Taidekasvatuksen tulevaisuus tekoälyn tukemana
Maksuton täydennyskoulutus musiikin ja kuvataiteen opettajille
Laajuus
7 opOrganisation sub unit
Opetuksessa käytettävät kielet
Koulutusala
Opetusmenetelmät
Järjestävä yksikkö
Opetushallituksen rahoittama täydennyskoulutus 2025–2026 tarjoaa opettajille mahdollisuuden perehtyä taidekasvatuksen kehittämiseen integroimalla musiikin ja kuvataiteen opetusta generatiivisen tekoälyn avulla. Koulutus kehittää osallistujan taitoja hyödyntää personoitua tekoälyä, jotta digitaalinen oppiminen voisi rikastuttaa moniaistisia taidekokemuksia. Koulutuksen järjestävät Tampereen Ammattikorkeakoulu ja Jyväskylän, Helsingin sekä Lapin yliopistot.
KENELLE
Koulutus on tarkoitettu peruskoulun ja lukion musiikin ja kuvataiteen opettajille. Se soveltuu myös luokanopettajille, muille taide- ja taitoaineiden opettajille ja vapaan sivistystyön taiteen opettajille sekä muille taidekasvatuksen parissa työskenteleville. Koulutus on osallistujille maksuton. Koulutuksen VESO-soveltuvuudesta voi sopia työnantajan kanssa.
TAVOITE
Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa tekoälytuettua pedagogiikkaa ja edistää taide- ja taitoaineita integroivaa taidekasvatusta. Koulutuksen jälkeen osaat käyttää tekoälyä opetuksen suunnitelussa ja toteutuksessa.
SISÄLTÖ
Osallistuja perehtyy tekoälyn sovelluksiin musiikin ja kuvataiteen näkökulmasta. Täydennyskoulutus tarjoaa asiantuntijapuheenvuoroja, keskusteluja, oppimateriaaleja ja harjoitustehtäviä.
Koulutuksen teemoja:
- generatiivinen tekoäly
– tekoälyn käyttö taidekasvatuksessa
– taiteidenvälisyys
TOTEUTUS
Täydennyskoulutus sisältää valtakunnallisia seminaareja ja alueellisia työpajoja. Koulutus toteutetaan alueellisina koulutusverkostoina, jossa täydennyskoulutettavat voivat osallistua lähikoulutukseen omilla alueellaan (Etelä-, Keski- ja Pohjois-Suomi). Koulutukseen osallistuminen edellyttää aktiivista osallistumista koulutustapahtumiin, mutta suorituksia tehdään myös tapaamisten välissä verkkoympäristössä. Osallistujat jaetaan ryhmiin, jotka toteuttavat yhteisiä projekteja. Projektien valtakunnallinen raportointi tapahtuu yhteisissä tapaamisissa, jotka järjestetään verkkoympäristössä. Kurssin voi suorittaa myös osallistumalla etäyhteyksin seminaareihin ja ryhmätapaamisiin.
Valtakunnalliset seminaarit:
7.2.2025, Tampereen ammattikorkeakoulu (etäosallistuminen mahdollista)
26.9.2025, webinaari
12.–13.3.2026, Tampereen ammattikorkeakoulu (etäosallistuminen mahdollista)
Alueelliset työpajat: Jyväskylä/Tampere, Helsinki ja Rovaniemi
ILMOITTAUTUMINEN
30.11.2024 mennessä.
HANKERYHMÄ
Helsinki: Lauri Väkevä
Jyväskylä: Mikko Myllykoski
Rovaniemi: Annamari Manninen
Tampere: Matti Ruippo