonka osaajia tarvitaan yhä enemmän. Palveluohjauksessa ihmisen tilanne käydään kokonaisuudessaan läpi, lähtien ihmisen omista voimavaroista, joita vahvistetaan. Samalla hyödynnetään hänen omia verkostojaan. Palveluohjaus kattaa kaikki sosiaalialan asiakasryhmät. Palveluohjaus on eri asia kuin neuvonta. Se on vaativaa, luottamuksellista ja dialogista asiakastyötä, jossa ihmisen koko elämäntilanne huomioidaan.
Sosiaalialan erityisasiantuntijan koulutuksessa sosiaalialan muita syventävien opintojen aihealueita ovat sosiaalityön teoria, sosiaalialan ajankohtainen tutkimus, vaikuttavuus, kansainvälisyys sekä palvelurakenteet.
Tutkintoon sisältyy myös 30 opintopistettä vapaavalintaisia opintoja, joissa opiskelija voi valintojensa mukaan painottaa oman osaamisen syventämistä ja uudistamista, esim. kehittämis- ja projektiosaamista, johtamista tai tutkimuksellista kehittämistä ajankohtaisissa teemoissa. Henkilökohtainen, yksilöllinen opintosuunnitelma tehdään yhdessä tuutorin kanssa.
Opinnäytetyön laajuus on 30 opintopistettä. Aihevalinta yhdistettynä työelämän kehittämisen yhteistyökumppanuuteen tuo oman lisänsä opiskelijan yksilölliseen asiantuntijuuden kehittymiseen.
Valmistuneiden tutkintonimike on sosionomi (ylempi AMK), englanniksi Master of Social Services.
Rekrytoijilta hyvää palautetta
Asiantuntijoita rekrytoivat työnantajat ovat antaneet hyvää palautetta tutkinnon suorittaneiden osaamisesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö on selvästi osoittanut, että ylempiä ammatillisia korkeakoulututkintoja tarvitaan ja tutkintomääriä halutaan nostaa. Esimerkiksi koulukuraattorien työpaikkoja on lisätty, ja nämä työpaikat ovat avoinna myös ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneille. Lisäksi vuoden 2024 työvoimabarometri korostaa sosiaalialan erityisasiantuntijuutta yhtenä tärkeimpänä tulevaisuuden työelämätarpeena.
Sosiaalialan ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneista monet sijoittuvat vastuullisempiin työtehtäviin jo opintojensa aikana. Palautteiden ja seurannan mukaan sosionomi (YAMK) opintojen aikana syventyvät ja laajentuvat erityisesti oman alan osaaminen, oma-aloitteisuus, itseohjautuvuus, ongelmanratkaisutaidot sekä organisointi- ja koordinaatiotaidot. Työuralla etenemisen lisäksi nousee myös palkkataso. Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen tunnustaminen sote-alalla näkyy myös siten, että yhä useammin mainitaan sosiaalialan YAMK-tutkinto pätevyysvaatimuksena tai se katsotaan eduksi hakijan valinnassa.
Työelämää lähellä oleva tutkinto
TAMKin sosiaalialan ylempää AMK-tutkintoa opiskelemaan hakeutuvilla on kyselyjen mukaan useimmiten tavoitteena nykyistä vastuullisemmat työtehtävät, kuten esihenkilö- ja asiantuntijatehtävät. Yksi peruste siihen, miksi työelämässä jo olevat hakeutuvat juuri ammattikorkeakouluun suorittamaan jatko-opintoja on, että ammattikorkeakoulussa opetus on niin vahvasti integroitu työelämään. Opetus on myös pedagogisilta ratkaisuiltaan monipuolista, mikä mahdollistaa opintojen suorittamisen työn ohella.
Opintoihin kuuluvat kehittämis- ja projektityöt lähtevät työelämässä esiin tulleista tarpeista, ja ne tehdään yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Sosiaalialan erityisasiantuntijan ylemmässä tutkinto-ohjelmassa teemme tiivistä yhteistyötä myös TAMKin soveltavan tutkimuksen keskuksen kanssa. Tutkimuksellinen kehittäminen on yksi tulokulma asiantuntijuuden syventämisessä.
Vahvuutena YAMK-opiskelijoilla on jo valmiiksi kokemusta sekä osaamista monenlaisista asiakasryhmistä ja työelämän ilmiöistä. Opiskelijat tulevat tähän tutkinto-ohjelmaan laaja-alaisesti eri puolilta sosiaalialaa: ryhmissämme on opiskelijoita, jotka ovat työskennelleet mm. perhepalveluissa, varhaiskasvatuksessa, päihdepuolella, ikäihmisten parissa, rikosseuraamusalalla, vammaistyössä, työllisyyspalveluissa tai Kelassa, tai erilaisissa sosiaalialan organisaatioissa ja järjestöissä. Ylemmän AMK-tutkinnon rikkaus ovatkin opiskelijat, joilla on tuorein tieto työelämästä ja paljon tietoa, kokemusta ja opittua jaettavaksi myös toisilleen.
Opiskelijalähtöisyys kehittämisessä
Sosiaalialan erityisasiantuntijan tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman kehittämistyössä on hyödynnetty pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti opiskelijapalautteita sekä asiantuntijaopettajien kokemuksia. Taustalla ovat lisäksi positiiviset kokemukset työelämäyhteistyöstä sekä toimintaympäristön osaamistarpeiden seuraaminen. Opiskelijalähtöisyyttä ja yksilöllisten tavoitteiden huomioimista suhteessa omalla uralla kehittymiseen on jatkettu vuoden 2023 opetussuunnitelman uudistamisen yhteydessä. Sen sisältämä laajempi vapaavalintaisten opintojen määrä tukee kunkin omien osaamistavoitteiden saavuttamista ja opintojen entistäkin sujuvampaa sovittamista tehtäväksi työn ohessa.
Opintojen pedagogiset ratkaisut on pyritty rakentamaan niin, että työn ohella opiskelu on monimuotoista ja joustavaa, mutta mahdollistaa samalla verkostoitumisen. Koulutusohjelma on saanut positiivista opiskelijapalautetta esimerkiksi työelämän kehittämiseen osallistumisen mahdollistamisesta sekä opintojen suunnitelmallisista ja ennakoivista järjestelyistä käytännössä.
Sosionomit osaavat jo perusopintojensa perusteella toimia moniammatillisesti työelämässä, mikä on entistä tärkeämpi alan ammattitaito. Sosiaalialan ylempää AMK-tutkintoa suorittavat opiskelijat työskentelevät monissa eri kehitysprojekteissa yhdessä sosionomin AMK-tutkinnon suorittaneiden kanssa. Lähtökohtaisesti jo opintojen aikaisista verkostoista syntyy opiskelijalle laaja alueellinen asiantuntijaverkosto, joka mahdollistaa hyvää yhteistyötä myös jatkossa.
Hakukelpoisuuteen vaadittava työkokemus, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen, on tällä hetkellä kaksi vuotta. Opiskelemaan voi hakea myös vanhoilla opistoasteisilla tutkinnoilla. Tässä rajaus on hyvin selkeä ja Opintopolun tarkempiin kuvauksiin on listattu hakukelpoiset Valviran hyväksymät tutkinnot.
Kysy lisää:
Tiimi- ja tutkintovastaava Niina Koskela
p. 050 454 4543, sähköp. niina.koskela [at] tuni.fi
Tuutori, lehtori Jussi Kemmo
sähköp. jussi.kemmo [at] tuni.fi