Hyppää pääsisältöön

Ympäristö-, energia- ja biotekniikan DI-ohjelma

Tampereen yliopisto

Sinulle, joka haluat toimia kestävän kehityksen edistämiseksi

Oletko kiinnostunut ympäristön tilasta, ilmastonmuutoksesta, hiilineutraaliudesta, bio- ja kiertotaloudesta ja energiamurroksesta? Ympäristö,- energia- ja biotekniikan tutkinto-ohjelmassa opit ratkaisemaan kestävän kehityksen haasteita.

Koulutustyyppi

Maisteri

Tutkintonimike

Diplomi-insinööri

Suunniteltu kesto

2 vuotta

Koulutuksen laajuus

120 op

Kaupunki

Tampere

Ratkaisuja ympäristön puolesta

Kaksivuotisessa DI-tutkinnossa opiskellaan ympäristö-, energia- ja biotekniikan prosessien ja järjestelmien suunnittelua ja kehittämistä yhteiskunnan vesi-, jäte-, energia- ja materiaalihuollon tarpeisiin. Ympäristötekniikan opinnoissa voit opiskella esimerkiksi elinkaaritarkastelua tuotekehityksen tueksi, tai biokaasuteknologiaa energian tuottamiseksi ja ravinteiden kierrättämiseksi. Energiatekniikan opinnoissa voit opiskella esimerkiksi biojalostuksen menetelmiä jäte- ja puubiomassan hyödyntämiseksi tai energiajärjestelmien mallinnusta kestävän energiantuotannon takaamiseksi.  Biotekniikan opinnoissa voit opiskella esimerkiksi solujen aineenvaihdunnan muokkausta fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi.
Tampere on useana vuonna valittu Suomen opiskelijaystävällisimmäksi kaupungiksi. Hervannan kampus, jonne tekniikan opetus on keskittynyt, on kompakti ja täynnä teekkarihenkeä. Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelijoiden oma ainejärjestö on Ympäristöteekkarikilta YKI. Killalla on oma tila kampuksella, kiltahuone, jossa voi tavata kavereita ja viettää aikaa yhdessä. Kilta järjestää tapahtumia laidasta laitaan: liikuntaa, leffailtoja, kiltavisoja ja opintotapahtumia, yhteistä juhlintaa unohtamatta.

Suuntautumisvaihtoehdot
 

DI-opinnoissa voit suunnata opintojasi ympäristötekniikkaan, energia- ja biojalostustekniikkaan, synteettiseen biologiaan ja teolliseen biotekniikkaan, kemiaan tai turvallisuustekniikkaan. Suuntautumisen valintaa tukevat osaajaprofiilit, joissa kuvataan vastavalmistuneen mahdollisia työtehtäviä. Suuntautumisvaihtoehtoasi tukemaan voit valita valinnaisen opintokokonaisuuden monien vaihtoehtojen joukosta, esimerkiksi sähkötekniikan, automaatiotekniikan tai kiertotalouden.
Lue tarkemmin vaihtoehdoista koulutuksen lisätiedoista.

Työelämätaidot ja työllisyysnäkymät

Opintojen myötä sinulla on valmiudet prosessien ja järjestelmien suunnitteluun ja kehittämiseen sekä valmiudet tehdä tutkimus- ja kehitystyötä. Sinulla on kykyä itsenäiseen työskentelyyn, ja osaat myös kommunikoida rakentavasti eri alojen asiantuntijoiden kanssa ja ymmärrät eri osapuolten roolit päätöksenteossa. 
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan diplomi-insinöörit työskentelevät tyypillisesti suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystehtävissä. Työnantajia ovat suunnittelu- ja konsulttitoimistot, teollisuusyritykset, kunnat, julkishallinto ja tutkimuslaitokset. Koulutus mahdollistaa monipuolisen uran ja osaamisen jatkuvan kehittämisen. Opintojen jälkeen osaat soveltaa osaamistasi asiantuntijatehtävissä, ja sinulla on myös valmiudet tutkijanuralle.

Sisältö

DI-tutkinnossa yhteiset opinnot täydentävät alemman tutkinnon osaamistasi. Tutkinnon syventymiskohteen opinnot antavat sinulle laajan ja syvällisen ymmärryksen valitusta alasta, ja vapaasti valittavilla opinnoilla voit joko terävöittää osaamisalasi kärkeä tai suunnata tutkintoasi. Diplomityössä osoitat ja kehität syventymiskohteesi tuntemusta ja luot itse uutta tietoa. Vapaasti valittaviin opintoihin sijoitettavilla täydentävillä opinnoilla syvennetään tarvittaessa aiemman tutkintosi matemaattis-luonnontieteellistä pohjaa.
Opiskelumenetelmät sisältävät luentojen ja laskuharjoitusten lisäksi suunnitteluharjoituksia, käytännönläheisiä laboratoriotöitä ja harjoitustöitä. Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opinnoissa kehität työelämätaitoja jo opintojen aikana.

Tavoitteet  

Diplomi-insinöörin tutkinnon tavoitteena on että osaat: 

  • suunnitella ja mitoittaa ympäristö- ja energiatekniikan prosesseja ja prosessikokonaisuuksia sekä arvioida niiden säätöä ja käytettävyyttä
  • soveltaa teknis-luonnontieteellistä osaamistaan oman syventymisalansa kehittämiseen 
  • luoda raportteja ja esityksiä kriittisesti analysoimansa tiedon pohjalta 
  • arvioida ympäristö- ja energiatekniikan mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämisessä yhdyskunnissa ja teollisuudessa
  • käyttää kieli-, viestintä- ja yhteistyötaitojaan työelämässä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa
  • suoriutua työtehtävistä monialaisessa ja kansainvälisessä työympäristössä
  • soveltaa alan tietämystään kestävyyshaasteisiin ja edistää systeemisiä, kokonaisvaltaisia ratkaisuja
  • analysoida ja hallita prosessien sekä yritystoiminnan ympäristöriskejä

Opintojen rakenne  

Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.

Opinnäytetyö
 

Diplomityö on diplomi-insinöörin tutkintoon kuuluva, opintojen loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö, jonka laajuus on 30 opintopistettä. Opiskelija osoittaa työllään hallitsevansa syventymiskohteensa sekä sen alaan liittyvät kokonaisuudet ja työtavat sekä pystyy viestimään ja työskentelemään itsenäisesti. Työn suosituskesto on puoli vuotta täyspäiväistä työskentelyä.

 

Suuntautumisvaihtoehdot

DI-opinnoissa voit suunnata opintojasi ympäristötekniikkaan, energia- ja biojalostustekniikkaan, synteettiseen biologiaan ja teolliseen biotekniikkaan, kemiaan tai turvallisuustekniikkaan. Suuntautumisen valintaa tukevat osaajaprofiilit, joissa kuvataan vastavalmistuneen mahdollisia työtehtäviä. Suuntautumisvaihtoehtoasi tukemaan voit valita valinnaisen opintokokonaisuuden monien vaihtoehtojen joukosta, esimerkiksi uusiutuvat energiamuodot, automaatiotekniikan tai ympäristöpolitiikan.

Ympäristötekniikka

Ympäristötekniikan syventymiskohde antaa monipuoliset valmiudet erilaisiin teollisuuden ja yhdyskuntien suunnittelu-, käyttö- ja tutkimustehtäviin. Voit painottaa opintojasi esimerkiksi vedenhankinnan ja jätevesien käsittelyn, teollisuuden ympäristönsuojelun tai pilaantuneen ympäristön kunnostamisen tehtäviin. Tampereen yliopiston tarjoamat monipuoliset vapaasti valittavat opintokokonaisuudet tukevat omaa kiinnostustasi. 

Energia- ja prosessitekniikka  

Energia- ja prosessitekniikan opetus koostuu energianjärjestelmien perusteista sekä niiden nykyisistä ja tulevista käytännön sovelluksista. Syventymistä voidaan painottaa erilaisin kurssivalinnoin esimerkiksi prosessitekniikan, biojalostuksen tai perinteisen voimalaitostekniikan alueille. Lisäksi tarkastellaan minkälainen rooli ja vaikutus uusiutuvalla energialla on erilaisissa energiasysteemeissä. Koulutus antaa vahvan osaamispohjan energia- ja prosessijärjestelmien suunnitteluun sekä tekniseen ja taloudelliseen analysointiin. Mallinnustyökalujen soveltaminen korostuu opinnoissa. Biojalostus tässä kokonaisuudessa painottuu energiatuotteisiin (sähkö, lämpö ja energiakantajat kuten vety, metaani, metanoli) sekä kemikaaleihin (elintarvikkeiden ja muovien raaka-aineet). Kestävät energiatuotannon muodot ovat opetuksen ja tutkimuksen keskeinen painopiste.
 

Teollinen biotekniikka ja synteettinen biologia

Syventävien opintojen teema on biotekniset ratkaisut, joilla vastata tulevaisuuden globaaleihin haasteisiin. Keskeinen ratkaisutapa on uusien biologisten systeemien kehittäminen: DNA-tasolta lähtien soluja optimoidaan ja uudelleenohjelmoidaan uusimpien synteettisen biologian menetelmien avulla. Voit erikoistua kehittämään synteettisellä biologialla solutason ratkaisuja tai niiden soveltamiseen teollisessa biotekniikassa, jossa kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla voidaan valmistaa erilaisia tuotteita. Valmistumisesi jälkeen sinulla on valmiudet biotekniikan asiantuntijatehtäviin tai synteettisen biologian tutkijan uralle.  

Kemia

Kemian syventävissä opinnoissa painotetaan kokeellisen kemian ja aineen rakenteen ja ominaisuuksien tuntemista sekä teollisten prosessien kemiallisen taustan ymmärtämistä. Sinulla on myös mahdollisuus keskittyä syvälliseen kemialliseen analytiikkaan tai uusien materiaalien valmistukseen. Kemian sovellusalue on laaja. Valmistumisesi jälkeen voit työskennellä esimerkiksi vihreiden luonnonvaroja säästävien synteesiprosessien parissa, selvittää aurinkokennojen rakenteita tai keskittyä syvälliseen aineen rakenteen ja vuorovaikutusten ymmärtämiseen.  

Turvallisuustekniikka

Turvallisuustekniikan avulla estetään ihmisiin, ympäristöön ja omaisuuteen kohdistuvia suuronnettomuuksia ja hallitaan uuden teknologian riskejä. Opinnoissa yhdistyvät turvallisuuden ja riskien analysointi, turvallisuustekniikan kehittäminen sekä turvallisuuden johtaminen. Opetuksessa yhdistetään tieteen uusin tutkimustieto ja työelämän käytännön ongelmien ratkaiseminen.
Tampereen yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, jossa turvallisuustekniikkaa ja siihen liittyvää johtamista voi opiskella syventymiskohteena. Ainutlaatuisen ja monipuolisen opetuksen ansiosta valmistuneet sijoittuvat hyvin työelämän erilaisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin.
Turvallisuuden ammattilaisena sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen.  

Työelämätaidot ja työllisyysnäkymät

Opintojen myötä ymmärrät kiertotalouden laajoja kokonaisuuksia ja tunnistat niiden kehittämiskohteita. Sinulla on valmiudet prosessien ja järjestelmien suunnitteluun ja kehittämiseen sekä valmiudet tehdä tutkimus- ja kehitystyötä. Sinulla on kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja yhteistyötaitoja. Osaat myös esittää sujuvasti sekä kirjallisesti että suullisesti.
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan diplomi-insinöörit työskentelevät tyypillisesti suunnittelu-, tutkimus- ja kehitystehtävissä. Työnantajia ovat suunnittelu- ja konsulttitoimistot, teollisuusyritykset, kunnat, julkishallinto ja tutkimuslaitokset. Koulutus mahdollistaa monipuolisen uran ja osaamisen jatkuvan kehittämisen.

Opetus ja tutkimus

Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opettajat päivittävät kuulumisia Instagram-tililleen. Voit tutustua opettajiin, kursseihin tai esimerkiksi jatko-opiskelijoiden tai tutkijoiden projekteihin tilin kautta. Tutkimusaiheista voit lukea lisää myös tutkimusryhmän esittelysivulla.

Tutustu ympäristöteekkarikiltaan eli ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelijoiden ainejärjestöön

Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelijoiden oma ainejärjestö on Ympäristöteekkarikilta YKI. Killalla on omat tilat kampuksella, kiltahuone, jossa voi tavata kavereita ja viettää aikaa yhdessä. Kilta järjestää tapahtumia laidasta laitaan: liikuntaa, leffailtoja, kiltavisoja ja opintoasioita, yhteistä juhlintaa unohtamatta.