Hyppää pääsisältöön

Resilientti yhteiskunta -teema-alue

Kehitämme pitkäjänteisesti ja monialaisesti resilienttiä yhteiskuntaa yhteistyössä sote-alan työelämän kanssa. Resilienssiä korostava lähestymistapa terveys- ja sosiaalihuollossa edistää kestävyyttä ja vahvistaa yhteiskunnan toimivuutta vaihtelevissa olosuhteissa.

Millainen on resilientti yhteiskunta?

Resilientti yhteiskunta pystyy vastaamaan muuttuviin olosuhteisiin nopeasti ja tehokkaasti, suojaamaan heikoimpia jäseniään ja takaamaan palveluiden jatkuvuuden. Resilienssi ulottuu yksilöiden terveyden edistämisestä koko terveys- ja sosiaalihuollon järjestelmään, kansanterveyden infrastruktuuriin sekä yhteisön valmiuksiin kestää, sopeutua ja toipua kriiseistä. 

TAMK on suuri sosiaali- ja terveysalan kouluttaja, joten meidän on mahdollista tunnistaa ja reagoida yhteiskunnassa tapahtuviin muutoksiin ketterästi.

TKIO-toiminnan painopistealueet

  • Kansansairauksien ennaltaehkäisy ja hoitotyö: Panostamme keskeisten Suomessa esiintyvien somaattisten ja psyykkisten kansansairauksien ennaltaehkäisyyn sekä hoidon ja osaamisen menetelmien kehittämiseen.
     
  • Perheiden hyvinvointi: Vahvistamme kokonaisvaltaisesti eri elämänvaiheissa olevien perheiden hyvinvointia ja osallisuutta. Ymmärrämme perheen laajasti, käsittäen lapset, nuoret, työikäiset ja ikääntyneet.
      
  • Resilientin yhteiskunnan eettisyys: Kehitämme eettistä osaamista ja tunnistamme eettisiä kysymyksiä. Samalla edistämme yhteiskunnallista yhdenvertaisuutta.
     
  • Työhyvinvointi: Edistämme fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia työssä sekä työhyvinvointia tukevaa johtamista ja työnohjausta.
     
  • Yksilöiden kokonaisvaltainen hyvinvointi ja osallisuus kestävässä yhteiskunnassa: Huomioimme ihmisen elämänlaatuun ja hyvinvointiin liittyvät teemat, jotta kaikilla olisi mahdollisuus osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan, vaikuttaa omaan elämäänsä ja toimia aktiivisesti yhteiskunnan jäsenenä. Nämä tekijät tukevat yhteisöjen menestystä ja kestävää kehitystä.
     
  • Yksilöllistetty terveys ja terveyden edistäminen: Kiinnostuksen kohteenamme on yksilöllinen terveyden edistäminen laajasti esim. genomitieto, tekoäly ja data. Lisäksi olemme kiinnostuneita yksilöllisen terveyden edistämisen eettisyyteen liittyvistä kysymyksistä.  

Soveltavan tutkimuksen ympäristöt

Sote Virtual Lab

Sote Virtual Lab tarjoaa mahdollisuuksia tutkia, kehittää ja testata useiden eri teknologiayritysten ratkaisujen kautta. Labia voi hyödyntää muun muassa palvelumuotoiluun, sote-alan teknologioiden testaamiseen ja erilaisiin kokeiluihin.

Sote Virtual Labin kotisivut


Taitokeskus

Taitokeskus on Tampereen korkeakouluyhteisön ja Pirhan yhteinen koulutuskeskus, jossa alan opiskelijat ja ammattilaiset voivat harjoitella käytännän taitoja. Todellisuutta vastaavissa simulaatiotiloissa jäljitellään vuodeosaston, ensiavun, teho-osaston, leikkaussalin tai synnytyssalin oikeaa toimintaa.

Taitokeskuksen kotisivut

Kärkihankkeet

GenoNurse (2022–2025)

Hankkeen päätavoitteena on luoda genomitiedon koulutus- ja osaamismalli hoitotyön koulutukseen. Genomitiedon koulutus tukee korkealaatuista hoitotyötä tällä uudella ja herkällä alueella.

SexEd (2022–2024)

Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa nuorten kykyä arvioida, vahvistaa ja suojella omaa seksuaali- ja lisääntymisterveyttään oikean tiedon pohjalta Etelä-Afrikassa ja Suomessa.

Kestävä aivoterveys (2020–2023)

Hankkeen tavoitteena oli perehtyä aivokuormitukseen työelämässä ja kehittää toimintatapoja ja työvälineitä työntekijöiden aivoterveyden ja työhyvinvoinnin sekä organisaatioiden tuloksellisuuden edistämiseksi.

SmartNurse (2020–2023)

Hanke kehitti mallin digitaalisten ja aktiivisten menetelmien käytöstä hoitotyön opetuksessa Meksikossa ja El Salvadorissa.

4Steps (2019–2023)

4Steps for Healthy Babies, Healthy Families, Healthy Nations -hanke kehitti kätilöntyötä Vietnamissa ja Kambodzassa. Hankkeen tuloksena syntyi mm. simulaatioympäristöjä ja materiaaleja paikallisilla kielillä.

DigiCare (2019–2023)

Hankkeessa syntyi malli tukemaan hoitotyön koulutuksen kehittämistä, ei-tarttuvia sairauksia sairastavien potilaiden omahoidon ohjausta ja digitaalista ohjausta Bangladeshissa ja Vietnamissa.

Vaikuttavuutta hankkeissa

Julkaisut

Kestävän kehityksen tavoitteet

Edistämme erityisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:

  • Tavoite 1: Poistaa köyhyys sen kaikissa muodoissa kaikkialta.
  • Tavoite 3: Taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaiken ikäisille.
  • Tavoite 4: Taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus sekä elinikäiset oppimismahdollisuudet.
  • Tavoite 5: Saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia.
  • Tavoite 10: Vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä.
  • Tavoite 17: Tukea vahvemmin kestävän kehityksen toimeenpanoa ja globaalia kumppanuutta.

Yhteystiedot