Tuotantotalouden teema-alue
Tavoitteet
Tuotantotalouden teema-alueen tavoitteena on kehittää teollisuustuotannon ja rakentamisen tuotteita, prosesseja, järjestelmiä, liiketoimintaa ja johtamista siten, että tekniset, taloudelliset, ekologiset ja sosiaaliset näkökulmat otetaan tasapainoisesti huomioon.
Keskitymme erityisesti tuotannollisen toiminnan toimitusketjun, logistiikan, laskentatoimen, markkinoinnin, laadun, riskien, teknologian sekä henkilöstön hallinnan kehittämiseen. Tuotannon prosessit käsittävät suunnittelun, ohjauksen ja optimoinnin sekä jatkuvan parantamisen arvonluonnissa.
Vastuullinen tuoteprojekti on kustannus- ja resurssitehokas, ja sitä hallitaan ammattimaisesti. Tuotteiden elinkaari huomioidaan tuotteen suunnittelussa, valmistuksessa, käytössä ja hävityksessä.
TKI-toiminnan painopistealueet
- Kestävä valmistava teollisuus: Edistämme Teollisuus 4.0:n mukaisia digitaalisen suunnittelun ja valmistuksen teknologioita, kuten automaatiota, robotiikkaa ja 3D-tulostusta. Toimintamme on osa kansallista SIX-aloitetta.
- Kestävä rakentaminen: Tutkimme rakennetun ympäristön kiertotalousliiketoimintaa, vähähiilisten rakennusmateriaalien käyttöä rakennetussa ympäristössä sekä talotekniikan energiatehokkuutta ja siirtymistä uusiutuvien energiamuotojen käyttöön rakennuksissa.
Soveltavan tutkimuksen ympäristöt
FieldLab
FieldLab on digitaalisen ja kestävän suunnittelun sekä valmistuksen TKIO-ympäristö ja kokeilualusta, jossa tutkitaan ja pilotoidaan nykyaikaisia suunnittelu- ja valmistusmenetelmiä. Se vastaa tuotannon kaksoissiirtymän käytännön kysymyksiin ja sisältää Teollisuus 4.0 kyvykkyydet sekä valmistavan teollisuuden laitekantaa kytkettynä niin, että datan keräys, analysointi ja visualisointi mahdollistuvat.
Rakennuslaboratorio
Rakennuslaboratoriossa tehdään esimerkiksi betonitekniikan, mittaustekniikan ja 3D-skannauksen sekä talotekniikan ja taloautomaation tutkimusta.
Kärkihankkeet
KIRA CIRCULARIS (2024–2026)
Hankkeessa kuusi suomalaista ammattikorkeakoulua avaa tutkimus- ja laboratorioympäristönsä pk-yritysten kiertotalouden edistämiseksi. Hankkeessa luodaan uudenlainen ekosysteemi, joka tukee rakennusalan yritysten kiertotaloutta. Yhteistyön päätavoitteena on tuoda markkinoille uusia tuotteita, palveluita ja innovaatioita rakennetun ympäristön alueelle. Hanke on osa KIRA-kasvuohjelmaa.
Kiertotaloussuunnittelu osaksi korjausrakennushankkeita (2023–2025)
Hankkeessa kehitetään kiertotalouden menettelytapoja perusparannusprojektien suunnitteluprosessiin. Tällä hetkellä on olemassa erilaisia tutkimusprojekteja siitä, mitkä rakennusosat voidaan purkaa ja kierrättää, mutta tiedossa on kiertotalousratkaisujen taloudellisuuteen liittyvä aukko. Tämä kehityshanke edistää toimivien markkinoiden syntymistä korjausrakentamisen kiertotalouspalveluille.
SIE - Kestävän teollisen liiketoiminnan ekosysteemi (2021–2022)
Projektissa tutkimusorganisaatiot tukevat suomalaisen teollisuuden käynnissä olevaa digitaalista murrosta taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävään teollisuuden suuntaan yhdistämällä kiertotalouden, robotiikan, teollisuusteknologian, energiantuotannon, innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen ja tekoälyn tutkimuskärjet. TAMK vastaa projektissa Teollisuus 4.0:n pilottilinjasta ja biokomposiittimateriaalien 3D-tulostuksesta robotilla.
Vaikuttavuutta hankkeissamme
Kestävän kehityksen tavoitteet
Edistämme erityisesti seuraavia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita:
- Tavoite 8: Edistää kaikkia koskevaa kestävää talouskasvua, täyttä ja tuottavaa työllisyyttä sekä säällisiä työpaikkoja.
- Tavoite 9: Rakentaa kestävää infrastruktuuria sekä edistää kestävää teollisuutta ja innovaatioita.
- Tavoite 11: Taata turvalliset ja kestävät kaupungit sekä asuinyhdyskunnat.
- Tavoite 12: Varmistaa kulutus- ja tuotantotapojen kestävyys.
- Tavoite 13: Toimia kiireellisesti ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan.
- Tavoite 17: Tukea vahvemmin kestävän kehityksen toimeenpanoa ja globaalia kumppanuutta.
Julkaisut
Lähde kumppaniksemme
Kehitetään yhdessä teollisuuden ja rakennetun ympäristön kestäviä ja lisäarvoa luovia innovaatioita, toimintamalleja ja ratkaisuja. Ota yhteyttä!