Mia Aspegrén: Belbin®-tiimiroolitesti
Belbin®-tiimiroolitesti on työkalu, joka auttaa tunnistamaan yksilöiden luontaiset roolit tiimissä. Testi perustuu Belbinin® teoriaan, joka jaottelee tiimiroolit yhdeksään eri kategoriaan: resource investigator, teamworker, coordinator, plant, monitor evaluator, specialist, shaper, implementer ja completer finisher. Testi auttaa yksilöitä ja organisaatioita ymmärtämään ja hyödyntämään tiimin jäsenten vahvuuksia ja parantamaan yhteistyötä ja tehokkuutta. Suomessa Belbiniä® edustaa Tampereen ammattikorkeakoulu.
Mia Aspegrén käyttää Belbiniä® säännöllisesti erityisesti avainhenkilöiden rekrytoinnin soveltuvuuden arvioinnissa ja johtoryhmien kehittämisessä.
– Johtoryhmän kehittämisessä Belbin® tuo esille yhteistyössä kehittymisen sekä arvostuksen sille, miten erilaiset roolit voivat täydentää johtoryhmän hyvää toimintaa, hän kertoo. Kollega-arviointi osana Belbiniä® antaa mahdollisuuden nähdä itseänsä toisten silmin ja saada palautetta omasta kontribuutiostaan johtoryhmään.
Aspegrénin mukaan Belbin® tuo hyvän täydentävän näkökulman yhteistyön tekemiseen ja johtamiseen. Arvioitavat kokevat tyypillisesti raportin kuvastavan hyvin heidän toimintatapaansa työroolissaan. Uudistunut raporttimalli on tasokas, ja sitä voi esitellä sekä kandidaatille että hyödyntää asiakkaalle raportointiin, toteaa Aspegrén.
Belbinin® tarjoaa johtajille itsearvioinnin rinnalla näkökulman erilaisuuden tulokselliseen hyödyntämiseen. Ymmärrys eri roolien vahvuuksista, tarpeellisuudesta ja täydentävyydestä tuo esiin, kuinka erilaiset roolit voivat parantaa yhteistyötä ja tuloksellisuutta.
– Belbin® onnistuu montaa muuta profilointimenetelmää paremmin tuomaan esille käyttäytymisen joustavuuden. Se ei laita ihmisiä yksittäisiin laatikoihin vaan tuo kauniisti esille roolijoustavuuden, kertoo Aspegrén.
Belbinin® avulla sparrattavat ymmärtävät omat korostuneet vahvuutensa ja niihin liittyvät sallitut heikkoudet. Tärkeää on myös oivallus siitä, minkälaiset roolit voivat olla itselle tärkeitä täydentäjiä. Tämä ymmärrys auttaa sekä tiimin jäseniä että esihenkilöitä ja ylimpää johtoa.
Aspegrén pitää Belbinin® teoriataustaa uskottavana ja pragmaattisena. Hänen mielestään testi kytkeytyy suoraan työelämän yhteistyön tuloksellisuuteen ja lähestyminen eri rooleihin on arvostavaa. Tämä on monesti hyvä avain tiimidynamiikan positiiviselle kehittymiselle.
Aspegrénin oma Belbin®-profiili muuttuu tilanteen ja työroolin mukaan. Tiiminvetäjänä hänen korostuneet roolinsa ovat coordinator, resource investigator, plant, specialist ja implementer. Toimitusjohtajana coordinatorin ja resource investigatorin rinnalle nousee shaper. Asiantuntijayhteistyökumppanina korostuvat specialist, resource investigator, coordinator sekä plant. Kollegoilta saatu palaute yllätti Aspegréniä. Kollegat näkivät hänet vahvana teamworkerina, vaikkei Aspegrén itse näe itseään erityisesti tiimityöskentelijänä. Myös plant-rooli nähtiin vahvempana kuin mitä hän itse tunnistaa.
– Toisaalta heikoimmat tiimiroolit, Monitor Evaluator ja Completer Finisher, ovat pysyviä ja tunnistan ne hyvin, hän kertoo. Koska Aspegrén tunnistaa heikoimmat tiimiroolinsa, hän arvostaa yhteistyötä, jossa ympärillä on loogis-analyyttisesti ajattelevia ja lukuihin paneutuvia henkilöitä. Belbin®-tiimiroolitesti auttaa vahvistamaan tiimejä juuri tällä tavalla. Ympärille on hyvä tuoda niitä henkilöitä, joiden vahvuudet paikkaavat toisten heikoimpia osa-alueita.
– Voimme tilanteen ja roolin vaatiessa aktivoida tarvittavia rooleja omassa ja muiden käyttäytymisessä, mikä tukee yhteistyön tuloksellisuutta, Aspegrén tiivistää.
Belbin®-tiimiroolitesti on monipuolinen työkalu, joka auttaa sekä yksilöitä että tiimejä tunnistamaan ja hyödyntämään vahvuuksiaan sekä ymmärtämään roolien moninaisuutta ja täydentävyyttä. Mia Aspegrénin kokemukset korostavat testin merkitystä yhteistyön parantamisessa ja johtamisen tukena. Belbinin® käyttö johtaa parempaan itsetuntemukseen, tehokkaampaan tiimityöhön ja lopulta parempiin tuloksiin työelämässä.
Lue lisää Belbin®-tiimiroolitestistä