Opiskelun etiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö
Opiskelun etiikka ja hyvä tieteellinen käytäntö
Hyvä tieteellinen käytäntö ja hyvä opiskelukäytäntö Tampereen yliopistossa perustuvat lainsäädäntöön ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeeseen Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa (HTK-ohje 2023, PDF) sekä Tampereen yliopiston tutkintosääntöön ja opintojen arviointiohjeeseen. Yliopistolla on näihin pohjautuvat eettiset ohjeet sekä menettelyt eettisten ohjeiden rikkomusta epäiltäessä.
Opiskelun eettiset ohjeet
Opiskelijat oppivat hyviä opiskelu- ja tieteellisiä käytäntöjä opintojensa aikana. Opiskelija on vastuussa omasta oppimisestaan ja sallittujen käytäntöjen selvittämisestä. Opiskelijoiden edellytetään tutustuvan yliopiston hyvän tieteellisen ja opiskelukäytännön ohjeisiin ja pyytävän opintojaksosta vastaavalta tai opinnäytetyönohjalta ohjausta epäselvissä tapauksissa. Mitä pidemmälle opiskelija on edennyt opinnoissaan sitä paremmin hänen tulisi tuntea hyvä tieteellinen ja opiskelukäytäntö.
Yliopisto tarjoaa opetuksen ja tutkimuksen parissa työskenteleville koulutusta hyvien tieteellisten käytäntöihin liittyen ja erityisesti opiskelijoiden ohjaamiseen.
Hyvä opiskelukäytäntö tarkoittaa
- ymmärrystä yliopistoyhteisön jäsenyydestä sekä pyrkimystä yhteisön jäsenten tasa-arvoiseen, yhdenvertaiseen ja oikeudenmukaiseen kohteluun,
- vastuun ottamista omista opinnoista,
- toisen tekemän työn kunnioittamista,
- tieteessä sovittujen eettisten periaatteiden ja käytäntöjen noudattamista,
- yhteisten resurssien vastuullista omaan käyttöön varaamista,
- vastuullista toimintaa ryhmässä ja muissa yhteistyön muodoissa,
- annettujen tehtävien suorittamista sovitussa ajassa sekä
- toisten toimintaan vaikuttavista yllättävistä muutoksista kertomista.
Jokaisen yliopistoyhteisön jäsenen on toimittava rehellisesti, oikeudenmukaisesti ja toisten työtä ja sen tuloksia kunnioittaen sekä opintoihin että tutkimukseen liittyvässä toiminnassa. Jokaisen yliopistoyhteisön jäsenen on tutustuttava hyvää tieteellistä käytäntöä ja opiskelukäytäntöä koskeviin ohjeisiin ja noudatettava niitä.
Jokaisen yliopistoyhteisön jäsenen on toimittava rehellisesti, oikeudenmukaisesti ja toisten työtä ja sen tuloksia kunnioittaen sekä opintoihin että tutkimukseen liittyvässä toiminnassa. Jokaisen yliopistoyhteisön jäsenen on tutustuttava hyvää tieteellistä käytäntöä ja opiskelukäytäntöä koskeviin ohjeisiin ja noudatettava niitä. Jokaisen velvollisuus on selvittää, onko hänen aikomansa menettely oikein.
Opettajan velvollisuutena on tukea ja edistää opiskelijoiden opiskelua, oppimista ja asiantuntijaksi kasvamista monipuolisilla, erilaisten oppijoiden edellytyksiä huomioon ottavilla opetusmenetelmillä sekä uuden oppimiseen motivoivalla palautteella. Jokainen opettaja antaa opintoihin sisältyvää neuvontaa ja ohjausta. Opiskelijoita on kohdeltava tasa-arvoisesti, yhdenvertaisesti, kannustavasti ja arvostavasti. Opettajan tulee osallistua oman osaamisensa ja työyhteisönsä kehittämiseen.
Opiskelijan velvollisuutena on noudattaa yliopiston sääntöjä ja ohjeita sekä seurata yliopiston sähköistä tiedotusta. Opiskelijan tulee tutustua opiskelun eettisiin ohjeisiin ja toimia niiden mukaisesti. Opiskelija on vastuussa opiskelussa tarvitsemansa tiedon hankkimisesta. Jos hän ei pysty osallistumaan opetukseen tai myöhästyy opetustilanteesta, hän on velvollinen muita kuormittamatta hankkimaan häneltä puuttuvan tiedon. Hänen tulee suunnitella ajankäyttönsä niin, että hän pysyy sovitussa aikataulussa ja pystyy jättämään ajoissa osaamisen arvioimiseksi annetut tehtävät.
Yliopisto painottaa hyvän opiskelukäytännön ja hyvän tieteellisen käytännön opetusta ja oppimista vilpin ja piittaamattomuuden ennalta ehkäisemiseksi. Opintovilppi on määritelty opiskelun eettisten ohjeiden rikkomusten käsittely -ohjeessa.
Tärkeitä opiskelun etiikkaan ja hyvään tietelliseen käytäntöön liittyviä linkkejä: