Urasuunnittelu opintojen aikana
Työelämätaidot kehittyvät jatkuvasti opintojen aikana – usein jopa huomaamatta. Työelämä ei ole opinnoista irrallinen maailmansa, vaan kulkee mukana opintojen teemoissa esimerkiksi yhteiskunnallisten ilmiöiden tarkasteluna ja jäsentämisenä eri näkökulmista. Osaamista kertyy myös erilaisten opiskelumuotojen kautta, kuten ryhmätöistä, itsenäistä tiedonhankintaa vaativista tehtävistä, esseistä, seminaariesitelmistä tai kirjallisista raporteista.
Opintojaksojen osaamistavoitteet auttavat hahmottamaan ja tunnistamaan omaa oppimista. Usein opittu on todellisuudessa vielä paljon syvempää ja monitahoisempaa, kuin yksittäisen kurssin kohteena oleva aihe. Kohteena olevan ilmiön lisäksi opitaan, miten erilaisia tekijöitä voidaan tarkastella, mikä on niiden merkitys osana kokonaisuutta ja miten näitä huomioita voidaan laajentaa kokemaan muitakin vastaavia ilmiöitä.
Kokeile, tutustu ja löydä!
Hanki näkemyksiä ja kokemuksia itseä kiinnostavilta aloilta, tehtävistä tai asiakasryhmistä. Voit esimerkiksi seurata aiheeseen liittyviä teemoja, osallistua harrastus- tai vapaaehtoistoimintaan ja tehdä kesä- tai osa-aikatöitä.
Omaan alaan liittyvä työ kannattaakin ajatella opiskeluaikana laajasti: mahdollisuus päästä tekemään niin sanottuja perustehtäviä kiinnostavassa organisaatiossa tai alalla voi johtaa myöhemmin asiantuntijatyöhön samalla työnantajalla tai toimialalla. Ruohonjuuritason kokemus on usein korvaamatonta samaa toimintaa myöhemmin asiantuntijaroolissa kehitettäessä. Osaamista voi usein soveltaa hyvinkin erilaisissa tehtävissä, ja oma tulevaisuuden toivetehtävä voikin löytyä toimialalta tai työnantajalta, jonka olemassaolosta ei ollut vielä opintojen alussa edes tietoinen.
Omaan alaan voi päästä tutustumaan myös työnantajien tarjoamien opiskelijaprojektien kautta. Työnantajien tarjoamat opiskelijaprojektit tehdään yleensä jonkin kurssin tai opintojakson osana. Opiskelijaprojekteja välittää mm. Demola, mutta työnantajat voivat tarjota projekteja myös suoraan yliopistolle.
Hyödynnä tietoa tulevaisuuden mahdollisuuksista
Korkeakouluyhteisön monet toimijat tuottavat sisältöjä, joita voit hyödyntää laajentaessasi ajatustasi omista tulevaisuuden mahdollisuuksistasi. Oman ainejärjestön ja tutkinto-ohjelman työelämäpäivillä ja –tilaisuuksissa pääsee kuulemaan uratarinoita ja työtehtäväkuvauksia eri aloilta. Vierailevat luennoitsijat, omista kokemuksistaan ammentavat opettajat ja jo työssä olleet kanssaopiskelijat avaavat uusia näkökulmia ympäröivän yhteiskunnan tapahtumiin.
Keskustelut opintosisällöistä ja työelämän tilanteista avaavat yhteyksiä teorian ja käytännön välille. Yhdessä muiden kanssa omaa ajattelua peilaamalla oma käsitys yhteiskunnasta ja sen eri toimijoista ja toiminnoista - samoin kuin myös omista reiteistä ja mahdollisuuksista - laajenee ja moninaistuu.
Tukea omaan urasuunnitteluun
Opinnoista työelämään siirtyminen tuntuu monesti suurelta muutokselta. Usein helpottaakin, kun valmistumisen jälkeistä tulevaisuutta pohtii pieninä paloina silloin tällöin opiskelun eri vaiheissa, vaikkapa ”akateemisen vartin” verran aika ajoin.
- Pohdinnoissa voi kääntyä oman tutkinto-ohjelman opetus tai ohjaushenkilökunnan puoleen ja esimerkiksi hops-ohjaus tarjoaa paikkoja, joissa omia suunnitelmiaan voi pohtia ja punnita suhteessa tulevaisuuden tavoitteisiin.
- Uraohjauskeskustelu on henkilökohtainen ohjauskeskustelu urasuunnittelun teemoista uraohjaajan kanssa. Näitä teemoja voivat olla esimerkiksi harjoittelupaikan hakeminen, valmistumisen lähestyminen, oman osaamisen tunnistaminen, työllistyminen ja työtehtävämahdollisuudet.
- Urasuunnittelun itseopiskelumateriaalista Tuni Moodle-oppimisalustalla löydät kootusti materiaalia, tehtäviä ja aineistolinkkejä itsenäisen pohdinnan tueksi. Itseopiskelumateriaalin teemoina ovat mm. itsetuntemus - tunnista osaamisesi!, uratarinoita ja tietoa työelämästä, urasuunnittelu, työnhaku ja verkostot, haastattelu sekä työelämän juridiset pelisäännöt. Moodle-alustalle kirjautuminen vaatii voimassa olevia Tuni-tunnuksia, mutta itse itseopiskelumateriaali-sisältöihin ei ole erillistä salasanaa.