Sosiaalityö
Sosiaalityö oppialana
Sosiaalityö on ihmisten hyvinvoinnin kysymyksiä, sosiaalisia ongelmatilanteita ja niihin liittyviä muutosprosesseja yksilöllisellä, yhteisöllisellä, yhteiskunnallisella ja globaalilla tasoilla tarkasteleva yhteiskuntatieteellinen oppiaine. Sen eettinen perusta on ihmisarvon jakamattomuudessa, kunnioittamisessa ja ihmisoikeuksissa. Sosiaalityön ydintä ovat haavoittavissa tilanteissa elävien ihmisten kanssa työskentely ja näiden tilanteiden muuttaminen. Tampereen yliopiston sosiaalityön oppiaineella on pitkät perinteet erityisesti perheiden ja lasten kompleksisten tilanteiden, marginaaleissa elävien aikuisten elämän ja päihdeongelmien sekä näihin liittyvien palvelujärjestelmien tutkimisessa (ks. tarkemmin tutkimussivusto).
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma on Suomen vanhin ja kansallisesti merkittävä sosiaalityön koulutus- ja tutkimusyksikkö. Tutkinto-ohjelma tuottaa tutkimusperustaisen osaamisen sosiaalityön asiakastyöhön, hallinto-, kehittämis-, tutkimus- ja opetustehtäviin sekä muihin yhteiskuntatieteellistä peruskoulutusta edellyttäviin tehtäviin. Suomessa sosiaalityön ammattilaiset toimivat paljolti julkisella sektorilla sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä sekä monialaisissa ja -tieteisissä verkostoissa lasten, nuorten, perheiden, aikuisten ja vanhusten parissa. Palvelujärjestelmien muutokset, globalisaatio ja ympäristöuhat moninaisine seurauksineen tarjoavat sosiaalityölle jatkuvasti uudenlaisia haasteita, vastuita ja mahdollisuuksia, joihin tarttumiseen yliopistokoulutus antaa monipuolisuudessaan ja tutkimuspohjaisuudessaan hyvät välineet. Sosiaalityöstä valmistuneiden maistereiden työllisyystilanne on valtakunnallisesti erinomainen. Tutkinto-ohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto antaa lainsäädännön mukaisen pätevyyden sosiaalityöntekijän tehtäviin. Maisteritutkinnon jälkeen sosiaalityössä voi suorittaa erikoissosiaalityöntekijän opinnot ja tohtorin tutkinnon.
Sosiaalityön tutkimus
Tampereen yliopistossa tehtävä sosiaalityön tutkimus on luonteeltaan perustutkimuksellista, soveltavaa, arvioivaa ja kehittävää. Tutkimuksessa yhdistyy luovalla tavalla vahva käsiteteoreettisuus, ymmärtävä ja nykyisyyttä selittävä ote sekä yhteiskuntakriittinen ja emansipatorinen pohjavire. Pääpaino on laadullisessa tutkimuksessa ja sen metodologisessa kehittämisessä, mutta myös kvantitatiivisella tutkimuksella ja sen edistämisellä on tärkeä paikkansa. Tutkimukselle on lisäksi ominaista tieteidenvälisyys. Leikkauspintoja on muiden sosiaalitieteiden lisäksi kasvatustieteisiin, terveystieteisiin, psykologiaan ja hallintotieteisiin.
Kaikkea sosiaalityössä tehtävää tutkimusta lävistävät ja yhdistävät haavoittuvuuden, palvelujärjestelmän ja kohtaamisen kehykset. Haavoittuvuudella ymmärretään ihmisten ja ihmisryhmien vaikeisiin elämäntilanteisiin liittyvää resurssien puuttetta ja sosiaalista turvattomuutta. Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä on keskeinen konteksti sosiaalityön professiolle ja järjestelmän kyky tukea ja auttaa turvattomissa elämäntilanteissa on ensiarvoisen tärkeää haavoittuvuuden torjunnan ja eriarvoistumisen vastaista työtä. Sosiaalityö realisoituu asiakkaiden ja heidän läheistensä, yhteistyökumppaneiden ja päättäjien keskinäisissä kohtaamisissa, mikä on myös keskeinen tutkimustyön alue. Tutkimme haavoittuvuuden, palvelujärjestelmän ja kohtaamisen kysymyksiä pitkittäisesti, lapsuuden, aikuisuuden ja vanhuuden elämänvaiheisiin liittyvinä ilmiöinä.
Sosiaalityön opetus
Esittelyvideo
Sosiaalityössä annetaan opetusta kandidaatti- ja maisteritasolla Tampereella ja Porissa. Avoimen yliopiston opetusta tarjotaan perus- ja aineopinnoissa Porissa, Seinäjoella ja Tampereella.
Sosiaalityön erikoistumiskoulutusta toteutetaan valtakunnallisessa Sosnet-yhteistyössä lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityön, kuntouttavan sosiaalityön, rakenteellisen sosiaalityön ja hyvinvointipalveluiden aloilla.
Sosiaalityö on mukana yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelmassa, jossa voi suorittaa tohtorintutkinnon sosiaalityö pääaineena.
- tutkinto-ohjelmavastaava: Aino Ritala-Koskinen
- Porin sosiaalityön koulutus: Riikka Korkiamäki
- koulutusasiantuntija: Hanna Carroll
- avoin yliopisto: Ulla Lassila
- erikoistumiskoulutus: Tuija Eronen, Tuuli Lamponen, Kirsi Juhila, Johanna Ranta
- tohtoriohjelma: Riikka Korkiamäki
Sosiaalityön opiskelun kannalta hyödyllisiä linkkejä
Tule opiskelemaan sosiaalityötä! Valintaperusteet vuodelle 2024:
- Sosiaalityön koulutus (kandidaatti + maisteri)
- Sosiaalityön maisteriohjelma
- Sosiaalityön koulutus Porissa (kandidaatti+maisteri, maisteriohjelma)
Opintojen aloitus ja suunnittelu
Opinnot syksyllä 2024 aloittavat: tutustuthan sosiaalityön orientaatiosivuihin, Tampere ja Pori.
Opettajatuurointi sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa, Tampere
- Opinto-opas: Sosiaalityön tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma
- Opetustarjonta: Sosiaalityön kandidaattiohjelman ja maisteriopintojen opetuksen tiedot lukuvuonna 2024-2025 löytyvät opetussuunnitelman yhteydestä
- Ohjeelliset suositukset opintojen ajoittamisesta
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
- Muualla suoritettujen opintojen hyväksilukeminen (ks. sivun alalaidassa ”Yhteiskuntatieteiden tiedekunta” ja sen alta löytyvät sosiaalityön tiedot)
- Ohjaustahot opintopalveluissa
Opintojen suorittaminen ja opiskelukäytännöt
- Käytännön opetus ja harjoittelu sosiaalityön tutkinto-ohjelmassa
- Kirjallisten töiden ohjeet
- Kandiopas (ks. sivun alalaidassa ”Yhteiskuntatieteiden tiedekunta” ja sen alta löytyvät sosiaalityön tiedot)
- Graduopas (ks. sivun alalaidassa ”Yhteiskuntatieteiden tiedekunta” ja sen alta löytyvät sosiaalityön tiedot)
- Kokonaismerkintöjen hakeminen
- Siirtymäsäännöt
- Vanhan opiskelijan eli ennen 2020-21 aloittaneiden Sisun HOPS-ohje (ks. sivun alalaidassa ”Yhteiskuntatieteiden tiedekunta” ja sen alta löytyvät sosiaalityön tiedot)
Valmistuminen
Avoin yliopisto-opiskelu
Sosiaalityön tarjonta avoimessa yliopistossa (ks. sosiaalityö Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan opetuksen alta)
Sosiaalityön opetuksen ja tutkimuksen kumppanuudet
Sosiaalityö -oppiaineessa tehdään laajasti opetukseen ja tutkimukseen liittyvää yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Kumppaneinamme on julkisia sosiaalihuollon toimijoita kunnallisella, maakunnallisella ja valtakunnallisella tasolla samoin kuin järjestöjä ja alan yksityisiä toimijoita. Tutkimusyhteistyöverkostomme ovat laajat.
Paikallisesti tärkeä yhteistyökumppanimme on sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos, jonka kautta olemme mukana monissa maakunnallisissa kehittämishankkeissa. Toinen tärkeä yhteistyörakenteemme on opetus- ja tutkimusklinikat, joiden puitteissa teemme yhteistyötä Tampereen kaupungin, Tampereen yliopistollisen sairaalan sekä Porin, Seinäjoen ja Hämeenlinnan kaupunkien kanssa. Tampereella kehitteillä olevassa Kaupin yliopistollisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa opetus- ja tutkimusklinikkatoiminta tulee saamaan uudenlaisen fyysisen toimintaympäristön, jossa yhteistyötä käytännön, tutkimuksen ja opetuksen kesken on tarkoitus entisestään kehittää.
Tampeeen yliopiston sisällä teemme yhteistyötä erityisesti Hyvinvointitieteiden yksikön oppiaineiden (psykologia ja logopedia) ja koko Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tasolla. Sosiaali- ja terveysalaan kiinnittyvää opetus- ja tutkimusyhteistyötä teemme myös monialaisesti yliopiston muiden tiedekuntien sekä Tampereen ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalojen koulutusta tarjoavien osaamisyksiköiden kanssa. Olemme edustettuina myös Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimusyksikkö PERLAssa.
Valtakunnallisesti kaikki sosiaalityön koulutusta antavat kuusi yliopistoa tekevät yhteistyötä Sosnet-verkostossa. Sosnet- yhteistyössä tarjotaan opetusta niin perustutkintokoulutuksessa, erikoistumiskoulutuksessa kuin tohtorikoulutuksessa, tehdään edunvalvontaa ja edistetään sosiaalityön tutkimusta.
Keskeisiä tutkijaverkostoja, joissa sosiaalityön tutkijoita on mukana ovat esimerkiksi Sosiaalityön tutkimuksen seura, Sosiaalipoliittinen yhdistys ja Lapsuudentutkimuksen seura. Kansainvälisiä verkostoja puolestaan ovat esimerkiksi The Nordic-Baltic Doctoral Network in Social Work, The Nordic Association of Schools of Social Work (NASSW), Nordisk Sosialhøgskolekomité (NSHK), European Social Work Research Association (ESWRA). Kansainvälisyyttä tukee myös Globaali sosiaalityö ry.
Valmistuneet sosiaalityöntekijät ovat tärkeä osa kumppanuusverkostoamme. Yhteistyö heidän kanssaan jatkuu alumnitoiminnassa, erikoistumiskoulutuksissa, jatko-opinnoissa tai yhteisissä kehittämishankkeissa.
Koulutuksen ja oppimisen palvelut
Opetus- ja tutkimushenkilökunta
Tampere
Pori
Sosiaalityön dosentit
Clarke, Kris, sosiaalityö
Heino, Tarja, sosiaalityö, erit. lastensuojelu
Heinonen, Tuula, sosiaalityö
Jokinen, Arja, sosiaalityö
Kataja, Kati, sosiaalityö
Kröger, Teppo, sosiaalityö
Kuronen, Marjo, sosiaalityö
Lehto, Juhani, sosiaalityö
Murto, Lasse, sosiaalipolitiikka, erit. sosiaalihuolto
Mäntysaari, Mikko, sosiaalityö
Stamm, Ingo, sosiaalityö
Stepney, Paul, sosiaalityö
Tourunen, Jouni, sosiaalityö
Urponen, Kyösti, sosiaalipolitiikka