Suomeen uutta kansainvälistä käyttäytymisanalyysin opetusta
Yhdysvaltalainen Laura Bernard Moon (KM, käyttäytymisanalyysin sertifioitu asiantuntija) toimii pääkouluttajana englanninkielisessä Tampereen yliopiston sovelletun ja kliinisen käyttäytymisanalyysin koulutusohjelmassa (30 ECTS) yhteistyössä emeritusprofessori Martti Tuomiston kanssa.
– Nyt on mahdollisuus olla alansa edelläkävijä Suomessa ja saada laadukasta kansainvälistä opetusta. Käyttäytymisanalyysi tarjoaa vaikuttavia ja tehokkaita työkaluja omaan, ihmisten kanssa tehtävään työhön, kertoo Tuomisto.
Sovellettu käyttäytymisanalyysi apuna miinojen raivauksesta autismin hoitoon
Sovellettu käyttäytymisanalyysi on psykologian alaan kuuluva tiede, joka selittää ihmisen käyttäytymistä keskittyen erityisesti käytännön toimintaan. Sitä voidaan soveltaa erittäin laajasti monella alueella, kuten esimerkiksi autismin kirjon häiriöiden hoidossa, oppimisvaikeuksien kanssa, työntekijöiden suorituskyvyn parantamisessa tai päihdeongelmien hoidossa.
– Käyttäytymisanalyysia voidaan soveltaa aina eläinkoulutuksesta korkeakouluopetukseen asti, summaa Martti Tuomisto.
Hän kertoo, että esimerkiksi 80-luvulla afrikkalaisia aavikkorottia opetettiin käyttäytymisanalyysin keinoin osoittamaan miinojen paikkoja, jotta ne voitiin turvallisesti raivata pois. Myös energiakriisin aikaan 70-luvulla käyttäytymisanalyysia hyödynnettiin esimerkiksi luomalla kampanjoita ja kannustimia, jotka motivoivat yksilöitä ottamaan energiansäästötoimenpiteitä käyttöön.
Nykyään esimerkiksi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen voidaan hyödyntää käyttäytymisanalyysia, kun pyritään vahvistamaan lajittelua, vähentämään roskaamista tai lisäämään oikeanlaista energian käyttöä.
Käyttäytymisanalyysi sopii kaikkeen käyttäytymisen muutokseen
– Käyttäytymisanalyysi sopii sovellettavaksi kaikkeen, missä halutaan muuttaa ihmisen käyttäytymistä. Eli laajasti ajateltuna, lähes kaikkeen, sanoo Laura Bernard Moon.
Bernard Moonilla itsellään on pitkä kokemus käyttäytymisanalyysin hyödyistä autismidiagnoosin saaneiden lasten hoitamisessa. Toisaalta hän on hyödyntänyt käyttäytymisanalyysiä myös organisaation kehittämistyössä johtaessaan yritystä, joka tarjoaa palveluita autismidiagnoosin saaneille lapsille ja heidän perheilleen. Käyttäytymisanalyysia käytetäänkin laajasti myös työyhteisöjen rakentamisessa kannustaviksi, yhteisöllisiksi ja toimiviksi. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on paljon yrityksiä, jotka ovat ottaneet käyttäytymisanalyysin käyttöön ja näin ollen niiden kannattavuus ja työtyytyväisyys on merkittävästi parantunut.
Muita tyypillisiä käyttäytymisanalyysin sovellutusalueita ovat esimerkiksi erityisopetus, käyttäytymislääketiede, urheilupsykologia, erilaiset terapiamuodot, koulutus ja oppiminen sekä terveydenhuolto.
Erinomainen aika opiskella käyttäytymisanalyysia – sertifiointi valmisteilla
Käyttäytymisanalyysin historia, suuri osa uusimmasta tutkimuksesta, kehityksestä ja verkostoista tulevat Yhdysvalloista. Pääkouluttaja Laura Bernard Moon tuntee kentän, kehityksen ja alan ihmiset. Hän onkin innoissaan kevään koulutuksesta ja siitä, että pääsee edistämään alan osaamista myös Suomessa. Yhdysvalloissa käyttäytymisanalyysin osaaminen on myös laajasti tunnistettua ja sertifioitua.
Sama kehitys on edessä Suomessa, ja ala on kasvava ja tulevaisuusorientoitunut kaikin puolin. Bernard Moon edustaakin Suomea pohjoismaisten käyttäytymisanalyysin yhteisten sertifiointiperiaatteiden laatimisessa. Tämä koulutus antaa erinomaisen pohjan myös sertifiointia ajatellen tulevaisuudessa.
Mentoroiva ote intohimona, kieli keinona
– Oma lähestymistapani ja intohimoni kouluttamisessa liittyy vahvasti mentorointiin”, kertoo Bernard Moon innoissaan.
– Olen itse opiskeluaikoina viettänyt enemmän aikaa professorini huoneessa keskustelemassa ja oppimassa kuin varsinaisessa opetustilassa. Myös tässä koulutuksessa haluan olla opiskelijoiden saatavilla virallisten opetusluentojen lisäksi ja haluan, että jokainen pääsee soveltamaan käyttäytymisanalyysia omassa työssään, Laura Bernard Moon jatkaa.
Usein suomalaisille opiskelijoille tällainen mentoroiva opetustapa saattaa olla vieraampi. Myös englannin kielellä opiskelu saattaa jännittää tai mietityttää. Mitä Bernard Moon ja Tuomisto sanoisivat niille opiskelijoille, joille englanniksi opiskelu on vieraampaa?
– Käyttäytymisanalyysin uusin tutkimus on englanniksi, joten on tärkeätä oppia tuntemaan alan termit englanniksi. Kuitenkin mukana on myös suomalaisia kouluttajia, jotka pystyvät tukemaan sanaston haltuunotossa ja ymmärryksessä. Lisäksi on olemassa suomenkielinen käyttäytymisanalyysin selittävä sanakirja, jossa on myös englanti-suomi-sanasto. Aion kouluttajana varmistaa, että kertomani ymmärretään, vahvistaa Bernard Moon.
– Voimme kääntää asioita suomen lisäksi myös ruotsiksi. Ymmärrän jonkin verran myös tanskaa, norjaa ja eestiä, vinkkaa Tuomisto.
– Ja minä pääsen oppimaan lisää suomea!, naurahtaa Bernard Moon.