Työnhakutaidot
Sivun sisältö:
Työnhaku on prosessi, jossa voi kehittyä
Aloita työnhaku itsetuntemuksesta
Löydä mahdollisuutesi
Työnhaun dokumentit (hakemus ja CV)
Sosiaalinen media ja työnhaku
Työhaastattelu
Soveltuvuusarvioinnit
Työnhaku on prosessi, jossa voi kehittyä
Sinnikkyys ja kehittävä ote omiin työnhakutaitoihin auttavat kohti osuvaa harjoittelu- ja työpaikkaa. Työnhaku on prosessi, joka voi vaatia yllättävän paljon aikaa ja energiaa. Työnhaku voi myös herättää monenlaisia tunteita innostuksesta epävarmuuteen ja siinä tulee usein vastaan sekä onnistumisia että pettymyksiä. Joskus ensimmäinen haettu paikka tärppää, mutta useimmiten hakuja on tehtävä useampia jotta sopiva työ löytyy.
- Suhtaudu työnhakuun projektina ja laadi sille suunnitelma, aikataulu ja tavoitteet. Näin saat raamit työnhaulle ja tiedät miten etenet. Seuraa työnhaun etenemistä jollain sinulle sopivalla tavalla, esimerkiksi kokoamalla hakemasi paikat ja niiden yhteyshenkilöt tiedostoon.
- Valmistele työnhaun dokumenttisi huolellisesti ja ajatuksella, ne ovat käyntikorttisi työhön. Tutustu alla oleviin ohjeisiin, erilaisiin malleihin ja hyödynnä omiin dokumentteihisi saatavaa palautetta. Osallistu yliopiston yhteisten ohjauspalveluiden urasuunnittelun tuen tarjontaan tai varaa tarvittaessa aikaa henkilökohtaiseen uraohjaukseen.
Aloita työnhaku itsetuntemuksesta
Työnhaku kannattaa aloittaa pohtimalla omia osaamisia, tavoitteita ja arvoja. Tähän kannattaa myös varata aikaa. Omien osaamisten ja tavoitteiden hahmottaminen auttaa myös niiden sanoittamisessa rekrytointitilanteissa sekä työnhaun suuntaamisessa osuvampiin työ- ja harjoittelupaikkoihin.
- Mieti millaisessa työpaikassa haluaisit toimia ja minkälaisia asioita työssä arvostat. Minkälaisten asioiden hyväksi haluaisit työskennellä? Miksi olet valinnut juuri opiskelemasi alan ja vapaasti valittavien opintojen kokonaisuuden? Entä millaiset aiheet ja teemat opiskelemallasi alalla sinua kiinnostavat?
- Pohdi osaamistasi laajasti. Olet kerryttänyt erilaista osaamista et ainoastaan opiskelun kautta, vaan myös harrastuksissa ja aikaisemmissa työsuhteissa. Tunnista osaamisesi koko paletti ja paketoi kokemuksesi konkreettiseksi.
Oman osaamisen lisäksi on tärkeää hahmottaa, minkälaisia tehtäviä on olemassa ja missä kaikkialla omalle osaamiselle löytyy tarvetta. Rekrytointi on työnantajalle kallis prosessi, joten monia paikkoja löytyy myös työpaikkailmoittelun ulkopuolelta. Näitä piilotyöpaikkoja voi metsästää myös ottamalla suoraan yhteyttä itseä kiinnostaviin yrityksiin tai organisaatioihin.
- Tutustu eri työpaikkasivustoihin ja tunnista niistä sinulle sopivat, joita seuraat aktiivisesti. Voit aloittaa tutustumalla yliopiston omaan työnvälitysalustaan JobTeaseriin. Samalta sivulta löydät listattuina myös muutamia muita keskeisiä työpaikkasivustoja. Näiden lisäksi kannattaa aktiivisesti kartoittaa ne sivut, joilla juuri oman alan paikoista ilmoitetaan.
- Voit hyödyntää myös sivustojen hakuvahteja, joiden kautta saat valitsemillasi kriteereillä paikkoja lähetettynä esim. sähköpostiisi. Huomaa kuitenkin, että työnantajat eivät aina luokittele paikkoja samalla logiikalla kuin mitä itse ajattelisi, joten pelkästään hakuvahtien varaan jättäytymällä voi kiinnostavia ja mahdollisia paikkoja jäädä huomaamatta.
- Tutustu samoista asioista ja aiheista kiinnostuneisiin ihmisiin ja löydä sinulle sopiva tapa verkostoitua. Keskustelut erilaisten ihmisten kanssa voivat tuoda konkreettista työelämätietoa ja auttaa sinua myös selkiyttämään omia mahdollisuuksiasi ja tavoitteitasi.
- Selaamalla ja kokoamalla erilaisia työ- ja harjoittelupaikkailmoituksia voit alkaa hahmottamaan erilaisia tehtävänkuvia ja niissä tarvittavia osaamisia. Kerää aktiivisesti tietoa myös muista lähteistä.
- Osallistu erilaisiin tapahtumiin, vierailuluentoihin ja excursioihin ja seuraa alasi ajankohtaisia asioita ja keskustelua esimerkiksi LinkedIn-ryhmissä.
Työnhaun dokumentit (hakemus ja CV)
Työnhaun dokumenteilla kerrot osaamisestasi. Yhtä oikeaa hakemus- ja ansioluettelomallia ei ole olemassa. Niiden kirjoittamisessa on kuitenkin muutamia perussääntöjä, jotka ovat hyvä hallita.
- Räätälöi hakemuksesi ja ansioluettelosi hakemaasi paikkaan. Älä siis lähetä samaa kaikille työnantajille. Työpaikkaan tuunattu hakemus ja ansioluettelo osuvat ja uppoavat paremmin.
- Kerro ja konkretisoi hakemukseen työpaikan kannalta oleellinen kokemus ja osaamisesi. Valitsemalla osuvat sisällöt viestität työnantajalle, että olet tutustunut tehtävän kuvaan ja nimenomaan siinä tarvittaviin osaamisiin. Muistathan, että olet voinut kerryttää osaamista myös harrastuksissa ja vapaa-ajalla, et ainoastaan opinnoissasi ja töissä.
- Otsikoi ja ryhmittele ansioluettelosi. Tee ansioluettelon lukeminen helpoksi. Kirjoita hyvää ja asiallista kieltä, älä jätä tekstiin kirjoitusvirheitä.
- Muista myös sähköisissä rekrytointitietokannoissa kertoa osaamisesi riittävällä tasolla. Voit pyrkiä tunnistamaan mahdollisia haettavaan tehtävään liittyviä osaamissanoja, ja käyttämään niitä omassa tekstissäsi.
Lisää vinkkejä hakemuksen ja ansioluettelon tekemiseen löydät esimerkiksi TEK:n työkirjasta.
Verkostoituminen tapahtuu kasvokkain kohtaamisten lisäksi yhä enenevässä määrin verkossa. Opiskelijan työkokemus voi olla suppea, mutta sosiaalisessa mediassa voi helposti tuoda esille myös muun kuin työkokemuksen kautta kertynyttä osaamista. Tällaista voi olla vaikkapa harrastuksen kautta kertyneet tuotokset tai harjoitustyöt. Sosiaalisen median kanavia on tarjolla paljon, joten tärkeää on löytää itsellesi sopivin. Ammatillisessa verkostoitumisessa LinkedIn on keskeisin ja käytetyin. Muistathan pitää sisällön asiallisena ja ajantasaisena.
Sosiaalinen media tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet seurata työmarkkinoita ja kerätä tietoa työelämästä. Alojen ympärillä organisoituneet ryhmät nostavat esille alan ajankohtaisia asioita ja niissä saattaa liikkua myös vinkkejä piilotyöpaikoista. Tunnista itsellesi osuvat ryhmät, liity niihin ja seuraa ja osallistu keskusteluun. Myös työnantajat näkyvät ja kuuluvat sosiaalisessa mediassa. Työpaikkoja etsiessäsi voit käyttää esimerkiksi hakusanoja #rekry, #työpaikat, #duuni, #jobs, #vacancies, #career, #jobsearch, #jobhunt.
Työhaastattelun tavoitteena on hakijan motivaation ja osaamisen kartoittamisen lisäksi myös arvoida hakijan ominaisuuksia ja persoonaa siltä kannalta, että kuinka hyvin hakija mahdollisesti sopisi tulevaan työyhteisöön. Haastattelu on myös haastateltavalle mahdollisuus saada lisätietoa paikasta ja usein haastattelun loppuun on varattu aikaa hakijan omille kysymyksille.
Haastattelu jännittää useimpia, ja sopiva määrä jännitystä on hyvästä. Yksi osa haastatteluun valmistautumista on mielikuvaharjoittelu. Kannattaa valmistautua vastaamaan tyypillisimpiin kysymyksiin jo etukäteen. Voit harjoitella esimerkiksi TEK:in sivuilta löytyvän Työhaastattelupelin avulla.
Työnantajat käyttävät soveltuvuusarviointia täydentämään haastattelua ja tukemaan rekrytointipäätöstä. Soveltuvuusarviointiin voi sisältyä kyky- ja älykkyystestejä, persoonallisuustestejä, työtapatestejä ja toiminnallisia harjoituksia. Haastattelu kuuluu myös arviointiin. Soveltuvuusarviointia varten ei juuri voi harjoitella, mutta haastatteluun valmistautumista vastaava henkinen valmistautuminen on hyvä tehdä.
Soveltuvuusarvioinnissa kuuntele ja lue ohjeet huolellisesti ja keskity tekemiseesi. Osa testeistä voi olla aikarajallisia. Ajat ovat määritelty siten, että suurin osa vastaajista ei ehdi tekemään kaikkia tehtäviä, joten älä huolestu, vaikka aika loppuukin kesken. Testeihin kannattaa vastata rehellisesti, koska niissä ei pysty huijaamaan. Haastattelussa asioihin pureudutaan ristiriitaisuuksien selvittämiseksi, jos olet antanut keskenään ristiriitaisia tietoja.
On hyvä kysyä tuloksista jälkikäteen. Kasvaneen itsetuntemuksen lisäksi soveltuvuusarvioinnista saat arvokasta tietoa tulevia haastatteluja ja testejä varten.