Sosiaalityön väitöskirjatutkimus
Tausta
Sosiaalityön väitöstutkimuksessa tarkastellaan sijaishuollon laadun ja epäkohtien määrittymisen ja arvioinnin käytäntöjä lastensuojelulaitoksissa laillisuusvalvojien ja laitoksissa työskentelevien ammattilaisten näkökulmista.
Kansainvälisessä tutkimuksessa on tunnistettu, että yksi keskeisimmistä rikkomuksista lapsen oikeuksia vastaan lastensuojelussa ovat erilaiset epäasialliset, laittomat ja muilla tavoin haitalliset käytännöt lastensuojelulaitoksissa. Tämän seurauksena on kehitetty erilaisia valvontakäytäntöjä, joiden tarkoitus on parantaa käytäntöjen yhdenmukaisuutta lainsäädännön kanssa. Yksi näistä valvontakeinoista on lastensuojelulaitoksiin tehdyt tarkastukset, joilla pyritään tunnistamaan ja reagoimaan erilaisiin sijaishuollon puutteisiin.
Samanaikaisesti lastensuojelulaitoksissa työskentelevät ammattilaiset toteuttavat haastavaa julkisen huoltajan tehtäväänsä ja pyrkivät yhteensovittamaan julkisen järjestelmän ja henkilökohtaisen elämän realiteetteja laitosten arkisissa käytännöissä ja kohtaamisissa. Tämä tarkoittaa lainsäädännön noudattamisen lisäksi esimerkiksi organisaatioiden ohjeistusten, ammatillisten periaatteiden sekä sijoitettujen lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa toiveiden ja mielipiteiden huomiointia.
Lainsäädännön ja arkisen sijaishuollon käytännön välillä on siis tunnistettu olevan jännitteitä, jotka paikantuvat muun muassa tavanomaisten kasvatuskeinojen ja lastensuojelulain mukaisen rajoittamisen väliseen epäselvyyteen. Erityisesti lapsen oikeuksia korostavan ajattelun vahvistuminen on haastanut tarkastelemaan laatua ja epäkohtia lastensuojelussa, ja onkin tärkeää tutkia sitä, miten tätä normistoa tulkitaan osana lastensuojelun käytäntöjä.
Tavoite ja tehtävät
Tutkimuksen tavoitteena on tarkastella oikeussääntelyn ja arjen käytännön rajapintaa lastensuojelulaitoksissa. Tutkimuksessa kysytään 1) millaisia haasteita tunnistetaan lainsäädännön soveltamiseen lastensuojelulaitoksissa?, 2) miten "laatua" ja "epäkohtia" määritellään "laillisen" ja "käytännöllisen" rajalla, ja 3) millaiseksi lastensuojelun institutionaalinen tehtävä ja paikka määrittyy laitoshoitoa arvioivissa yhteiskunnallisissa käytännöissä, kuten laillisuusvalvonnassa ja ammatillisessa käytännössä?
Tutkimuksen aineisto koostuu eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa, aluehallintovirastoissa työskentelevien tarkastajien yksilöhaastatteluista, lastensuojelulaitoksissa työskentelevien ammattilaisten ryhmähaastatteluista sekä tarkastajien ja ammattilaisten työssään tuottamasta kirjallisesta materiaalista, kuten tarkastuspöytäkirjoista, omavalvontasuunnitelmista sekä hyvää kohtelua koskevista suunnitelmista.
Vaikuttavuus
Tutkimuksen teoreettinen ja metodologinen kontribuutio liittyy lastensuojelun institutionaalisen tehtävän ja laadun teoretisointiin ja käsitteelliseen tarkentamiseen sekä sosiolegaalisen tutkimuksen kehittämiseen osana sosiaalityön tutkimuskeskusteluja. Tutkimuksen yhteiskunnallisen ja käytännöllisen vaikuttavuuden näkökulmista lastensuojelun tehtävän, arjen ja sitä määrittävien normien yhteensovittamisen haasteiden tunnistaminen ja analysointi mahdollistaa parhaimmillaan lainsäädännön, valvontakäytäntöjen ja lastensuojelun ammatillisen toiminnan kehittämisen siten, että lasten hyvinvointia pystyttäisiin tukemaan entistä paremmin lastensuojelussa.
Rahoituslähde
Kunnallisalan kehittämissäätiö, Olvi-säätiö