"Yhteistyömalli kehittyneiden mikroskopiapalveluiden hyödyntämiseen biolääketieteessä” on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke, jonka tarkoituksena on laajentaa yhteistyötä Pirkanmaan alueen yritysten ja Tampereen yliopiston valomikroskopian kuvantamispalveluiden välillä.
Tausta
Tampereen yliopistolla tehdään kansainvälisen tason biolääketieteen, biotekniikan, lääketieteen ja terveysteknologian tutkimusta. Tässä keskeisessä roolissa on Kaupin kampuksella sijaitseva Tampere Imaging Facility - valomikroskopiakeskus (TIF), joka tarjoaa huippuluokan kuvantamisratkaisuja bio- ja lääketieteen sekä materiaalitieteiden tutkijoille. Tällä hetkellä infrastruktuuria käytetään lähes yksinomaan akateemisiin tarkoituksiin.
Valomikroskopia on tärkeä työkalu lääketieteellisessä ja eläinlääketieteellisessä diagnostiikassa, sekä eri materiaalien ja laitteiden karakterisoinnissa. Pirkanmaan seudulla on vahva, kunnianhimoinen ja innovaatiolähtöinen terveysteknologian ja biotieteiden alan yritysten ja tutkimusorganisaatioiden ekosysteemi ja alueen yritykset voisivatkin hyödyntää TIF:n tutkimusinfrastruktuurin laitteistoa ja osaamista paljon nykyistä enemmän.
Nykyisten laitteistojen lisäksi TIF osallistuu yhteistyössä Immersiivisen visuaalisen teknologian keskus CIVIT:n ja Metaplasmoniikan tutkimusryhmän kanssa uuden mikroskopiateknologian kehittämiseen. Pirkanmaan alueella on useita kamera- ja kuvantamisteknologiaan erikoistuneita yrityksiä, jotka ovat potentiaalisia yhteistyökumppaneita tässä kehitystoiminnassa, ja jotka voisivat käyttää hankkeen tuottamia teknologioita tuotteissaan.
Tavoite ja tehtävät
Hankeella on kaksi päätavoitetta:
Valomikroskopiakeskuksen laitteiden ja osaamisen avaaminen muille kuin akateemisille käyttäjille
Tarkoituksena on luoda toimiva rajapinta Pirkanmaan alueen yritysten ja yliopiston välille, jotta myös yritykset voisivat sujuvasti hyödyntää valomikroskopiakeskuksen laitteistoja ja osaamista. Tämä vaatii mm. valomikroskopiakeskuksen sisäisten prosessien kehittämistä ja selvitystä alueen yritysten tarpeista kuvantamisen suhteen. Hankkeessa toteutetaan julkisia proof of concept -kokeiluja ja yritysten kanssa tehdään yksityisiä pilottihankkeita heidän täsmällisten tarpeidensa mukaisesti.
Valokenttämikroskooppiteknologian kehittäminen
Tarkoituksena on rakentaa uusi valokenttämikroskopiajärjestelmä, joka mahdollistaa nopean kolmiulotteisen kuvantamisen. Tämä laajentaa Tampereen yliopiston tutkimusinfrastruktuurin teknistä osaamista ja mahdollistaa uusia yritysyhteistyökokeiluja. Teknologian potentiaalia esitellään kiinnostuneille yrityksille heille räätälöityjen mittausten avulla ja hankkeessa luodaan alusta teknologian jatkokehittämiselle.
Tutkimusrahoitus
Koordinoiva organisaatio
Tampere Imaging Facility – valomikroskopiakeskus
Tampereen valomikroskopiakeskus on Tampereen yliopiston tutkimusinfrastruktuuri, joka tarjoaa tutkijoille huippuluokan laitteita korkearesoluutioiseen biokuvantamiseen. Keskuksella on useita mikroskooppijärjestelmiä, kuten erilaisia konfokaalimikroskooppeja, superresoluutiomikroskooppi ja laajakenttämikroskooppeja. Fluoresenssimikroskooppien lisäksi saatavilla on myös tietojenkäsittely- ja analyysiasemia. Valomikroskopiakeskus ylläpitää ja kehittää laitteistoja, tarjoaa käyttäjille koulutusta, järjestää kuvantamiseen liittyviä kursseja ja osallistuu aktiivisesti opetukseen Tampereen yliopistossa.
Lisää tietoa keskuksesta ja sen laitteista löytyy keskuksen verkkosivuilta.
Metaplasmoniikan tutkimusryhmä
Metaplasmonikaan tutkimusryhmä keskittyy valon ja aineen välisen perustavanlaatuisen vuorovaikutuksen suunnitteluun ja tämän ymmärryksen soveltamiseen valon vangitsemiseen, energian keräämiseen ja talteenottoon, viestintään ja anturisovelluksiin. Näihin tutkimuksiin liittyy uusia metamateriaali- ja plasmonirakenteita sekä kvanttimateriaaleja, joilla on pienemmät mitat, parempi suorituskyky sekä ainutlaatuisia ominaisuuksia.
Lisää tietoa tutkimusryhmästä löytyy sen verkkosivuilta.
CIVIT
CIVIT (Centre for Immersive Visual Technologies) on Tampereen yliopiston tutkimusinfrastruktuuri, joka on perustettu vuonna 2015 Suomen Akatemian ja Tampereen yliopiston rahoittamana. CIVIT on perustettu ensisijaisesti tutkimusyhteisöä varten, mutta sillä on myös aktiivista yhteistyötä yritysten kanssa projektien, tapahtumien ja CIVITin palveluiden kautta. CIVITin toiminta ja osaaminen keskittyy immersiivisiin teknologioihin. Sen erityisosaamisalueita ovat 3D-sisällön edistynyt visualisointi, 3D-videon ja -audion kaappaus, immersiiviset näytöt sekä immersiivinen käyttäjäkokemus.
Lisää tietoa CIVITistä löytyy sen verkkosivuilta.