Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma, verkkototeutus
Kehity tulevaisuuden ohjelmistokehityksen ja tekoälyn asiantuntijaksi
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Järjestämme koulutuksen kokonaan verkossa etäopintoina, mutta et jää opinnoissasi yksin. Opiskeluun sisältyy ryhmätyöskentelyä ja järjestämme verkko-oppitunnit päiväsaikaan, pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin.
Toteutamme tutkinto-ohjelman Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) yhteistyössä, tarjoten opiskelijoille molempien korkeakoulujen vahvuudet.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen painopiste on ohjelmistokehityksessä ja tekoälypalveluissa. Tutkinto koostuu perus- ja ammattiopinnoista (135 op), valinnaisista ammattiopinnoista (15 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op), harjoittelusta (30 op) ja opinnäytetyöstä (15 op), yhteensä 210 opintopisteen laajuudelta.
Verkkomuotoinen opiskelu vaatii aktiivisuutta, itsenäistä työskentelyä ja sitoutumista. Opinnot sisältävät etäluentoja, harjoituksia sekä projektimuotoista työskentelyä pienryhmissä, tarjoten monipuolisen ja käytännönläheisen oppimiskokemuksen.
Opinnot on jaettu kahteen pääkokonaisuuteen:
AI Business
Tämän kokonaisuuden kautta kehityt tekoälypalveluiden suunnittelijaksi ja toteuttajaksi eri toimialoille. Käsiteltäviä aiheita ovat:
- Generatiivinen tekoäly ja koneoppiminen
- Tekoälyn etiikka ja lainsäädäntö
- Tekoälyratkaisujen toteuttaminen ja skaalautuvien palveluiden rakentaminen
- Data-analytiikan hyödyntäminen ja ennakoiva analytiikka
- Ohjelmistorobotiikan käyttö toistuvien tehtävien automatisoinnissa
- Uusimmat teknologiatrendit ja niiden soveltaminen
Ohjelmointiosaaminen
Kokonaisuudessa pääset kehittämään taitojasi eri ohjelmistokehityksen osa-alueilla. Käsiteltäviä aiheita ovat:
- Frontend-kehitys: Käyttöliittymien suunnittelu ja toteutus
- Backend-kehitys: Tietokantaratkaisut ja sovelluslogiikka
- Mobiilikehitys: Natiivien ja alustariippumattomien mobiilisovellusten rakentaminen (Android, iOS)
- Monialustakehitys: Haasteiden ratkaisu ja teknologioiden hyödyntäminen mobiiliohjelmoinnissa
Projektityöskentely ja tiimityö
Opintojen aikana työskentelet toisten opiskelijoiden kanssa tiimeissä, joissa painotetaan:
- Tavoitteellista ja suunnitelmallista yhteistyötä
- Avoimen ja kannustavan ilmapiirin rakentamista
- Vuorovaikutustaitoja ja yhteistyökykyä
Projektiosaamiseen kuuluu:
- Projektien suunnittelu ja hallinta
- Roolien ja tehtävien jakaminen
- Projektinhallintatyökalut, dokumentointi ja laadunhallinta
Opiskelu tukee aktiivisuuden ja itseohjautuvuuden kehittymistä sekä verkostojen muodostumista työelämään.
Työelämäyhteistyö ja uramahdollisuudet
Opintojen aikana osallistut työelämäprojekteihin ja harjoitteluun, joissa opit ratkaisemaan todellisia haasteita. Harjoittelun ja opinnäytetyön kautta voit verkostoitua IT-alan yritysten kanssa ja saada käytännön kokemusta jo opiskeluaikana.
Koulutuksen jälkeen voit työllistyä monipuolisesti erilaisiin suunnittelu-, ohjelmointi-, myynti-, projektipäällikkö- ja asiantuntijatehtäviin ICT-alalla. Tietotekniikkaa hyödynnetään lähes kaikilla toimialoilla, joten voit suunnata osaamistasi moniin eri tehtäviin tietoteknisiin asiantuntijarooleihin. Tutkinto antaa pätevyyden ICT-alan asiantuntijatehtäviin, joissa vaaditaan alempi korkeakoulututkinto.
Mahdollisia tehtävänimikkeitä ovat muun muassa:
- Ohjelmistokehittäjä (Software developer)
- Tekoäly- ja koneoppimisen asiantuntija (AI/ML specialist)
- Fullstack-kehittäjä
- Frontend- ja backend-kehittäjä
- Projektipäällikkö
- Gen AI Developer
Kansainvälistyminen ja jatko-opintomahdollisuudet
Tutkinnon aikana on mahdollista suorittaa osa opinnoista ulkomailla tai hakea kansainvälisiin projekteihin. Koulutus tarjoaa valmiudet myös jatko-opintoihin ylemmän AMK-tutkinnon tai yliopiston maisteriohjelmien kautta.
Opiskelijaksi
Tutustu koulutuksen lisätietoihin, valintaperusteisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa. Myös haku opiskelijaksi tapahtuu Opintopolku.fi-palvelussa.
Miksi tietojenkäsittelyn verkkototeutukseen kannattaa hakea?
Ohjelmistokehitys ja tekoälyratkaisut ideasta toteutukseen
Tietojenkäsittelyn tradenomitutkinnossa opit, miten modernit ohjelmistot ja tekoälyratkaisut suunnitellaan, testataan ja julkaistaan. Ymmärrät tekoälyn ja automaation potentiaalin ja opit rakentamaan innovatiivisia ja skaalautuvia sovelluksia eri toimialoille. Saat lisäksi valmiudet toimia sekä teknisenä asiantuntijana että kehittäjänä, joilla on vahvat ongelmanratkaisu- ja projektinhallintataidot.
Uusinta teknologiaa ja liiketoimintaosaamista hyödyntäen
Opit, miten vaikuttavia ja moderneja ratkaisuja luodaan ohjelmistojen, tekoälyn ja data-analytiikan avulla. Syvennyt erilaisiin teknologioihin, kuten frontend- ja backend-kehitykseen, mobiilisovellusten rakentamiseen ja pilvipalvelupohjaisiin tekoälyratkaisuihin. Opinnoissa käsitellään lisäksi innovatiivista yrittäjyyttä, myyntiä ja markkinointia, jotka ovat tärkeitä taitoja digitaalisissa liiketoimintaympäristöissä.
Asiakaslähtöisesti, kestävästi ja vastuullisesti
Tietojenkäsittelyn tutkinnossa opit luomaan selkeitä ja käyttäjäystävällisiä digipalveluita, joissa korostuvat tietoturvallisuus, tekoälyn vastuullinen käyttö ja kestävän kehityksen periaatteet. Projekti- ja tiimityöskentely opettaa sinua soveltamaan oppejasi käytännön työelämässä, ja hankit valmiudet työskennellä asiantuntijana monialaisissa tiimeissä, joissa yhteistyö ja kommunikaatio ovat keskeisessä roolissa.
Yhteistyössä
Toteutamme tutkinto-ohjelman Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) ja Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) yhteistyössä. Koulutuksen sisältö on kaikille opiskelijoille sama, riippumatta siitä, kumman ammattikorkeakoulun opiskelija olet.
Voit hakea Opintopolussa jompaankumpaan tai molempiin ammattikorkeakouluihin. Huomaathan, että kumpaankin ammattikorkeakouluun hakeminen kasvattaa todennäköisyyttäsi tulla valituksi.
Kaipaatko lisää tietoa?
Lue tarkemmat tiedot tutkinnon sisällöistä, rakenteesta ja valintaperusteista Opintopolusta (linkki yllä ja alla). Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä lehtori Toni Männistöön, toni.mannisto(at)tuni.fi. Hakemiseen liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin.